Immanuel Kant

Introducció

Immanuel Kant va néixer a Königsberg, actual Kaliningrad, l'any 1724. No va publicar les seves obres més importants fins als 50 anys. Tot i així, segurament es tracti de l'autor més influent en la filosofia des d'Aristòtil. La seva obra representa, per una banda, una avaluació de les possibilitats i els límits de la raó en les matemàtiques, la física i la metafísica i, per l'altra, l'elaboració de criteris formals ètics, estètics i polítics. La crítica de la raó pura, la seva obra més important, pretèn desvetllar el funcionament de la raó humana i establir les condicions de possibilitat del coneixement científic, que segons Kant havia d'esser universal i necessari. Com es pot apreciar, és un autor que utilitza una terminologia molt específica, raó per la qual és important que ens aturem a comprendre els seus conceptes i integrar-los de manera dinàmica en el nostre discurs. Pel que fa a temes més personals, conta la llegenda que Kant era un home tan reservat i rutinari que mai va sortir de la seva ciutat, i que els veïns aprofitaven els seus puntuals passejos matinals per posar en hora els seus rellotges.

La Il·lustració és la sortida de l’ésser humà de la seva minoria d’edat, de la qual ell mateix és culpable. Minoria d’edat és la incapacitat de servir-se del propi enteniment sense la direcció d’un altre. Ell mateix n’és culpable, d’aquesta minoria d’edat, perquè la seva causa no consisteix en un defecte de l’enteniment, sinó en la mancança de la decisió i del coratge de servir-se del seu propi enteniment, sense la direcció de cap altre. Sapere aude! Tingues coratge de servir-te del teu propi enteniment! Aquesta és, doncs, la divisa de la Il·lustració

Immanuel Kant, Què és la il·lustració?.

Context històric: la Il·lustració

La Il·lustració va ser un moviment intel·lectual que es va originar a França i Anglaterra i que ràpidament es va difondre per tota Europa. Es denomina d'aquesta manera per la seva declarada finalitat de dissipar les tenebres de la ignorància de la humanitat mitjançant les llums del coneixement i la raó. Kant la defineix com l'abandonament, per part de l'ésser humà, d'una minoria d'edat autoculpable. Amb això vol dir que, fins ara, la humanitat ha delegat sempre la seva responsabilitat cap a un tercer, ja sigui a un rei o a un Déu, però no per falta d'intel·ligència o capacitat sinó per falta de voluntat o valor a pensar per un mateix. Sapere Aude! (Atreveix-te a saber!) esdevé el lema de la Il·lustració. Els il·lustrats es caracteritzen per una confiança cega en la raó i en les seves possibilitats de crear un món millor, a la vegada que desconfien profundament de la religió i d'altres formes de misticisme. L'any 1751, Diderot i d'Alembert, dos il·lustrats, comencen a publicar l'Encyclopédie, la primera enciclopèdia moderna, en un dels primers intents seriosos de difusió del coneixement científic al poble. Els ideals de la Il·lustració segueixen ressonant a la nostra època, sevint de fonament filosòfic de la gran majoria d'institucions modernes.

Les revolucions burgeses

La Il·lustració com a període històric es sol situar entre la Revolució Anglesa (1688) i la Revolució Francesa (1789). Ambdues són exemples del que es sol anomenar revolucions burgeses o liberals, motivades per les tensions socials originades al si dels estats feudals. Podríem dir que la Il·lustració és una ideologia de caràcter eminentment burgès, al donar-s'hi en aquesta nova classe social la unió de dues condicions indispensables: una formació acadèmica i un motiu per canviar la societat. Cal recordar que en aquella època la burgesia, tot i ser pudent, gaudia d'un poder polític limitat al no pertànyer a la noblesa. De fet, el concepte de democràcia contemporani neix com a resultat d'aquestes revolucions, que força a l'aristocràcia a crear els primers parlaments per fer partícep a la burgesia de les decisions polítiques del país. La Carta de Drets dels Estats Units és la primera en reconéixer la llibertat d'expressió, la llibertat religiosa i el dret d'associació lliure, mentre que la Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà de la República Francesa reconeix la igualtat dels homes i el dret d'aquests a intervenir en el govern. Ens trobam davant el naixement del liberalisme polític i dels primers Estats liberals.

La revolució científica

Així com Descartes havia viscut els inicis de la Revolució Científica, Kant neix durant el seu màxim apogeu. Tres canvis importants havien sacsejat la comunitat científica: l'assentament de l'heliocentrisme copernicà i, sobretot, el descobriment per part de Newton de la Llei de la Gravitació Universal. Per primera vegada en la història de la humanitat, una sola llei podia explicar i preveure precisament des dels moviments dels astres fins a la trajectòria de la bala d'un canó. Aquest descobriment va precipitar una sèrie d'avenços científico-tècnics que varen culminar en la Primera Revolució Industrial: el naixement de la química moderna atribuït Antoine Lavoisier, la invenció de la màquina de vapor, l'aparició de la producció en cadena... Tothom sabia que la història humana estava a punt de canviar per sempre, i ningú estava preparat pel que havia de venir.

El poble tan sols pot arribar a la il·lustració a poc a poc. Amb una revolució es pot aconseguir acabar amb el despotisme i amb el domini opressiu en busca del benefici personal, però mai s'aconseguirà una vertadera reforma intel·lectual. En lloc d'això, nous prejudicis serviran de guia de les grans masses acrítiques. Tot el que es necessita per arribar a la il·lustració és llibertat; especialment la més innocent de totes, la llibertat de l'home per fer un ús públic de la seva raó en qualsevol circumstància. No obstant això sento a la gent clamar: No discutiu! L'oficial diu: No discuteixis, treballa! El recol·lector d'impostos diu: No discuteixis, paga! El capellà diu: no discuteixis, creu!

Immanuel Kant, Què és la il·lustració?.

El projecte kantià

Tota la filosofia kantiana no és altra cosa que un llarg esforç per respondre tres preguntes: "Què puc conèixer?", "Què he de fer?" i "Què puc esperar?". La primera pregunta es respon a la "Crítica de la Raó pura" (1781) i les altres dues són tractades sobretot als "Fonaments de la metafísica dels costums" (1785), a la "Crítica de la Raó pràctica" (1788) i a la "Crítica del Judici" ( 1790).

La primera pregunta és teòrica, i fa referència als límits de la ciència, als límits del coneixement humà. La segona és pràctica i ens confronta a la qüestió ètica, a com decidim el rumb de les nostres accions. La tercera és, al mateix temps, teòrica i pràctica, ja que s'hi qüestionen conceptes teòrics amb clares implicacions pràctiques com Déu, la llibertat o la immortalitat de l'ànima.  El racionalisme tradicional havia reduït la raó al nivell teòric o especulatiu. La filosofia esdevenia així una mena de joc teòric, que permetia dir-ho tot sense comprometre's a res. Però Kant és un home de la Il·lustració i creu que la veritable filosofia ha d'estar implicada en la vida. Per tant, la raó pura i la raó pràctica es necessiten i s'impliquen mútuament. Kant declara que les tres preguntes en el fons es poden resumir en una mateixa qüestió: "què és l'home?". La visió kantiana de la filosofia ha tingut tanta influència que fins i tot avui en dia en trobem defensors.

Racionalisme contra empirisme

Seguidament començarem a examinar la Crítica de la Raó Pura, que és el llibre on Kant intenta respondre a la primera pregunta: "què puc saber"? L'esperit d'aquesta pregunta respon a la disputa intel·lectual que havia enfrontat racionalistes i empiristes durant els dos darrers segles, a saber, "quina és la font de validesa del coneixement científic"? Com ja sabreu, pels racionalistes era la raó i, pels empiristes, l'experiència. Però, seguint a Descartes i a Hume, les conseqüències lògiques d'ambdues opinions no semblaven cenyir-se a la realitat. Els racionalistes situaven la metafísica a la base del coneixement científic, però a diferència de les ciències empíriques, aquesta no havia semblat avançar ni un milímetre i, fins i tot entre els propis racionalistes, no hi havia acord sobre qüestions tan bàsiques com l'existència de Déu o del lliure albir. Per altra banda, els empiristes, especialment Hume, havien acabat adoptant una postura escèptica respecte a la possibilitat d'un coneixement universal i necessari degut a l'anomenat problema de la inducció que hem vist anteriorment.

Així doncs, el que es proposa Kant és prendre un nou camí que ens permeti 1 explicar perquè la metafísica no sembla aconseguir els mateixos resultats que la resta de ciències i 2 fonamentar la validesa universal i necessària del coneixement científic de l'època. La física newtoniana havia demostrat ser vàlida per a tots els cossos, tant podia explicar la trajectòria dels astres com la de la sabatilla d'una mare enfadada. Les matemàtiques ja gaudien d'aquest estatus des de la Grècia d'Euclides i la resta de ciències semblaven anar pel mateix camí. En definitiva, Kant parteix d'un fet (l'existència del coneixement científic universal i necessari), i intenta establir les seves condicions de possibilitat (com hauria de ser el món per permetre tal coneixement?). D'aquest procediment se'n diu mètode crític, i amb ell pretén definir els límits i les possibilitats de la raó humana.

Tots els interessos de la meva raó es resumeixen en les tres qüestions següents: "què puc saber?", "què he de fer?", "què puc esperar?". Aquestes tres preguntes es resumeixen en una: "què és l'home?". Quan oriento la meva raó cap a la resolució del primer problema estic fent un ús teòric de la raó, però si, per el contrari, intento solucionar el segon problema n'estic fent un ús pràctic. La resolució del tercer problema és a la vegada teòric i pràctic

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

Anàlisi del tipus de judicis de la ciència

La primera pregunta a respondre era: pot la metafísica convertir-se en una ciència? Bé, segons Kant, el que hem de fer per respondre a aquesta pregunta és investigar si compleix les mateixes condicions que les altres dues ciències: la física i les matemàtiques. I per fer això, cal analitzar si la metafísica està composta de judicis (oracions que poden ser vertaderes o falses) similars a les de la física o les matemàtiques. I quin tipus de judicis són aquests? Doncs segons Kant simplement han de complir dues característiques: 1 han d'augmentar els nostres coneixements (és a dir, no poden ser trivials o sense sentit) i 2 han de ser vàlids de forma universal i necessària (és a dir, que no poden versar sobre una situació particular, sinó que han de ser certes en qualsevol situació). Als judicis que compleixen la primera condició els anomena sintètics, i als que compleixen la segona condició, a priori. És a dir, que les proposicions de la ciència són judicis sintètics a priori. Per tal que quedi clar, ja que és important no oblidar la seva terminologia si volem entendre el seu sistema, us deixo aquí les definicions de cada tipus de judici:

Judici analític: proposició trivial en la qual el predicat està contingut en el subjecte per definició. Tautologia o contradicció. 

Judici sintètic: proposició informativa en la qual el predicat afegeix informació no prèviament continguda en el subjecte. Constatació, fet. 

Judici a priori: proposició que no necessita de l’experiència per ser verificada. Universal i necessària. 

Judici a posteriori: proposició que necessita de l’experiència per ser verificada. Particular i contingent. 

Els judicis sintètics a priori

Com es pot deduir de seguida, els judicis analítics només poden ser vàlids a priori, ja que al ser certs o falsos per definició no cal recórrer a l'experiència per validar-los. Per exemple, podem saber que "tots els casats no estan solters" és cert sense visitar cada persona casada i constatar que no està soltera. Per altra banda, la gran majoria de judicis sintètics són a posteriori, ja que generalment necessitam comprovar el que ens diuen per saber si és cert o no. Per exemple, per saber si són les 16:35 necessitam comprovar el rellotge, o per estar segurs de si un aliment ens agrada o no, per molt que alguns diguin el contrari, l'hem de provar. La novetat que aporta Kant és l'existència de judicis sintètics a priori, els judicis de la ciència, que ens aporten informació nova i, a la vegada, no necessitam comprovar-les per saber que són certs. Però com pot ser possible això? Bé, pensem en les prediccions de la ciència: podem saber que si llançam un llapis a l'aire, sota certes condicions, caurà, o no? I no necessitam comprovar-ho per estar-ne segurs. Això és perquè la validesa d'aquestes proposicions depèn de les lleis naturals, que són universals i necessàries.

No hi ha cap dubte que tot el nostre coneixement comença amb l'experiència. Però no per això, certament, tot ha de procedir de l'experiència. Bé podria ser que fins i tot la nostra experiència mateixa fos un compost del que rebem mitjançant impressions i del que les nostres facultats mentals produeixen per si mateixes, addició aquesta que no distingim de la primera. Aquest segon tipus de coneixement, d'existir, s'anomena a priori i es distingeix de l'empíric en què la seva font de validesa no depèn de l'experiència

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

La Crítica de la Raó Pura

L'Idealisme transcendental: el gir copernicà

Gràcies a l'anàlisi dels tipus de judicis de la ciència ja tenim més clar el que hem de buscar per saber si la metafísica pot ser una ciència. Així doncs: és capaç la metafísica de produir judicis sintètics a priori? Bé, encara ens falta una cosa per respondre, saber com són possibles aquests en primer lloc. Segons Hume només eren possibles les relacions d'idees (analítics a priori) i les veritats de fet (sintètics a posteriori), i això té a veure amb la manera en què Hume concebia el coneixement i la raó humana: una recepció passiva. La filosofia kantiana romp aquesta visió inaugurant una nova corrent filosòfica: l'Idealisme Transcendental. Idealisme perquè entèn el coneixement, al menys en part, com una construcció de la nostra ment. Transcendental perquè s'ocupa no tant dels objectes reals sinó de la nostra manera de conèixer-los. Per entendre-ho millor, analitzem l'analogia que el mateix Kant ens presenta entre la seva proposta filosòfica i el gir copernicà. Podeu trobar el fragment original al final d'aquesta secció.

Fins Kant, es concebia el coneixement com un acte de recepció passiva del món exterior a través dels sentits. El coneixement, doncs, consistia en "alinear" la nostra ment amb el món, d'això se'n diu la teoria de la correspondència. Si fos així, planteja Kant, seria impossible concebre l'existència de judicis sintètics a priori, ja que la validesa dels nostres judicis sempre dependria de la constatació empírica. Però com que sabem que els judicis sintètics a priori existeixen, Kant conclou que la teoria de la correspondència ha de ser falsa. Aleshores, què proposa? Doncs un gir d'aquesta concepció. Segons Kant, no és la nostra ment la que s'adapta per encaixar amb l'objecte, sinó que és l'objecte el que, al ser conegut, s'adapta a la forma que li imposa la nostra raó. Així, el coneixement és un procés actiu, constructiu, en el qual el subjecte hi aporta una part i l'objecte una altra. D'aquesta manera, si alguns judicis de la ciència versen sobre la part que el subjecte aporta el coneixement, que és independent de l'experiència, aleshores sí que són possibles els judicis sintètics a priori i, per tant, la ciència.

Fenomen i Noümen

Una de les conclusions més importants de l'Idealisme Transcendental és la distinció entre fenomen i noümen. El noümen, o món en si, és la realitat objectiva que existeix independentment de tota experiència i que és, presumiblement, la causa de totes les nostres sensacions. El fenomen, o món en mi, és la realitat tal i com se'ns apareix als sentits i que, per tant, podem conéixer científicament.

Així doncs, el nostre coneixement és el resultat d'un procés d'interpretació del material empíric que ens proporcionen els sentits mitjançant les formes cognoscitives del subjecte. Amb això Kant supera el realisme ingenu, la idea de que l'objecte de l'experiència és una còpia de la realitat produïda pels sentits. En conclusió, per Kant el fenomen és el producte de la combinació de les dades dels sentits i de les formes pures de les facultats de la nostra raó: sensibilitat i enteniment.

S’esdevé amb això exactament com amb el primer pensament de Copèrnic, el qual, no sortint-se’n amb l’explicació dels moviments del cel si admetia que totes les estrelles giraven al voltant de l’espectador, intentà donar-hi una explicació més bona fent que l’espectador fos el que girés i deixant, en canvi, les estrelles immòbils. En la metafísica podem, doncs, fer un assaig semblant pel que fa a la intuïció dels objectes. Si la nostra intuïció s’hagués de regir per la constitució dels objectes, aleshores no puc imaginar-me com podríem saber-ne alguna cosa a priori; però si és l’objecte (com objecte dels sentits) el que es regeix per la constitució de la nostra capacitat d'intuïció, llavors jo puc representar-me perfectament aquesta possibilitat

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

Estètica transcendental

Les formes pures de la sensibilitat

Fins ara hem pogut determinar que el nostre coneixement és una combinació de les dades sensibles que ens arriben del món exterior i de les nostres pròpies estructures cognitives. Bé, a aquestes estructures Kant les anomena formes pures; "formes" perque donen forma al coneixement i "pures" perquè no depenen de l'experiència. Per altra banda, si aquestes formes determinen com percebem l'objecte, seran formes pures de la sensibilitat, si, pel contrari, determinen com pensam l'objecte, seran formes pures de l'enteniment.

Determinar quina part de la nostra experiència prové del nostre aparell cognitiu és senzill, basta que trobem aquells elements que formen part de tota experiència possible. La nostra experiència canvia depenent del que experimentam, però si trobam una part que mai canvia és que aquesta part no prové de l'experiència sinó que és condició de la pròpia experiència. Així doncs, recordem qualsevol experiència que haguem viscut, o centrem-nos amb la que estam tenint ara mateix, i comencem a eliminar elements contingents, elements que bé podrien no estar allà fins que no en poguem llevar més. El que ens quedi, doncs, seran les formes pures de la sensibilitat. Si duem a terme aquest experiment mental de forma metòdica, conclourem que l'únic permanent en tota experiència és l'espai i el temps. Així doncs, per Kant, l'espai i el temps són les formes pures de la sensibilitat que organitzen la nostra experiència diària

Analítica transcendental

Les categories o formes pures de l'enteniment

L'enteniment és la facultat que ens permet pensar, realitzar judicis, sobre els objectes de la nostra experiència. Com éssers humans, no només percebem el món que ens envolta sinó que en parlam, el discutim, el jutjam, etc. Tot això ho fem mitjançant el llenguatge i aquest consta de conceptes. En altres paraules, parlar no és res més que relacionar conceptes de múltiples maneres. Alguns conceptes, diu Kant, són generalitzacions d'experiències concretes, conceptes empírics. Per exemple el concepte "moix" no és més que una generalització de diverses experiències que comparteixen elements en comú. Però tenim altres conceptes que no es poden explicar d'aquesta manera. Aquests altres conceptes, diu Kant, són els blocs més bàsics amb els quals construim el pensament, les categories o formes pures de l'enteniment. Quan diem que, per exemple, "el Sol encalenteix l'asfalt" podem estar afirmant una experiència concreta (utilitzant conceptes empírics) o establint una connexió necessària, (fent ús de conceptes purs) que és la base del coneixement científic.

Sense sensibilitat cap objecte ens seria donat i, sense enteniment, cap objecte seria pensat. Els pensaments sense continguts són buits; les intuïcions sense conceptes són cegues. Per això és tan necessari fer sensibles els conceptes com fer intel·ligibles les intuïcions. Tan sols en el seu unisò pot sorgir el coneixement

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

Dialèctica transcendental

Sobre la impossibilitat de la metafísica

Des que Parmènides va plantejar al segle VI a.C. la seva teoria sobre l'ésser, en la filosofia s'hi han succeït tota mena d'interpretacions metafísiques sobre la realitat. Per a alguns autors, la realitat és permanent, i per a d'altres és canviant. Uns sostenen que la realitat és única i d'altres que és múltiple. Hi ha teories que afirmen que allò real és material i d'altres que defensen que allò real és espiritual.

És clar que els filòsofs no deixen mai de discutir sobre la metafísica. Això contrasta amb el que passa en la ciència, on la majoria dels científics estan d'acord. La ciència avança espectacularment de manera sòlida i ferma. En canvi, la metafísica continua debatent els mateixos problemes que preocupaven Plató i Aristòtil sense trobar-hi mai respostes definitives. Què impedeix a la metafísica progressar? No es podria convertir la metafísica en una ciència per sortir d'aquesta situació lamentable?

Els postulats de la raó pràctica

Podem començar per preguntar-nos quins són els conceptes bàsics de la metafísica i d'on sorgeixen. Bé, al igual que les substàncies cartesianes, Kant diu que la raó unifica els conceptes en tres idees transcendentals: Jo, món i Déu. La primera unifica la totalitat de les experiències internes, la segona, de les externes, i la tercera unifica la totalitat del que existeix. Al mancar de contingut empíric (no podem experimentar la totalitat), no poden ser objecte de la ciència i, per tant, la metafísica tradicional no pot esdevenir ciència. No obstant això, Kant defensa que són útils per donar sentit a la vida humana i els dona el nom de Postulats de la Raó Pràctica : 1 Déu existeix, 2 l'ànima és immortal i 3 la voluntat humana és lliure.

Les antinòmies de la raó pura

Les antinòmies de la raó pura són un conjunt de quatre paradoxes o contradiccions que, segons Immanuel Kant, emergirien si es volgués aplicar el raonament lògic i abstracte de la raó pura a determinats problemes metafísics. Aquestes antinòmies són:

1 L'antinomia de la finitud o infinitud de l'univers: es planteja la qüestió de si el món té un començament i un final determinats en el temps i en l'espai, o si, per contra, és infinit i no té un començament ni un final.

2 L'antinomia de la divisibilitat: es planteja la qüestió de si les coses que percebem en el món són simplement aparències o fenòmens, i no tenen una realitat substancial en si mateixes, o si, per contra, les coses tenen una existència en si mateixes, independent de la nostra percepció.

3 L'antinomia de la llibertat: es planteja la qüestió de si tot el que succeeix en el món és determinat per causes necessàries, o si, per contra, hi ha lloc per a l'atzar i la indeterminació.

4 L'antinomia de Déu: es planteja la qüestió de si hi ha un món físic o sensible que es pot percebre amb els sentits, o si, per contra, hi ha altres mons o realitats que escapen a la percepció sensorial, com ara un món intel·lectual o un món moral.

El sueño de la razón produce monstruos, Goya, 1799

La raó humana té un destí peculiar. Està carregada de preguntes que, com prescriu la naturalesa de la mateixa raó, no és capaç d'ignorar, però que, sobrepassant la seva capacitat, tampoc és capaç de respondre

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

Crítica de la Raó Pràctica

Ètiques materials: l'imperatiu hipotètic

Les ètiques materials són aquelles que busquen un fi últim (la felicitat, el plaer...) i jutgen moralment a les accions com a bones o dolentes segons si ens ajuden o no a aconseguir aquest fi últim. Per ajudar-nos a caracteritzar-les millor, podem dir que els seus imperatius (allò que afirmen que has de fer o deixar de fer) són hipotètics (no són bons o dolents per si mateixos sinó per un fi exterior), empírics (depenen de les circumstàncies i de la subjectivitat de cadascú) i, el més important per Kant, heterònoms (no sorgeixen del propi individu sinó que són imposats sobre ell).

Ètica formal: l'imperatiu categòric

Al contrari que les anteriors, Kant proposa una ètica formal. Els imperatius que contingui han d'esser categòrics (tenir forma de llei), universals (aplicables en qualsevol cas, independentment de les circumstàncies) i autònoms (no t'han de dir el què has de fer sinó com decidir-ho, l'individu tan sols pot ser lliure en el sotmetiment voluntari a les seves pròpies decisions).

Així doncs, l'ètica formal es resumeix en l'enunciació del seu imperatiu categòric, que es pot formular de moltes maneres però les més conegudes són les següents:

 "Actua de tal forma que la teva acció pugui esdevenir llei universal"

"Actua de tal forma que tractis a tota la humanitat com un fi i no com un mitjà"

Dues coses m'omplen l'ànim d'admiració i respecte: el cel estrellat que està sobre mi i la llei moral que està dins mi

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pràctica.

Mapa conceptual de l'Idealisme Transcendental de Kant