De dwergpoedel

Algemeen

De dwergpoedel heeft ongeveer - 5 kilo gebalde poedelkracht - en is een combinatie van alle voordelen van het nobele poedelras. 

Dwergpoedels zijn bijzonder intelligent en leren zeer snel, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Het zijn zijn erg sociale honden, houden van werken en zullen graag doen wat u van hen vraagt, in ruil voor uw goedkeuren. Ze hebben wel consistente training nodig om het beste uit ze te halen. Ze zijn levendig, speels, behagen u graag en zijn loyaal. 

Dwergpoedels zijn goede huisdieren en kunnen goed omgaan met respectvolle kinderen. Ze kunnen in het begin een beetje gereserveerd zijn naar onbekenden, maar zijn al snel vriendelijk. Ze kunnen goed omgaan met andere honden en huisdieren als ze op jonge leeftijd worden gesocialiseerd.

Dwergpoedels hebben een gehoorzaam en speels karakter. Deze intelligente honden behagen u graag en zijn een bijzonder fijn gezelschap. Vaak hechten ze zich met name aan één persoon en het is daarom van belang dat ze van jongs af aan gesocialiseerd worden zodat ze zich tot evenwichtige honden ontwikkelen. 

Rasinformatie

FCI (EU): 28 tot 35 cm

Geen FCI: 10 tot 15 inch (25.4 tot 38.1cm)

Dwergpoedel.be - Dwergpoedel Basiel en Mila in Bouillon

Afkomst

Het Duitse woord "Pudel“ stamt af van "pudeln“ wat "in het water spatteren“ betekent. Het verwijst naar de oorspronkelijke herkomst van de dwergpoedel: ze stammen namelijk af van de Barbet dewelke een jachthond is die vooral gebruikt werd voor het apporteren van geschoten waterwild.

Doordat de Fransen veel werk aan de rasveredeling van de poedel hebben verricht wordt het ras tegenwoordig als Frans beschouwd.

De Franse naam "caniche" verwijst naar "canard" of "caneton" en dit betekend "eend" of "eendje". De naam caniche is dus rechtstreeks gelinkt naar de jacht op waterwild.

In het begin waren er grote poedels en middenslag poedels. In 1936 werd de dwergpoedel als formaat erkend. 

Dwergpoedel.be - Dwergpoedel Basiel in actie

Sport/beweging

De dwergpoedel is een sociale hond voor mens en dier. Ze zijn bijzonder intelligent en voeren graag opdrachten uit. Ze hebben daarbij veel en steeds nieuwe uitdagingen nodig om zich niet te gaan vervelen.

Door hun sociaal gedrag en intelligentie worden dwergpoedels veel gebruikt voor sporten zoals agility, gedrag & gehoorzaamheid, doggydance en jacht.

Ook als werkhond kan de dwergpoedel worden ingezet: hulphond, blindengeleide hond, diabetis hond en bij b.v. autistische kinderen en psychologische ondersteuning.

Dwergpoedel.be - Hypo Allergene dwergpoedels

Hypo-Allergeen

CanF1 is de naam van het eiwit dat bij één op de tien mensen een allergie voor honden veroorzaakt. Dit eiwit komt voor in het speeksel, de urine en op de huid en vacht van elk hondenras. 

Meestal is het een inhalatieallergie (beïnvloeding van luchtwegen en ogen) waar de meeste mensen last van hebben. De kleine eiwitdeeltjes worden ingeademd en daardoor ontstaan de akelige reacties bij allergische mensen.

Doordat de dwergpoedel een niet verharende krulvacht heeft worden de CanF1-eiwitten in de vacht vastgehouden in plaats van ze te verspreiden. 

Speeksel kan ook zorgen voor contactallergie, jeuk op plaatsen waar de dwergpoedel gelikt of gesnuffeld heeft maar dit kan men vermijden door het dier te leren om niet te likken.

Een dwergpoedel is dus hypo-allergeen en wordt dus in de meeste gevallen goed verdragen door mensen met een allergie.

Opgelet: een dwergpoedelpup heeft de eerste weken nog geen krulvacht en wordt veel geknuffeld wat voor allergiegevoelige mensen alsnog kan zorgen voor allergieproblemen.

Ook het kort scheren van een poedel kan zorgen dat de eiwitdeeltjes (CanF1-eiwitten) terug gewoon vrijkomen en zodoende last veroorzaken.

Aanschaf

Als je na lang wikken en wegen gekozen hebt om jouw leven met een dwergpoedel te delen, kun je op zoek gaan naar een geschikte fokker van dwergpoedels

Zoek altijd naar een fokker van dwergpoedels die kan bewijzen dat hij met honden fokt die gecontroleerd zijn op erfelijke ziekten. Zo'n fokker kan je steeds thuis bezoeken om zodoende de omgeving van de puppy’s en de ouders te kunnen zien. 

Omdat de inprenting tot de 9e week duurt, is een liefdevolle socialisering gedurende deze periode erg belangrijk voor de dwergpoedelpups. Enkel liefdevolle fokkers van dwergpoedels kunnen dit aanbieden.

Trap dus niet in (online) aanbiedingen waar dwergpoedels voor voordelige prijzen in winkels of puppyfarms verkocht worden. In zo'n zaak loop je een groot risico om een pup aan te schaffen die gedragsstoornissen of erfelijke ziekten heeft.

Als je ook open staat voor een oudere dwergpoedel, kun je in dierenasiels in jouw buurt kijken. Er zijn vaak dwergpoedels op zoek naar een nieuw thuis omdat dwergpoedels tot een zeer geliefd hondenras behoren en bovendien een hoge levensverwachting hebben.

Wij wensen jou veel mooie momenten samen met jouw dwergpoedel!