Echoscopie-onderzoek: Verbeteren van de Engelse uitspraak

Beste leerling uit klas 1 of 2,

Leuk dat je geïnteresseerd bent in ons onderzoek! Op deze pagina kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om je in te schrijven voor ons experiment.

Namens de Rijksuniversiteit Groningen doen wij tussen maandag 12 en vrijdag 16 november onderzoek naar de Engelse uitspraak van Nederlandse scholieren. We kijken hierbij naar de rol van tongbewegingen, waarvoor we een echo-apparaat onder je kin zetten en zo opnamen maken van jouw tongbewegingen terwijl je spreekt. Gedurende 45 minuten zullen we je vragen om twee keer een lijst met Engelse woorden te lezen en zul je een korte training volgen waarin we je helpen de uitspraak van verschillende Engelse klanken te verbeteren. In de informatiebrief staat uitgebreid beschreven wat we tijdens het experiment zullen gaan doen. Lees deze brief samen met je ouder(s)/verzorger(s) door.

Heb jij Nederlands als enige moedertaal, heb jij geen taal- of spraakstoornis (bv. dyslexie) of gehoorproblemen en lijkt het je leuk om ons te helpen? Schrijf je dan snel in!

  • Download het formulier van ge├»nformeerde toestemming en de vragenlijst (ook te vinden in de mediatheek).
  • Vul deze twee formulieren in samen met je ouder(s)/verzorger(s). Let op: zonder inlevering van deze formulieren kun je niet meedoen!
  • Ga naar de mediatheek, lever de formulieren in en schrijf je uiterlijk donderdag 8 november in voor een tijdstip. Je mag een les missen mits er op dat moment geen toets of andere verplichte activiteit plaatsvindt.
  • Het experiment vindt plaats in het biologie kabinet (monument, eerste verdieping, links einde van de gang), doe mee en ontvang vervolgens 10 euro!

Benieuwd hoe het echo-apparaat eruit ziet en hoe het onderzoek er ongeveer aan toe gaat? Kijk dan dit filmpje over een onderzoek dat wij eerder dit jaar hebben uitgevoerd op Lowlands Science:

Als jij of je ouders nog vragen hebben over ons onderzoek, neem dan contact met ons op:

  • Lisanne de Jong (e-mail: lisannemereldejong@gmail.com, telefoonnummer: 06-43248255)
  • Prof. dr. Martijn Wieling (e-mail: m.b.wieling@rug.nl, telefoonnummer: 050-3635979).

Hopelijk tot snel!

Met vriendelijke groet,

Lisanne de Jong & Prof. dr. Martijn Wieling