Daguitstap

Daguitstap

Lissewege en "Belle Epoque-wandeling" in Blankenberge

Zondag 22 mei

Deze keer blijven we in onze eigen provincie en nodigen je graag uit voor de jaarlijkse daguitstap.

LISSEWEGE een rijk verleden

In de 8e eeuw was de kustvlakte een schorrengebied, doorsneden met kreken en aders. Wanneer deze langzaam droogviel, kwamen de eerste bewoners uit het Noorden. Het waren Friezen en Saksische boeren die op de hoger gelegen Lisseweegse vlakte hun schepen hoeden. Het dialect uit het Noorden is nog waar te nemen in het dialect van vandaag. Op het oude middenwad lag voorheen al het Keltische oord LISWEGA (= huis van Liso). De naam Liswega verscheen voor het eerst in oorkonden van de 11de eeuw.

De Heren van Lisseweghe

De adellijke familie ‘van Lisseweghe’ woonde gedurende enkele eeuwen op het kasteel en vervulde vooraanstaande taken in Brugge en het Grafelijk bestuur van Vlaanderen. De wapenspreuk van de Heren van Lissewege was ‘Siet voor u’. Kijken naar de toekomst. Het kasteel werd in 1838 afgebroken. De dubbele omwalling bleef bewaard tot in de jaren 1960 toen de site verkaveld werd. Thans is nog een klein stukje van de hoeve waar te nemen.

Lambert van Lissewege en Ter Doest

In 1106 gaf Lambert, Heer van Lissewege, een domein met een kapel aan de benedictijnen van de Franse St.Riquier in Ponthieu. Aldus ontstond de abdij Thosan, later Ter Doest genoemd. Zeventig jaar later in 1175 verlieten de benedictijnen de abdij en vanuit de abdij Ten Duinen in Koksijde nam men Ter Doest over. De opeenvolgende abten maakten Ter Doest groter en mooier. Op het hoogtepunt van de bloei bezat de abdij ongeveer 4000 ha grond, vooral in Zeeuws-Vlaanderen. Van de bloei in de 13de eeuw getuigt de monumentale abdijschuur. Vanaf 1651 trok men op Ter Doest een hoeve, een poortgebouw en een kapel op (1687).

Kunstenaarsdorp

Na de gulden tijd die Lissewege in de schaduw van Brugge en andere plaatsen aan het Zwin en in het Noordvrije mocht beleven, liep het even terug … Lissewege bleef een mooi betoverend dorp waar kunstenaars als Valerius de Saedeleer, Schmalzigau en Seuphor hun inspiratie zochten. In 1971 werd het dorp gefusioneerd met Brugge.

Jacob Reyvaert en Johan Ballegeer

In Lissewege woonden ook de bekende schrijvers. Zo werd Jacob Reyvaert (Reavardus) in 1534 in Lissewege geboren. Hij schreef heel wat werken rond Romeins recht. Johan Ballegeer werd geboren in Lissewege in 1927. Hij deed pionierswerk op vlak van geschiedkundig onderzoek voor Lissewege, Ter Doest en de Zwinstreek.

Thans is Lissewege een vredig polderdorpje met talrijke restaurants en het Mekka voor schilders en fotoliefhebbers, met een toren om fier op te zijn en een verleden dat je ervaart in de straatjes waar de lekenbroeder-ridder Willem van Saeftinge met zijn paard Jutho, de geschiedenis inreed …

BELLE EPOQUE CENTRUM – BLANKENBERGE

In het Belle Epoque Centrum maak je kennis met de glorie van de belle époque, een periode van ongeveer 1870 tot 1914 waarin de Europese burgerij een redelijke welvaart kende. Blankenberge ontwikkelde zich toen tot een belangrijke badstad met grote bouwkundige realisaties zoals het casino, de Pier, kustvilla’s en grote hotels voor het opkomende toerisme.

Drie belle-époquevilla’s, daterend van 1894, werden gerestaureerd en verbouwd tot een bezoekerscentrum. Je wordt er ondergedompeld in de zorgeloze, feestelijke sfeer die Blankenberge uitstraalde ten tijde van de belle époque. Een interactieve tentoonstelling met affiches, postkaarten, kledingstukken, tal van foto’s en filmmateriaal vertelt een nostalgisch verhaal. We bewonderen ook enkele prachtige exemplaren van wandtegeldecoratie en we ontdekken wat de invloed van art nouveau betekende in Blankenberge.

Pratisch:

Programma:

Middagmaal:

Contactpersonen: