Piliscsév

PILISCSÉV

Piliscsév honlapja

Kevés környékbeli település büszkélkedhet azzal, hogy földrajzi fekvése olyan kedvezõ mint a szlovákok lakta Piliscsévé, mert három oldalról hegyek koszorúzzák.

Erdeiben csermelyek, romantikus szakadékok, barlangok (Csévi-barlang.) várják a kirándulni vágyó turistákat. Vadon termõ gyümölcsök, gyógynövények, gazdag gombalelõhelyek kínálják magukat a barangolást kedvelõknek, jelentõs vadállománya miatt pedig a vadászok paradicsoma a környék.

A hegyi levegõ tisztasága vetekszik az alpesiével. A falun áthalad az országos kéktúra útvonala, könnyen elérhetõ Klastrompuszta, Dobogókõ, az Ilonka-forrás, a Szirtes-tetõ orma, és más ismert turistacélpont. A gyalogturizmus kedvelt helye Klastrompuszta. ahol a pálosrendi kolostor romjai mellett megtekintésre érdemes a híres Legény- és Leány-barlang és a messze kimagasló Kémény-szikla. Sátorhelyek, megfizethetõ panziók várják a fiatalokat, a kispénzû nyugdíjasokat éppen úgy, mint az iskolás csoportokat. Piliscsév határában látványos pincesor kínálja minõségi borait a szomjazóknak.

A falusi turizmus most van itt fellendülõben. Színvonalas vendéglõk, kiterjedt bolthálózat mellett az országosan ismert motocrosspálya - ahol 1999 tavaszán az európai bajnokság került megrendezésre - újabb szórakozási lehetõséget kínál a vendégek számára. A község vezetõi lehetõséget látnak abban, hogy a festõi tájon alkotótáborok, mûvészi alkotóházak jöjjenek létre, hiszen az Eszperantó-forrás közeli völgyek kiváló terepet kínálnak az ilyen táborok szervezésére.

A község közbiztonsága jó. A kiadós esti séták mellett hétvégeken fõvárosi színvonalú discobárban, meghitt kiskocsmákban nyílik alkalom ismerkedni a helybeli lakossággal. A népi hagyományok még elevenen élnek: az asszonykórus és a nyugdíjasok klubja évszázados szlovák dalokkal, a mûvelõdési ház nemzetiségi táncokkal adózik az elõdök emlékének, az utcákon nem ritka a szlovák nyelvû felirat, a szlovák beszéd.

A tárgyi emlékek a Falumúzeumban tekinthetõk meg. (A szlovák lakosságot 1699-1711 között telepítette a török idõkben elnéptelenedett faluba az esztergomi káptalan.)

Aki fotózásra szánja el magát, gyönyörû parasztportákat, 18. századi építészeti emlékeket fényképezhet: a népies barokk stílusban épített mûemlék jellegû templomot, mûvészi kidolgozású keresztkorpuszokat. De a természetbúvár is megtalálhatja a maga kedvenceit: gyöngyvirág, õszi kikerics, vagy ritka fajú lepkék, madarak (sasok, héják) megfigyelésére nyílik lehetõsége. A helybeli szakemberek szívesen elkalauzolják vendégeiket a szövevényes erdei ösvényeken, a vadlesekhez, etetõhelyekhez, ahol közelrõl láthatók a szarvas-, õz-, vaddisznócsordák. A Pilis tetejérõl sárkányrepülõk startolhatnak, lovasok vághatnak neki a meredélynek.

Piliscsév turizmusa napjainkban még nincs kellõképpen felfedezve. Pedig fekvése miatt - Budapesttõl mindössze 35, Esztergomtól pedig 20 kilométerre fekszik a 10-es út közelében - érdemes gyakran kirándulni a faluba és környékére. Nem véletlen, hogy a kilencvenes évektõl sorra vásárolják a falu ingatlanjait a fõvárosiak és a Pest környékiek, mert aki egyszer ellátogatott Piliscsévre, szeretne örökre ott maradni ezen a csodálatos településen.