Het aantal beroertes wereldwijd neemt toe, zowel in de westerse wereld als in lage en middeninkomenslanden. Omgevingsfactoren en een ongezonde leefstijl vormen een belangrijke oorzaak. Hoewel de behandelmethoden de afgelopen jaren zijn uitgebreid, blijft het essentieel om bij een beroerte zo snel mogelijk te starten met een behandeling. Dit schrijven artsen van het Radboudumc in een overzichtsartikel in The Lancet.

Beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen. Bij beide vormen is snel en adequaat handelen van groot belang voor een goede uitkomst, zo benadrukken de artsen. In een review in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet beschrijven ze de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van herseninfarcten, waarbij een stolsel een bloedvat in de hersenen blokkeert, en hersenbloedingen, waarbij een bloedvat in de hersenen scheurt.


Download Blijft In Behandeling


Download File 🔥 https://tinurll.com/2yGcDs 🔥



Een hersenbloeding is de meest ernstige vorm van een beroerte, waarbij vier op de tien patinten binnen een maand overlijden. Momenteel loopt een groot onderzoek naar de behandeling van hersenbloedingen, van onder meer de Nijmeegse hoogleraar Neurologie Karin Klijn. Zij onderzoekt met collega's uit verschillende ziekenhuizen een nieuwe behandelmethode, waarbij een groot deel van de bloeding operatief verwijderd wordt via een minimaal invasieve ingreep. Deze operatie moet snel, binnen acht uur na de bloeding, plaatsvinden, en vergroot mogelijk de kans op een goed herstel.

Daarom starten Hilkens en De Leeuw een studie waarbij ze onderzoeken of het nodig is dat mensen die op jonge leeftijd een beroerte doormaken, levenslang bloedverdunners gebruiken. Voor jonge patinten, tussen de 18 en 49 jaar, is nooit onderzocht of er voordelen zijn van levenslang gebruik van bloedverdunners en of deze voordelen opwegen tegen de nadelen.

Een beroerte treft tot n op de vijf mensen in sommige landen met een hoog inkomen, en tot bijna n op de twee in landen met een laag inkomen. Wereldwijd is het de op n na belangrijkste doodsoorzaak. In Nederland lopen jaarlijks ongeveer 30.000 mensen een herseninfarct op en ruim 50.000 mensen een TIA. 6000 mensen maken een hersenbloeding door. Signalen die kunnen wijzen op een beroerte zijn een scheve mondhoek, verwarde spraak en plotseling krachtsverlies of verlamming van een arm.

Zwangere vrouwen worden in Nederland niet gescreend op infectie met voor het ongeboren kind gevaarlijke CMV omdat er geen behandeling is. Nu behandeling wel mogelijk lijkt en onderzoek van Brigitte Faas uitwijst dat infectie met NIPT is op te sporen kan het perspectief gaan...

De prognose van patinten met peritoneale metastasen is anno 2024 nog steeds niet goed. Hoewel nieuwe behandelmogelijkheden de afgelopen decennia het licht zagen, komt niet iedereen voor deze behandeling in aanmerking. Dat komt bijvoorbeeld omdat er sprake is van te uitgebreide uitzaaiingen naar het buikvlies of uitzaaiingen naar andere organen. Peritoneale metastasen worden gevonden ten tijde van de primaire kanker diagnose (synchrone metastasen) of op een later moment, na de behandeling van de kanker zelf (metachrone metastasen).

In een van de hoofdstukken van haar proefschrift kijkt Rijken met collega's naar het voorkomen van synchrone en metachrone peritoneale metastasen bij darmkanker. Daaruit blijkt dat de incidentie is toegenomen, waarschijnlijk door meer bewustwording en betere diagnostische methoden.

Sinds in 2003 in een trial de effectiviteit van behandeling met CRS-HIPEC is aangetoond (chirurgie, gevolgd door een spoeling van de buik met verwarmde chemotherapie) worden patinten hier vaker mee behandeld. Rijken en collegas zagen echter dat nog steeds maar een klein deel van de patinten behandeld wordt met de CRS-HIPEC. Patinten met metachrone peritoneale metastasen werden vaker behandeld met CRS-HIPEC dan patinten met synchrone peritoneale metastasen (16% vs. 8%). Dit komt mogelijk doordat metachrone peritoneale metastasen wellicht in een minder uitgebreid stadium worden gediagnosticeerd doordat ze standaard follow-up ontvangen na primaire chirurgie bij darmkanker. Synchrone peritoneale metastasen worden in het algemeen vaak ontdekt in een verder gevorderd stadium omdat klinische symptomen slechts bij een deel van de patinten voorkomen en deze symptomen meestal pas op een laat moment aan het licht komen. Rijken zag met haar collega-onderzoekers echter geen verschil in ziektevrije en algehele overleving tussen patinten met synchrone en metachrone peritoneale metastasen. De resultaten uit deze studie impliceren dat de timing van het ontwikkelen van peritoneale metastasen niet in acht hoeft te worden genomen bij het bepalen van de meest geschikte behandelstrategie en dat een vergelijkbare prognose mag worden verwacht voor patinten met zowel synchrone als metachrone peritoneale metastasen.

Op basis van de artikelen die zijn beschreven in dit proefschrift, blijkt dat peritoneale metastasen een relevant deel van de kankerpatinten treft. De incidentie van peritoneale metastasen varieert per primaire kankersoort. Metastasen naar het peritoneum komen veel voor bij kankersoorten in de buikholte, maar kunnen ook bij primaire kankersoorten buiten de buikholte optreden. De bevindingen in dit proefschrift kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patinten en het verbeteren van de uitkomsten. Daarnaast pleit Rijken voor verder onderzoek en inspanningen met betrekking tot het registreren en analyseren van data over peritoneale metastasen, om zo meer inzicht in deze ziekte te krijgen.

In de behandeling van eierstokkanker zijn veel afwegingen die gemaakt kunnen worden. Er is geen ideale behandeling voor uitgezaaide eierstokkanker en de behandelkeuzes hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat patinten volledig en eenduidig worden voorgelicht over de voor- en nadelen, en mogelijke uitkomsten van de behandelopties. Pas dan kan de patinte bewust een afweging maken wat het beste past bij haar situatie en dit meewegen in het behandelbesluit. Voor deze gezamenlijke besluitvorming is nu een keuzehulp beschikbaar.

Heb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan een eiblaasje dat langer blijft zitten klachten veroorzaken. Je kunt hiervoor terecht bij je behandelend arts.

Soms knapt het eiblaasje niet. De eicel blijft dan langer aanwezig in het eiblaasje. In medische termen wordt dit een persisterend follikel genoemd. Het eiblaasje blijft dan doorgaan met het maken van oestrogenen waardoor het slijmvlies in de baarmoeder blijft groeien en niet goed uitrijpt. Dit gebeurt vaker in de jaren voor de overgang.

Als het eiblaasje niet knapt, blijft het eiblaasje het vrouwelijk hormoon oestrogeen maken. Dit benvloedt de menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben een vrij regelmatige cyclus met elke maand een menstruatie. In dit geval is de menstruatie anders, namelijk

Om te beoordelen of je last hebt van een eiblaasje dat langer blijft zitten, kan de gynaecoloog een vaginale echo maken. Dit wordt gedaan door middel van een echokop. Dit is een dunne langwerpige staaf die ingesmeerd wordt met glijmiddel. De echokop wordt via de vagina ingebracht. Zo kan de gynaecoloog de binnenkant van de buikholte zien. Door middel van een vaginale echo wordt de dikte van het slijmvlies in de baarmoeder gemeten. Wanneer je last hebt van een eiblaasje dat langer blijft zitten is het slijmvlies in de baarmoeder dik. Op de echo kan de gynaecoloog ook zien of het eiblaasje nog steeds in de eierstok zit.

Als je last hebt van een eiblaasje dat langer blijft zitten kan je arts een hormoonkuur van 10 tot 14 dagen voorschrijven. Deze hormoonkuur bestaat uit tabletten progesteron. Dit is het hormoon dat je lichaam nu tijdelijk niet zelf maakt waardoor het eiblaasje blijft zitten. Door het gebruik van deze tabletten kan het slijmvlies in de baarmoeder wel uitrijpen.

Tijdens de kuur stopt meestal het bloedverlies. Toch is het erg belangrijk dat je deze kuur afmaakt. Een paar dagen n het stoppen van deze kuur, laat het slijmvlies in de baarmoeder los. Je zult dan menstrueren. Deze menstruatie kan anders zijn dan dat je gewend bent. Je kunt weinig bloedverlies hebben of juist meer dan normaal. Na deze menstruatie kunnen de eicellen weer een nieuwe cyclus starten.

Na deze bloeding krijg je een nieuwe afspraak bij de gynaecoloog. De gynaecoloog wil graag weten hoe het de afgelopen 2 weken is gegaan tijdens en na de hormoonkuur. Hierna zal de gynaecoloog de vaginale echo herhalen. Als het slijmvlies nu dun is, zal de cyclus ook weer regelmatig zijn. Als het slijmvlies dik blijft, zal de gynaecoloog met je bespreken welke onderzoeken verder mogelijk zijn.

Meestal gebeurt het eenmalig dat het eiblaasje niet knapt. Als je vaker last hebt van een eiblaasje dat niet knapt, kan de orale anticonceptiepil een optie voor je zijn. De pil onderdrukt de groei van de eiblaasjes. Hierdoor zullen de menstruaties minder hevig zijn. Je arts zal dit met je bespreken.

Soms blijft het eiblaasje toch aanwezig. Het eiblaasje blijft dan inactief achter of verschrompelt. Dit kan een cyste vormen. Dit kan de gynaecoloog zien met een inwendige echo. Deze cysten zijn vrijwel altijd goedaardig. Meestal heb je hier geen bloedingsklachten van. Behandeling hiervan is dan niet nodig. Soms groeit de cyste langzaam nog wat verder. Dit kan een chronische onderbuikpijn geven. De gynaecoloog kan de cyste dan inprikken of via een kijkbuisoperatie verwijderen.

Het kan dat je ondanks de behandeling toch last blijft houden van bloedverlies en onderbuikklachten. In dit geval zal de gynaecoloog waarschijnlijk een echo van de baarmoeder maken om erachter te komen wat deze klachten veroorzaakt. Heb je vragen of ben je toch ongerust? Neem dan contact op met je behandelend arts.

Tegelijkertijd blijven mensen dankzij de nieuwe systematiek langer nadenken of een beoogde behandeling passend en nodig is, omdat ze minder snel hun volledige verplichte eigen risico volmaken. De maatregel draagt op deze manier bij aan de betaalbaarheid van de zorg, waarvan iedereen profiteert door een minder grote stijging van de zorgpremie. 152ee80cbc

ffxiv unable to download patch files

download barobaro

jana gana mana movie download