Annavölgy

ANNAVÖLGY

HONLAP

Komárom – Esztergom megyében Esztergomtól 20 km-re, Budapesttõl 40 km-re található. Az országos kék túraútvonal mentén, a Gete-hegy és a Hegyes-kõ völgyében, fekszik.

Középkori elõzményei, okleveles említése nincs.

Annavölgy területe 1765-ben Sándor Mihály birtokába kerültek, mely többszörös öröklõdés után dédunokája, Gróf Sándor Móric öröksége lett, majd 1835. évben házasság révén Metternich kézre szállt.

Elsõ épületei a szórakozni vágyó urak részére épült vadászkastély, gabonatároló, szeszfõzde és a hozzátartozó kiszolgáló épületek voltak. Az istállók és béres lakások, a völgy lábánál folyó Janza patak túlsó oldalán található, Paulina – Majorban és az úgynevezett X-es táblán helyezkedtek el.

Annavölgy egészen újkeletû, a szénbányászattal egyidõs, mely körülbelül a XVIII század elejére tehetõ, mikor a „fekete gyémánt” kibányászására betelepített németajkú bányamunkásokkal egy új település kezdett kiépülni.

Nevének eredete feltehetõen a németajkú bányászoktól származik, akik Szent Annát, (Szûz Mária édesanyját) a bányászok védõszentjének tartották.

Szent Anna tiszteletét a német telepesek még óhazájukból hozták magukkal, ahol kiterjedt kultusznak örvendett. Innen a sok Anna-kápolna és Anna nevével kapcsolatos hely és tárna, vagy akna név.

Az Anna kultusz bizonyítéka egy 1820. évben készült térkép melyen már Anna – Schlag-nak nevezett vágat látható, mégis Annavölgy nevével elõször az 1842-es sárisápi anyakönyvekben találkozunk. Ekkor még, mint Kõszénbánya említették. 1847-tõl Anna Thal néven említik.

Német elnevezése a földrajzi viszonyok miatt adott, de utal az itt dolgozó bányászok származási helyére is. Majd 1907-tõl Annavölgybánya, és 1996-tól már a mai nevén, Annavölgy-ként szerepel.

Annavölgyrõl 1975. évig a bánya gondoskodott, 1996-ig Sárisáphoz tartozott, majd 1997. január 1-tõl Annavölgy közigazgatásilag különvált Sárisáptól.

A község folyamatosan modernizálódik. Aszfaltozott útjai, korszerû csatornahálózata, vezetékes víz, és gázrendszere, valamint kábeltelevízióra csatlakozási lehetõsége minden otthonnak biztosítva van.

A községben óvoda, általános iskola, körzeti orvosi, és védõnõi hálózat, valamint, postahivatal, községháza található.

Középfokú oktatás, valamint egyéb szakrendelések a közeli Dorogon és Esztergomban lehetséges. A fogorvosi ellátást Sárisáppal közösen oldják meg.

Annavölgy tiszta levegõje, festõi környezete növeli a zajos nagyvárosból kiköltözni vágyó családok számát. A völgy lábánál folyó Janza patak mentén, a pihenni vágyó városiak nyaralói szaporodnak.

Átmenõ forgalma nincs, így igazi csendben éli mindennapjait. A zajos forgalomtól megkímélt község nincs elzárva a külvilágtól, óránként indulnak távolsági járatok Esztergomba és Budapestre.