Leányvár

LEÁNYVÁR

Leányvár honlapja

Leányvár a Dorog-Pilisvörösvári árokban, a Gerecse és a Pilis között, Dorog délkeleti szomszédságában fekszik. A 10-es számú fõút keresztezi, a Budapest-Esztergom vasútvonal pedig érinti a falut. Lakossága 1686 fõ, területe 725 ha.

Története:

A hagyomány szerint a község határában emelkedõ hegy gerincén a régmúlt idõkben apácakolostor és vár állott, de ma már nyomuk sincs. Ezekkel hozzák összefüggésbe a falu nevét.

A rómaiak idejében is laktak ezen a területen, majd avarok lakhelye volt a település, akikre a földvár maradványai emlékeztetnek.

Elsõ okleveles említése Volmód néven történt 1270-ben. 1570-ben Valmónnak nevezték, de a község ekkor még lakatlan helységként szerepelt.

A török pusztítások után új helyen népesült be a XVIII. század közepén. A többségében német nyelvû lakosokat a Sándor család telepítette be német földrõl.

A XX. század elején a település 834 lakosa közül csak 36-an vallották magukat magyarnak. 1945 után a német lakosság 60 %-át kitelepítették. Az itt maradtak nagy gondot fordítanak a német hagyományok ápolására. A helyi földrajzi nevek is kétnyelvûek.