Bajna

BAJNA

www.bajna.hu

Bajna csodálatos környezetben, az erdõkben és vadregényes tájakban gazdag Bajnai-medencében fekszik a Gerecse szívében. A több mint 2000 lakosú település a Dorogi kistérségben található, Komárom-Esztergom megyében.

A község elsõ írásos említése 1293-ból származik, de mint azt az ásatásokon talált leletek is bizonyítják, már az õskortól lakott hely volt. Bajna a Török hódoltság alatt sem néptelenedett el.

A falu temploma 1484-ben épült egy hajóval, majd késõbb Simor János esztergomi hercegprímás bõvíttette ki egy kereszthajóval és két mellékhajóval, illetve õ emeltette az általános iskola épületét is. A templom kapcsán feltétlenül meg kell említenünk az egyedülálló gótikus szentségfülkéjét és ugyancsak egyedülálló bélletes kapuját.

Az 1700-as években a falu a Sándor család kezére kerül, az õ nevükhöz fûzõdik a Sándor- Metternich-kastély mely 1720 körül épült. A család leszármazottja volt Gróf Sándor Móricz az Ördöglovas. A gróf híres volt fogadásairól és elképesztõ kaszkadõrmutatványairól. A faluban több legenda is kapcsolódik a nevéhez. A kastélyt a gróf építtette át a neves építész Hild József tervei alapján, felesége Metternich Leontina tiszteletére. Bajna határában fekvõ Õr-hegyen a Gróf tiszteletére a falubeliek keresztet állítottak és minden április 30.-án egy nagy tábortûzzel emlékeznek meg az Ördöglovasról.