Epistemologia

Introducció

L'epistemologia és la branca de la filosofia que estudia el coneixement científic i, per tant, s'encarrega d'intentar respondre preguntes com "què significa conéixer?", "què és la veritat?", "què distingeix el coneixement científic d'altres tipus de sabers?" o "què podem conéixer?". Degut a la naturalesa d'aquestes preguntes, l'epistemologia està íntimament relacionada amb la ciència i ha estat, des de la revolució científica, el fonament de la majoria de sistemes filosòfics moderns juntament amb la metafísica. En aquest tema veurem alguns dels seus problemes principals i una breu síntesi de la seva evolució històrica des del segle XVII.

Sóc amic de Plató, però sóc més amic de la veritat - Amicus Plato, sed magis amica veritas

Atribuïda a Aristòtil per Ammoni, La vida d'Aristòtil.

El problema de la justificació

La definició clàssica

Anem al grà. Què és el coneixement? Quines són les condicions que s'han de complir per poder dir que coneixem alguna cosa? Plató, en un dels seus diàlegs, proposa que el coneixement consisteix en una creença vertadera justificada. Així doncs, per poder dir que una persona coneix alguna cosa, hem de poder dir que:

1 té una creença (sosté una proposició, això és, una afirmació que pot ser vertadera o falsa)

2 aquesta creença és vertadera (es correspon amb la realitat a la que es refereix)

3 aquesta creença està justificada (es tenen bons motius per pensar que la creença és vertadera)

Els problemes de Gettier

L'any 1963, Edmund Gettier va publicar un petit article que va sacsejar  el món de l'epistemologia. L'article consistia en un seguit d'exemples on es donaven casos de creences vertaderes justificades que, no obstant això, intuitivament, no semblaven constituir coneixement. Els anomenats problemes de Gettier van oferir una manera senzilla de discutir sobre el problema del coneixement i des d'aleshores s'han formulat un gran nombre de solucions distintes. Anem a veure un exemple:

Dos homes, en John i n'Smith, tenen el mateix dia una entrevista pel mateix lloc de feina. Tot i així, n'Smith sap que la feina li donaran a en John, ja que resulta que ha escoltat una conversa entre els empleats que així ho afirmaven. N'Smith també sap que en John porta 10 monedes a la butxaca, perquè l'ha vist contar-les quan pagava el cafè. Així doncs, dedueix que la feina li donaran al que porta 10 monedes a la butxaca. Bé, passen les hores i, per sorpresa de tots, li donen la feina a n'Smith. Ara bé, resulta que n'Smith, sense saber-ho, també portava 10 monedes als pantalons, ja que se les havia oblidat feia una setmana. Així doncs, la creença d'Smith de que donarien la feina a l'home que portava 10 monedes als pantalons ha resultat ser vertadera i, a més, estava justificada per les raons exposades. No obstant això, ens costa molt afirmar que es tracti de coneixement, al cap i a la fi ha encertat per pura xiripa. 

El Trilema de Münchhausen

Sembla doncs que els problemes de Gettier ens obliguen a modificar la definició de coneixement. La majoria de filòsofs proposaven afegir alguna condició extra per reforçar la noció de justificació. Està clar que la clau per definir el coneixement es troba, doncs, en poder distingir entre una justificació adequada i rellevant i una que no ho és. Bé, això ens porta directament a confrontar la posició escèptica, la dels que defensen que és impossible del tot justificar suficientment qualsevol coneixement. Per exemplificar el seu argument, podem recórrer al trilema de Münchhausen.

El trilema de Münchhausen es diu així pel baró del mateix nom, un noble alemany que, al tornar de la guerra, contava als seus amics tota mena d'històries impossibles com que havia viatjat sobre la bala d'un canó o que havia viatjat a la Lluna. A la imatge que acompanya aquest text, el baró aconsegueix sortir d'un pantà tirant-se dels seus propis cabells. Al igual que les històries impossibles del baró, el trilema de Münchhausen ens intenta transmetre la idea de que justificar adequadament el coneixement és impossible i ho fa de la següent manera:

Si justificar el coneixement d'alguna cosa significa donar una explicació de tal fenomen, és necessari que la pròpia explicació es trobi, també, justificada. Així doncs, ens trobam davant un trilema: 1 aturam les explicacions en un punt arbitrari, 2 les explicacions es justifiquen l'una a l'altra formant un cercle i 3 es forma una cadena infinita d'explicacions. L'argument seria que en cap dels tres casos podem justificar adequadament el coneixement. En el primer cas es deixa una raó sense explicar, en el segon es comet una petició de principi (una fal·làcia argumentativa que permetria justificar qualsevol cosa), i en el tercer no podríem acabar mai de justificar el nostre coneixement.

Hi ha una cosa per la qual estic preparat per lluitar tan com pugui, en paraula i en acte, i és que serem més millors si cercam allò que no sabem que si creiem que no té cap sentit fer-ho perquè ni tan sols sabem si ho podrem descobrir mai 

Plató, Menó.

L'origen del coneixement

L'escepticisme ha existit des de l'antigüetat clàssica, i de fet ja podem trobar una versió del trilema de Münchhausen a l'obra d'Agrippa, un filòsof romà del segle I dC. Per tant, no és d'estranyar que molts de filòsofs al llarg de la història hagin intentat combatre'l. En aquesta secció veurem com s'enfrontaren a la qüestió els filòsofs del renaixement i el barroc. Podríem dir que el problema principal de la filosofia moderna és el problema de l'origen i la justificació del coneixement, i també que, principalment, es varen formar dues posicions al respecte: el racionalisme i l'empirisme

No hem d'oblidar tampoc que el tema tenia una gran trascendència social, i és que ens trobam a l'època de la Revolució Científica, l'època del naixement de la ciència moderna. Esclarir quins eren els mètodes més eficaços i fiables per produir coneixement amb certesa oferia una perspectiva molt optimista de cara al futur. Alguns dels noms més destacats d'aquella època són Leonardo da Vinci, Andreas Vesalius, Nicolau Copèrnic, Tycho Brahe, Galileo Galilei, Johannes Kepler, René Descartes, Francis Bacon, Robert Boyle o el gran Isaac Newton.

Empirisme: la font del coneixement es troba en l'experiència

Una de les respostes més intuitives a la pregunta "i com saps això?" sol ser "perquè ho he vist o sentit". És obvi que l'experiència és l'origen de gran part del nostre coneixement. De fet, podríem saber alguna cosa si no haguéssim experimentat mai res? Els empiristes creien que no i, per tant, defensaven que l'experiència era la única font de coneixement possible. En quant a la justificació? Doncs el coneixement d'un fenomen tan sols estaria adequadament justificat en cas d'haver-lo experimentat en primera persona. Així és com la ciència moderna adquireix aquesta necessitat d'experimentació i revisió constants, els resultats han de ser mesurables i repetibles en condicions controlades o corren el perill de no estar fonamentats. En definitiva, els empiristes sostenen que absolutament tot el coneixement prové de l'experiència i que aquesta és el seu únic fonament. Ara veurem quins problemes té això.

Els problemes de l'experiència sensible

Les crítiques a aquest empirisme tan intuïtiu són tan antigues com la pròpia filosofia. Els filòsofs grecs hi posaven tres objeccions principals: 1 que l'experiència, al ser subjectiva, és relativa (per exemple, el que a un li pot semblar fred a l'altre li pot semblar calent) i 2 que per la pròpia experiència sabem que, a vegades, aquesta ens enganya (per exemple a través de les il·lusions òptiques, però també podríem pensar que els nostres sentits són limitats i esbiaixats) i 3 que la ciència, al ser un coneixement sobre allò general, versa sobre qüestions universals, mentre que l'experiència és sempre concreta i canviant (per exemple, nosaltres podem observar una multitud de plantes i animals, però no podrem observar mai "l'ésser viu", al tractar-se d'un concepte abstracte). 

Aquest darrer problema va ser reformulat pels filòsofs següents de la següent manera: no es poden extreure conclusions generals a partir d'un nombre qualsevol d'observacions particulars, ja que sempre existeix la possibilitat que la pròxima observació contradigui la regla. Amb altres paraules, que el sol hagi sortit cada dia pel matí durant milenis, no vol dir que poguem afirmar que demà sortirà amb absoluta certesa. A aquesta objecció l'anomenam problema de la inducció. A més, alguns empiristes com George Berkeley se'n van adonar que l'empirisme conduïa de nou a l'escepticisme: si només puc estar segur del que experimento, com puc estar segur de que la realitat existeix quan no l'observo? (Idealisme subjectiu) és més, com puc estar segur de que els altres experimenten el món com jo? (solipsisme)

Racionalisme: la font del coneixement es troba en la raó

Els racionalistes sostenen que la raó és la principal font de coneixement científic. No neguen el valor de l'experiència, però reconeixen la seva falta de fiabilitat i, per tant, la seva incapacitat a l'hora de fonamentar les ciències. Al contrari que els empiristes, els racionalistes defensen l'existència de idees innates, idees que no provenen de l'experiència ni són construïdes per la nostra imaginació.

Els racionalistes prenen les matemàtiques com a model de ciència i, per tant, proposen un mètode deductiu que asseguri la veritat de les conclusions donada la veritat de les premisses i la validesa de l'argumentació. Així doncs, defensen un tipus de coneixement a priori, és a dir, que la seva veritat no depengui de l'experiència.

Els problemes del raonament lògic

El racionalisme, a diferència de l'empirisme, aconsegueix fonamentar adequadament el coneixement científic. No obstant això, no es lliura de crítiques. Recordeu el trilema de Münchhausen? El racionalisme elegeix la primera opció i decideix fonamentar tot el coneixement en certes afirmacions que no poden justificar-se (axiomes). Així, arribar a concretar aquests axiomes era una tasca vital pels filòsofs racionalistes, i segurament haguessin tengut èxit si no fos perquè molts d'ells varen arribar a conclusions contradictòries. Així tot aquest intent d'edificar el coneixement sobre fonaments sòlids no serveix de res si no ens podem posar d'acord sobre aquests fonaments. A més d'això, el racionalisme descansa sobre la presumpció de que la realitat és racional, és a dir, que la nostra lògica s'adequa a l'estructura del món, quan no necessàriament ha d'esser així.

El cul de sac de l'epistemologia moderna

En resum, tant racionalistes com empiristes varen fallar tant en els seus intents de fonamentar les ciències com en les seves prediccions. Mentre els racionalistes creien en la necessitat d'establir bases metafísiques sòlides per al desenvolupament de les ciències, aquestes varen progressar enormement mentre la metafísica va quedar estancada en discussions eternes. Per altra banda, els empiristes, pessimistes respecte a la possibilitat d'un coneixement científic universal, varen presenciar com Isaac Newton descobria la Llei de la Gravitació Universal i establia així el model de la ciència moderna. Feia falta replantejar-se el debat i explicar adequadament perquè la ciència havia triomfat quan la metafísica havia fracassat.

Hi ha una cosa per la qual estic preparat per lluitar tan com pugui, en paraula i en acte, i és que serem més millors si cercam allò que no sabem que si creiem que no té cap sentit fer-ho perquè ni tan sols sabem si ho podrem descobrir mai 

Plató, Menó.

L'Idealisme Transcendental

Recordem una vegada més els dos reptes de l'epistemologia moderna respecte al coneixment científic: establir els seus fonaments i determinar-ne el mètode. Així doncs, si bé tant el racionalisme com l'empirisme donen dues respostes diferents a cada problema, ambdues acaben fracassant. El racionalisme, depenent de la certesa absoluta dels seus principis metafísics, acaba abraçant un dogmatisme inoperant. L'empirisme, per altra banda, és incapaç d'explicar la possibilitat d'un coneixement científic universal. Davant aquest fracàs, Immanuel Kant, filòsof del segle XVIII, proposa una nova filosofia: l'idealisme transcendental. Aquesta nova corrent té dos objectius: establir els límits de la raó, per evitar els excessos del racionalisme, i explicar com és possible la ciència universal de Newton.

Els tipus de judicis: el sintètic a priori

Fins aquell moment, racionalisme i empirisme només consideraven la possibilitat de dos tipus de judicis: els analítics a priori i els sintètics a posteriori. Anem a definir cada concepte a continuació:

Judici analític: proposició trivial en la qual el predicat està contingut en el subjecte per definició. Tautologia o contradicció. 

Judici sintètic: proposició informativa en la qual el predicat afegeix informació no prèviament continguda en el subjecte. Constatació, fet. 

Judici a priori: proposició que no necessita de l’experiència per ser verificada. Universal i necessària. 

Judici a posteriori: proposició que necessita de l’experiència per ser verificada. Particular i contingent. 

Després d'analitzar els dos tipus de judicis conclou que la ciència de Newton no es correspon a cap d'ells. Com els judicis sintètics, la llei de la gravitació universal ens aporta nou coneixement i, com els judicis a priori, és universal i necessària. Així doncs, Kant proposa que la ciència està comformada per un nou tipus de judicis: els sintètics a priori i, a partir d'aquí, intentarà explicar com poden ser possibles.

El paper actiu del subjecte en la producció del coneixement

No explicarem aquí els detalls exactes de com ho aconsegueix, això ja ho veurem l'any que ve, el que ens importa és que Kant introdueix per primera vegada en el pensament occidental la idea de que l'experiència és construïda, al menys en part, pel propi subjecte. El nostre coneixement de la realitat es troba condicionat pel que ell anomena formes pures de la sensibilitat: l'espai i el temps i pels conceptes purs de l'enteniment: les categories. Així, l'espai i el temps, per Kant, no són propietats objectives del món sino la forma en què nosaltres, humans, ordenam la nostra experiència sensible. És per això que la física pot ser universal i necessària, perquè versa sobre el fenomen (el món tal i com el coneixem nosaltres) i no sobre el noümen (el món tal i com és en si mateix, que és incognoscible). 

La raó humana té el destí peculiar d'estar carregada amb preguntes que, prescrites per la naturalesa de la pròpia raó, no és capaç d'ignorar,però que, transcendint la seva capacitat, tampoc és capaç de respondre

Immanuel Kant, Crítica de la Raó Pura.

Avaluem una assignatura

Ens podem fiar de les institucions educatives?

Aristòtil va néixer l'any 384 a Estagira, una colònia grega situada a l'aleshores província de Macedònia. Fill del metge del rei de Macedònia, als 17 anys va ser enviat a Atenes a estudiar a l'Acadèmia de Plató. L'any 347, al morir Plató, abandonà l'Acadèmia i, 4 anys més tard, va ser convocat pel rei de Macedònia perquè es fes càrrec de l'educació del seu fill Alexandre fins la seva coronació. Gràcies a això va poder reconstruir la seva ciutat, destruïda pels macedonis, i en va redactar la primera constitució.

Com distingim la veritat de la mentida? Els criteris de veritat

La substància primera és l'individu concret (Sòcrates) i, en ell, es troba realitzada la seva essència o substància segona (ésser humà), la qual es predica d'ell: "Sòcrates és un ésser humà". Així, oposant-se a Parmènides i a Plató, afirma que l'esdevenir és propi de l'ésser. Per explicar això, sosté que la substància és un compost de matèria (hyle) i forma (morphé).

Què és la veritat? Les teories de la veritat

La substància primera és l'individu concret (Sòcrates) i, en ell, es troba realitzada la seva essència o substància segona (ésser humà), la qual es predica d'ell: "Sòcrates és un ésser humà". Així, oposant-se a Parmènides i a Plató, afirma que l'esdevenir és propi de l'ésser. Per explicar això, sosté que la substància és un compost de matèria (hyle) i forma (morphé).

Per a què volem saber la veritat? Els interessos epistèmics

La substància primera és l'individu concret (Sòcrates) i, en ell, es troba realitzada la seva essència o substància segona (ésser humà), la qual es predica d'ell: "Sòcrates és un ésser humà". Així, oposant-se a Parmènides i a Plató, afirma que l'esdevenir és propi de l'ésser. Per explicar això, sosté que la substància és un compost de matèria (hyle) i forma (morphé).

Existeix la veritat? Les actituds respecte la veritat

La substància primera és l'individu concret (Sòcrates) i, en ell, es troba realitzada la seva essència o substància segona (ésser humà), la qual es predica d'ell: "Sòcrates és un ésser humà". Així, oposant-se a Parmènides i a Plató, afirma que l'esdevenir és propi de l'ésser. Per explicar això, sosté que la substància és un compost de matèria (hyle) i forma (morphé).

De qui ens podem fiar? El problema de la demarcació

La substància primera és l'individu concret (Sòcrates) i, en ell, es troba realitzada la seva essència o substància segona (ésser humà), la qual es predica d'ell: "Sòcrates és un ésser humà". Així, oposant-se a Parmènides i a Plató, afirma que l'esdevenir és propi de l'ésser. Per explicar això, sosté que la substància és un compost de matèria (hyle) i forma (morphé).