Friedrich Nietzsche

Introducció

Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844 - 1900) va ser, possiblement, el filòsof més influent del segle XIX. Filòleg de carrera, molts el consideren, després de Goethe, el millor escriptor alemany. Amb un estil àgil i provocatiu, centrat en l'aforisme i la metàfora, innaugura una nova forma de fer filosofia que el farà guanyar molts detractors. La seva filosofia, al contrari que la de Kant, no és sistemàtica, sinó que toca una gran varietat de temes des de punts de vista divergents. No obstant això, podem afirmar que el seu interès principal es troba en la vida de l'ésser humà i com aquesta és influenciada per la cultura del seu temps. Frases seves com "Déu ha mort", "Sense música la vida seria un error", "El que no ens mata ens fa més forts" o "No hi ha fets, tan sols interpretacions" han penetrat dins la nostra cultura popular i no sembla que n'hagin de sortir. Juntament amb Marx i Freud, se'ls coneix amb l'epítet de "filòsofs de la sospita".

Aquell que lluiti contra monstres, que se'n cuidi de no convertir-se ell mateix en un monstre. Quan mires suficient temps a dins l'abisme, l'abisme també mira a dins teu

Friedrich Nietzsche, Més enllà del bé i del mal.

Context històric: el Romanticisme

Biografia

Nietzsche va néixer l'any 1844 a Röcken, un petit poble de Prússia. Fill d'una família de pastors protestants, des de ben petit demostra una gran facilitat de paraula, guanyant-se el nom carinyós de "petit pastor". Als 20 anys va començar a estudiar filologia clàssica a la Universitat de Leipzig i amb tan sols 24 anys li varen oferir una càtedra a la Universitat de Basilea, convertint-se en el catedràtic més jove de la història de la Universitat.

A la Universitat va descobrir l'obra de Schopenhauer i la música de Wagner. Amb 28 anys publica la seva primera obra, El naixement de la tragèdia, i la dedica a Wagner, amb qui havia travat amistat. Uns anys després, el 1878 trenca aquesta amistat i la seva condició malaltissa l'obliga a deixar la seva feina i a traslladar-se als Alps suïssos, on escriurà la resta de la seva obra. El 1882 coneix i s'enamora de Lou Andreas-Salomé, però aquesta rebutja la seva petició de matrimoni al trobar-se enamorada de l'amic de Nietzsche, Paul Rée.

Després de varis anys de sofriment tant físic com psíquic, l'any 1889 sofreix un col·lapse mental. Mentre Nietzsche passejava, va veure com un cavall queia esgotat de portar un carruatge, mentre l'amo li pegava amb el fuet i li cridava que s'aixequés. Aleshores Nietzsche es va llançar sobre el cavall intentant-lo protegir de les fuetades mentre exclamava que comprenia el seu sofriment. Després d'una estada a la clínica va sofrir dos ictus cerebrals que el varen deixar catatònic. Va ser traslladat a casa on la seva germana Elizabeth el va cuidar fins a la seva mort, deu anys després.

El romanticisme

El romanticisme és un moviment cultural que es va originar a Alemanya i Regne Unit a finals del segle XVIII com una reacció contra la Il·lustració i el Neoclassicisme, abanderats de la Raó. La seva importància filosòfica, política i literària a l'Europa del segle XIX és impossible d'exagerar, fent-se present en el cor de les Revolucions Burgeses, que han definit la història recent del món occidental i, per raons històriques, del món sencer. Fins i tot les formes literàries contemporànies estan inspirades en gran mesura en els gèneres d'origen romàntic com el costumisme, la novel·la històrica, la llegenda, la novel·la gòtica o el drama romàntic (Victor Hugo, Edgar Allan Poe, Goethe, Bécquer...). També la música contemporània troba els seus antecedents més clars en les composicions romàntiques de Beethoven, Schubert, Chopin, Chaikovski i, especialment, de Mozart i Wagner.

El positivisme

El positivisme és una corrent filosòfica que rebutja qualsevol forma de coneixement no científica. El seu fundador, August Comte, defensava que les ciències socials havien d'adoptar el mètode hipotètic-deductiu de les ciències naturals si volien reproduir el seu èxit (una forma de cientificisme). A la vegada, abraçava el secularisme, plantejant que la història de la humanitat abarcava tres fases: la teològica, la metafísica i, finalment, la positiva. En aquesta darrera etapa, la humanitat es podria per fi desfer de creences obscures, governs despòtics i fins i tot de les seves pròpies misèries animals, de la ma de la ciència. 

Per altra banda, avenços molt importants en el camp de les ciències com la publicació de l'Origen de les Espècies de Charles Darwin o els treballs econòmico-polítics de Karl Marx desvetllaven cada vegada més els vertaders mecanismes rere el comportament humà. A l'època de Nietzsche, l'ésser humà ja no ocupa un lloc privilegiat a la Creació; i això es fa notar a la seva obra.

Aquell que lluiti contra monstres, que se'n cuidi de no convertir-se ell mateix en un monstre. Quan mires suficient temps a dins l'abisme, l'abisme també mira a dins teu

Friedrich Nietzsche, Més enllà del bé i del mal.

El naixement de la tragèdia: Apol·lo i Dionís

El naixement de la tragèdia és una obra típicament acadèmica, al cap i a la fi la va començar a escriure tot acabada la seva formació. En ella, i des d'una perspectiva a cavall entre la filologia i la filosofia, fa un anàlisi de l'origen i la mort de la tragèdia a l'Antiguitat Clàssica. A més, la seva amistat amb Wagner l'acaba derivant, en part, en una mena de pamflet que pretén identificar l'obra de Wagner amb el renaixement de la tragèdia àtica. Bé, el punt clau que volem rescatar d'aquest llibre és una intuició que acompanyarà tota la filosofia nietzschiana: la contraposició entre Apol·lo i Dionís.

Nietzsche argumenta que la tragèdia grega és el resultat de la fusió entre dos impulsos estètics que, si acudim a la mitologia grega, podem veure personificats en les figures d'Apol·lo, caracteritzat per la bellesa, la perfecció de les formes, la cordura, el son, l'escultura i la poesia i Dionís, impregnat per l'embriaguesa, el desenfrè dels sentits, l'èxtasi col·lectiu, la dança i la música. La tragèdia, que ens la podem imaginar com una espècie de teatre musicat, unia, amb la paraula i la música, l'apolini i el dionisíac. Per altra banda, Nietzsche relaciona la decadència estètica grega amb l'aparició de Sòcrates i Plató que, amb la seva filosofia de tall purament apolini, condemnen moralment l'esperit dionisíac i el porten a la seva desaparició.

[Pel que fa a] l'essencia d'allò dionisíac, al qual l'analogia de l'embriaguesa és la que més l'aproxima a nosaltres, (...) hi ha homes que, per falta d'experiència o per embotament d'esperit, s'aparten d'aquests fenomens burlant-se d'ells o lamentant-los, recolzats en el sentiment de la seva pròpia salut: els pobres no sospiten, sens dubte, quin color cadavèric i quin aire fantasmal ostenta precisament aquesta salut seva quan al seu costat passa rugint la vida dels entusiastes dionisíacs

Friedrich Nietzsche, El naixement de la tragèdia.

Sobre veritat i mentida en sentit extramoral

Seguint amb la seva crítica a la tradició filosòfica occidental, Nietzsche es demana fins a quin punt estam segurs de que el llenguatge pot representar fielment la realitat. Investigant l'origen del llenguatge, Nietzsche troba que la distinció que fem entre el llenguatge científic, que busca la veritat, i el llenguatge poètic, que expressa ficcions, és completament artificial. En el seu origen, el llenguatge era sempre metafòric, un conjunt de ficcions que s'acceptaven perquè resultaven útils. Amb el temps, argumenta Nietzsche, s'oblida l'origen metafòric del llenguatge i se'l comença a considerar font de veritats absolutes. Enganyats per la naturalesa del llenguatge, Sòcrates i Plató van plantejar l'existència del món intel·ligible, compost per idees fixes i immutables, menyspreant així el món dels sentits. "El món de les Idees" o "la gran mentida de la filosofia occidental", així és com l'anomena Nietzsche.

El perspectivisme

Entenent que el lenguatge tan sols pot tenir una relació metafòrica amb la realitat, el propi concepte de "veritat" queda suspès a judici. Kant ja havia condemnat el món-en-sí a ser incognoscible, Nietzsche va un pas més enllà i directament refuta la seva existència. No hem d'oblidar que, com dèiem abans, per Nietzsche una veritat és una metàfora útil, però de què ens serveix un noümen que no podem conéixer ni ens obliga a res? una ficció més de la filosofia occidental, suprimim-la! Sembla que això volcaria a Nietzsche al relativisme, no obstant això, Nietzsche aposta per una nova manera d'entendre la veritat: el perspectivisme. El perspectivisme afirma que qualsevol coneixement està lligat a la interpretació d'una perspectiva determinada, però no per això totes les perspectives són d'igual valor. Es podria simplificar de la següent manera: ningú té la veritat absoluta, però tothom en té una part; i algunes d'aquestes parts són de més valor per la humanitat que d'altres.

L'intel·lecte, com a mitjà per la conservació de l'individu, desenvolupa les seves forces primordials en la ficció, doncs aquesta és el mitjà pel qual es conserven els individus dèbils i poc robusts, com aquells als qui se'ls hi ha negat servir-se, en la lluita per l'existència, de banyes o d'ullals. Aquest art de la ficció arriba a la seva màxima expressió en l'home: en ell l'engany, l'adulació, la mentida i el frau, la murmuració, la hipocresia, el viure de la brillantor aliena, l'emmascarament, el convencionalisme encobridor, el teatre davant els altres i davant un mateix, en una paraula, el voleteig incessant entorn la flama de la vanitat és fins a tal punt regla i llei, que amb prou feines hi ha res més inconcebible que el fet de que hagi pogut sortir entre els homes un impuls pur i sincer cap a la veritat

Friedrich Nietzsche, Sobre veritat i mentida en sentit extramoral.

Genealogia de la moral: crítica a la moral cristiana

Seguint amb la seva crítica a la tradició filosòfica occidental, ara és el torn de la moral. Per investigar-la, Nietzsche proposa un mètode "geneològic", provinent dels seus estudis de filologia. Una geneologia és un estudi de l'origen i el desenvolupament històric d'un concepte. Per exemple, en el seu llibre Genealogia de la moral, fa un estudi de l'origen i el desenvolupament dels conceptes del bé i del mal. En un inici, diu Nietzsche, podem comprovar com en la tradició homèrica els "bons" són els nobles, els forts, els durs de caràcter, mentre que els "dolents" són els serfs, els dèbils, els que es deixen trepitjar. Això canvia amb l'adveniment de la democràcia de Pericles, que Nietzsche titlla de "rebel·lió dels esclaus" i, sobretot, més tard amb el cristianisme. Amb el cristianisme s'acaba de produir el que Nietzsche anomena una inversió dels valors, un canvi de moral on el mal i el bé intercanvien la seva posició. En el cristianisme els bons són els dèbils, els esclaus, els oprimits, mentre que els forts, els amos, els dominadors ara passen a ser els dolents. A la moral antiga Nietzsche l'anomena "moral dels senyors", i a la cristiana, més moderna, "moral dels esclaus". Aquesta última, per Nietzsche, reptresenta el gran mal de Sòcrates i el cristianisme, una moral que rebutja la vida.

Aquell que lluiti contra monstres, que se'n cuidi de no convertir-se ell mateix en un monstre. Quan mires suficient temps a dins l'abisme, l'abisme també mira a dins teu

Friedrich Nietzsche, Més enllà del bé i del mal.

Així parlà Zaratustra: la mort de Déu

Així parlà Zaratustra és l'obra culmen de Nietzsche i, en ella, s'anuncia una veritat de la qual alguns encara no s'han assabentat: "Déu ha mort". Nietzsche era perfectament conscient del canvi cultural que s'estava vivint a Occident, els valors tradicionals havien entrat en crisi i quelcom els havia de substituir aviat. Dostoievski ens ho resumeix dient "Si Déu no existeix, tot està permès". Déu, la vida després de la mort, els estaments socials... tot allò que havia estructurat la vida de tantes generacions estava desapareixent deixant una pregunta a l'aire: "quin sentit té la vida?". Davant aquesta veritat, molts van acusar a Nietzsche de nihilista, de negar qualsevol font de valor, deixant l'ésser humà en un mar d'incerteses. En realitat, Nietzsche no era nihilista, és més, acusava als platònics i als cristians, als mateixos valors tradicionals, de ser els vertaders nihilistes que, amb la seva quasi obsessiva fixació en el "més enllà", neguen el món i la vida.

El superhome i el vitalisme

Davant la mort de Déu, diu  Nietzsche, l'ésser humà només té dues opcions: o renuncia a la trascendència abraçant el nihilisme o a falsos ídols, o fa de la seva vida una oportunitat per crear la seva pròpia trascendència. El primer, que Nietzsche anomena "últim home", es correspon al diagnòstic que ell mateix fa sobre l'home del seu temps. En la seva opinió, la col·lectivitat, el conformisme i la rutina de treball i oci pròpia de la ciutat eren el màxim signe de decadència de persones que, havent perdut l'esperança d'una altra vida, seguien odiant la seva, moguts per el ressentiment. En contraposició, Nietzsche proposa el superhome, un nou tipus de persona que, conscient de la falta de valors objectius, dugui a terme una transmutació dels valors que consisteixi en afirmar per sobre de tot aquest món, l'únic que existeix, defensat la vida com a valor suprem. En això consisteix la filosofia de Nietzsche, el vitalisme.

Les tres transformacions de l'esperit

Per explicar la figura del superhome, Zaratustra recorre a la faula de les tres transformacions de l'esperit. L'esperit de l'home es transforma, en primer lloc, en un camell que porta una càrrega que no és seva i que diu "sí, ho he de fer". Eventualment, en la solitud del desert, cansat de portar la càrrega, es transforma en un lleó que llença la càrrega i diu "un sant no". El lleó rebutja la càrrega i crea la llibertat necessària per l'adveniment de l'última transformació, l'infant. L'esperit, transformat en infant, alliberat ja de la càrrega i del rebuig de la càrrega, pot enunciar finalment "un sant sí". En aquesta faula el camell simbolitza l'obediència als poders superiors, el lleó simbolitza la rebel·lió contra aquests, el lleó és qui "mata a Déu"; l'infant simbolitza al superhome qui, alliberat de la imposició dels valors tradicionals i de la culpa d'haver-los eliminat, elegeix crear els seus propis valors, uns valors autèntics, vitals, d'acord als desitjos, a l'instint i a la passió humana.

L'etern Retorn i amor fati

Al final del llibre, Zaratustra s'emmalalteix d'un pensament que descriu com "la càrrega més pesada". Després d'una llarga convalescència, ens explica aquest pensament que, per molts, és la pedra clau de la seva filosofia. L'etern retorn consisteix en contemplar la possibilitat que la nostra vida, al més mínim detall, hagi de ser repetida una i una altra vegada per tota la eternitat. Tot i que Nietzsche va jugar amb la possibilitat de fonamentar científicament tal afirmació (Big Bounce), l'hem d'interpretar com un repte ètic, una hipòtesi, contraposició del cel cristià, que ens ajudaria a aproximar-nos al superhome. La idea és que tan sols aquells que vertaderament estimin la vida, que abracin el seu destí (amor fati), gaudiran al contemplar la possibilitat d'haver-la de repetir per sempre, mentre que aquells que la despreciin, que busquin allunyar-se'n, cauran rendits al temor davant tal possibilitat. En cas de que et diguessin que la teva vida, tal i com l'has viscuda fins ara, l'haguessis de repetir per tota l'eternitat, com t'ho prendries?

Aquell que lluiti contra monstres, que se'n cuidi de no convertir-se ell mateix en un monstre. Quan mires suficient temps a dins l'abisme, l'abisme també mira a dins teu

Friedrich Nietzsche, Més enllà del bé i del mal.