GGO's

Genetisch Gemodificeerde Organismen.

Wat? Waarom? Waartoe? - Door: Prof. Dr. Ir. Steffen Vanneste - 

Dinsdag 29 oktober 2019

Samenwerking Davidsfonds - Lauwe - Menen - Rekkem

Genetische manipulatie, we worden er mee om de oren geslagen. Politieke agenda’s worden ermee gevuld en op de spits gedreven door het spanningsveld tussen multinationals en sommige groene bewegingen. Voor het ene kamp zijn GGO’s de redders der mensheid die ziektes, voedsel- en milieuproblemen zullen oplossen. Voor anderen zijn ze griezelig, de nieuwe pest, een triomf voor de multinationals die de arme boeren uitpersen in naam van winstbejag.

Genetische gemodificeerde organismen zijn alomtegenwoordig, zelfs in het dagelijkse leven. Maar waar moet je die zoeken? En wat zijn genen ook weer? Mag ik die opeten? En hoe zit dat met het DNA? Vanaf wanneer spreekt men over genetische modificatie? Velen onder ons hebben geen antwoord op deze eenvoudige vragen die pertinent zijn om de GGO discussie te kunnen volgen, en zeker om hierin een standpunt te kunnen nemen.

In de jaren ’80-’90 ontdekten de Belgische prof. Marc Van Montagu en prof. Jozef Schell hoe een bodembacterie DNA stabiel kan inbrengen in planten. Door dit principe te bestuderen en te ontrafelen kunnen we sindsdien op relatief eenvoudige wijze GGO planten maken. Deze technologie is tegenwoordig nog altijd een van de meeste gebruikte transformatie technologieën wereldwijd. Nu nog staat België bekend om zijn know-how op dit terrein.

We nodigen prof. S. Vanneste uit om in een toegankelijke taal uitleg te geven over de basis van genetica, hoe men te werk gaat bij het maken van een GGO plant en om vanuit wetenschappelijk hoek een aantal veelgebruikte toepassingen GGO planten te bespreken, inclusief de recente controverse rond genoom-editing of CRISPR.

Er zal mogelijkheid zijn tot een open discussie

De Spreker : Prof. Steffen Vanneste ( geboren Lauwenaar ) is bio-ingenieur en is als onderzoeker verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de U-Gent, waar hij basisonderzoek doet naar de mechanismen van wortelontwikkeling. Hij geeft presentaties en les aan universiteiten en onderzoeksinstellingen binnen en buiten Europa.

Praktisch:

Dinsdag 29 oktober om 20.00 u CC Lauwe -  Wevelgemstraat 20 Lauwe

Toegang: 7 euro niet leden, leden DF 5 euro.