Το διεπιστημονικό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας (διεσοι) αποτελεί μία κοινή πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης επιστημόνων με ενδιαφέρον για την οικονομική ιστορία.


Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική ιστορία γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση. Σύγχρονες εμπειρικές μέθοδοι αξιοποιούν βάσεις δεδομένων που συγκροτούνται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών· ξεχασμένα αρχεία ψηφιοποιούνται και καθίστανται προσβάσιμα σε ερευνητές από όλον τον κόσμο· παλαιά ερωτήματα επανεξετάζονται υπό το φως σύγχρονων προκλήσεων, στις οποίες και φιλοδοξούν να απαντήσουν. Ορισμένες από τις απαντήσεις ξεφεύγουν από τις ακαδημαϊκές αίθουσες, μετατρέπονται σε πολυμεταφρασμένα best-seller για την ανισότητα, τον καπιταλισμό, την ανάπτυξη. Οι νέες μελέτες δεν προέρχονται μόνο από έναν επιστημονικό κλάδο: σε αυτές συμβάλλουν οικονομολόγοι, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, γεωγράφοι, αρχειονόμοι και προγραμματιστές.


Το διεσοι επιδιώκει να φιλοξενήσει και να αναδείξει αυτές τις μελέτες, προάγοντας την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.


Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την οικονομική ιστορία.  Προτεραιότητα δίνεται σε νέους ερευνητές και νέες μεθόδους, με έμφαση στη διεπιστημονική συζήτηση και όχι στις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν εξειδικευμένα ακροατήρια.


Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3, στην Αθήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.



Υπεύθυνοι Σεμιναρίου: 

Ανδρέας Κακριδής, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Τράπεζας της Ελλάδος

Παντελής Καμμάς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών