Gratis badminton

Ook al ben je niet meer piepjong, toch wil je graag fit blijven.  Alle 50 plusser (jonger mag ook) kunnen nu gratis komen badmintonnen bij De Treffers in Zaandam.

De eerste 10 aanmeldingen kunnen 1 maand gratis komen spelen op dinsdagmiddag in sporthal de Tref.

Lijkt jouw dit wat, klik dan hier om je aan te melden.

Recreatieve Club   (sinds  1985)  

Wij zijn een recreatieve Club, dus we nemen niet deel aan een competitie.
We zijn geen lid van de Badmintonbond en we zijn zelfs niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Ons motto is "Badminton voor de lol" en dat geeft de sfeer goed weer.
Onze gemiddelde leeftijd ligt rond het punt dat extra bewegen geen kwaad kan (vanaf 45+ dus).

Speelmiddag

We spelen elke dinsdagmiddag, van half twee tot half vier.  Locatie: Sporthal De Tref in de wijk het Kalf te Zaandam . Gratis parkeren!

Speelschema 2023-2024

Dinsdag  5 september 2023 om 13.30 uur, de eerste speelmiddag van het nieuwe seizoen.  

Dinsdag  ?  juni 2024,  de laatste speelmiddag van dit seizoen. (zie ook  je mailbox-bericht over eventuele verlenging.)

Toernooi (met hapjes en drankjes)   is  gehouden   09.01.2024  (verdere info zat in je mailbox)

Wijziging voorbehouden.

BadmintonClub
De Treffers
Zaandam                                                   

Kosten

*)   Liefde en leed

Voor onze "lief- en leedpot" vragen wij ook dit jaar weer een kleine bijdrage van € 5 per persoon ter dekking onzer ondersteuningskosten bij ziekte, (grote) vreugde, of bij zeldzame vormen van spelwanhoop. Per keer een euro mag , maar ook ineens.

Samenspel

We spelen met een afhangsysteem, waarbij de labels willekeurig door elkaar worden opgehangen en er goed gekeken wordt,  wie een keer moet "zitten". Op deze manier komt iedereen aan de beurt en krijg je geen muurbloempjes.

Er spelen gemiddeld 20 personen op een vast aantal banen.

Beknopte spelregels

Badminton bestaat al heel lang. Aangenomen wordt dat India de bakermat is van het badminton. Daar werd de sport Poona gespeeld, een spel dat op badminton leek. Engelse officieren introduceerden de sport, waar ze in India mee kennis hadden gemaakt, in Engeland. Omstreeks 1873 werd het spel intensief beoefend op een Engels landgoed dat BADMINTON heette. Men denkt dat de naam van het landgoed is overgegaan op het spel.

Wat heb je nodig?

1. Racket
Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Laat je adviseren door een trainer, ervaren spelers of een winkelier wat betreft bespanning, gripdikte, prijs en merk.

2. Sportkleren
Om te kunnen badmintonnen heb je eigenlijk alleen een trainingspak nodig met daaronder een t-shirt en een short. Wanneer je warm gespeeld bent, dan kun je je trainingspak uit doen. Schoenen dienen licht en veerkrachtig te zijn met goede steun en een goed profiel.

3. Shuttles
Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren shuttles voor gevorderden. Meestal heeft de vereniging shuttles waar je gebruik van kunt maken.


Speelveld

Het speelveld voor badminton ziet er zo uit:

 

Het veld is 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn.


Het speelveld voor een enkelspel met opslag:


Belangrijkste spelregels


Spelsoorten

Badminton kent vijf spelsoorten:

mannenenkelspel (HE)

vrouwenenkelspel (DE)

mannendubbelspel (HD)

vrouwendubbelspel (DD)

gemengddubbelspel (GD).


Toss

Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:

het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.

De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren,

dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint.


 

Service algemeen

De service is heel belangrijk in badminton. Je kunt namelijk alleen maar punten scoren wanneer je de service hebt.

 Een service is goed als:- deze onderhands geslagen wordt (zie tekening onder);

- deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld (zie tekening hierboven);

- de serveerder niet op of tegen de lijnen staat;

- de serveerder met beide voeten op de grond staat.

 

Onderhands:

Wanneer het gehele blad van het racket duidelijk zichtbaar is beneden de gehele hand van de speler en de shuttle beneden het middel geraakt wordt.

Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak.

Na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.


 

Service enkelspel

- Iedere speler heeft één servicebeurt.

- In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden.

- Er wordt alleen van serveervak gewisseld als je zelf een punt maakt.

- Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander.


Service dubbelspel

- Ieder team heeft twee servicebeurten. Bij het begin van de game heeft de beginnende partij maar één servicebeurt.

- De eerste service wordt altijd geslagen vanuit het rechter serveervak.

- In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler.

- Er wordt alleen van serveervak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.

- Indien beide servicebeurten verloren zijn, gaat de service over naar de tegenstanders en begint de speler die in het rechtervak staat met de eerste service.



Hieronder staan in zeer beknopte vorm de belangrijkste badmintonspelregels en nieuwe puntentelling vanaf 1 augustus 2006. Wie de volledige tekst wil hebben, kan terecht bij de Nederlandse Badminton Bond, www.badminton.nl. De belangrijkste wijzigingen zijn de nieuwe puntentelling, de nieuwe richtlijnen voor coaching, en de duur van de rustpauzes. Deze tekst is ook opgenomen in het competitie wedstrijd bulletin dat deze week uitgedeeld wordt.


De hoogte van het net is 1,55 meter aan de randen en 1,524 meter in het midden

Begin van de wedstrijd

Voor de aanvang van de wedstrijd loten de beide tegenstanders. De winnaar van deze ‘toss’ heeft het recht:

·         de eerste service te doen of te ontvangen

·         de speelhelft te kiezen

De verliezer van de loting krijgt de keus uit de overgebleven mogelijkheid. In de tweede en derde game van een wedstrijd mag die partij het eerst serveren die de voorgaande game heeft gewonnen.

Puntentelling

In alle spelsoorten wordt een game gespeeld tot 21 punten. Om een wedstrijd te winnen moeten er twee games worden gewonnen. Uiteindelijk gaat het om de “best of three games” tot 21 punten, met een verschil van 2 punten per game. Bij de stand 21-19 wint degene met 21 punten. Bij de stand 20-20 moet worden doorgespeeld tot het verschil van 2 punten is bereikt. Bij een stand van 29-29 is het 30ste punt het winnende game of wedstrijdpunt. Na elke game en halverwege de 3e game, wanneer één van de spelers 11 punten heeft behaald, moet van speelhelft worden gewisseld.

De service

De service is een belangrijke slag. De service moet in het enkel- en dubbelspel onderhands in het diagonaal tegenoverliggende serveervak worden geslagen. Niet alleen de serverende partij, maar ook de ontvangende partij kan punten scoren. Net als in het enkelspel heeft een duo in het dubbelspel slechts één servicebeurt. Alleen de serverende partij wisselt van speelhelft als zij scoren. De service gaat over wanneer de serverende partij niet scoort. De ontvangende partij krijgt dan een punt zonder van speelhelft te wisselen.


Enkelspel

Bij de stand 0-0 wordt vanaf rechts geserveerd en zal steeds bij een even score vanaf rechts en bij oneven score vanaf links worden geserveerd. De ontvanger past zich altijd aan door in het diagonaal tegenover liggende vak te gaan staan. Een speler blijft net zo lang serveren totdat hij een fout maakt c.q. de tegenstander een punt scoort.

Dubbelspel

De telling bij dubbelspel gaat net als bij het enkelspel. Het maakt daarbij niet uit wie bij de stand 0-0 rechts staat en kent ook maar één servicebeurt. Als de service naar de tegenstander overgaat, begint een speler te serveren die staat in het rechter of linker serveervak, afhankelijk van het aantal gescoorde punten. Als de service is geslagen en geretourneerd, mogen de spelers zich vrij over de gehele speelhelft verplaatsen. Er is geen verplichting afwisselend te slaan zoals bij tafeltennis.


Voorbeeld:

Bij de stand 8-5 maakt de serveerder een fout. De service gaat over en de stand wordt 6-8. Als de stand 7-8 is geworden wisselt de serveerder van vak. Zijn partner wisselt uiteraard mee. Er wordt dus alleen van servicevak gewisseld als door de serverende partij een punt is gescoord.

Let op:

Wanneer achtereenvolgend wordt geserveerd, mag nooit vanuit hetzelfde serveervak worden geslagen. Een ontvangende speler retourneert nooit twee achtereenvolgende services.

Verlenging

Bij alle spelsoorten wordt gespeeld tot 21 punten, met een verschil van 2 punten per game. Als het verschil van 2 punten nog niet bereikt is bij een stand van 29-29, dan is het 30ste punt het winnende game of wedstrijdpunt.

Pauze

Wanneer een speler als eerste de score van 11 punten heeft bereikt, krijgen spelers 1 minuut rust. Tussen de games is een maximale pauze toegestaan van 2 minuten. Er geldt dus geen 5 minuten rust meer tussen de 2e en 3e game!. De speler moet gedurende deze pauzes in de nabijheid van de baan blijven.

Fouten

·         Beide voeten van de serveerder of ontvanger bevinden zich niet binnen het serveervak.

·         Het racketblad bevindt zich bij de service niet duidelijk onder de hand van de serveerder.

·         De shuttle valt bij de service, zonder aanraken van de tegenstander, buiten het juiste serveervak.

·         De shuttle komt buiten het speelveld terecht of wordt onder het net door of tegen plafond geslagen.

·         Een speler raakt tijdens de wedstrijd met zijn lichaam de shuttle of het net aan.

·         Een speler raakt tijdens de wedstrijd met zijn racket het net aan of raakt de shuttle tweemaal.

·         De shuttle raakt bij de service het plafond (bij hoogte van de hal lager dan 8 m opnieuw serveren).

·         Met het racketblad over de netrand de shuttle slaan (voordat deze over het net is).

Let

Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen tijdens de rally in jouw veld valt).

Er mag opnieuw (een let) worden geserveerd

·         wanneer de ontvangende partij nog niet klaarstond.

·         als niet duidelijk is of de shuttle in of uit was.

·         wanneer er van buitenaf wordt gehinderd.

Algemeen

Er is geen sprake van een fout wanneer de shuttle tijdens een rally of bij een service het net raakt en toch reglementair in het speelveld valt. Grenslijnen horen altijd bij het desbetreffende speelveld. Dus als een shuttle de grenslijn raakt is de shuttle “in”. Aan deze beknopte spelregels kunnen geen rechten ontleend worden.


Sfeer

Kom gerust eens kijken om de sfeer te proeven. Gezelligheid en inzet gaan bij ons hand in hand en betekenen steeds weer ‘dubbele winst’ op de  dinsdagmiddag.

Mocht jij dit ook zo beleven, dan kun je direct mee gaan spelen, in beginsel voor een proefperiode . 

TIPS en meer....

Het is geen wake-up call , maar toch voor ieders comfort om het nog maar eens te signaleren…

Regelmatig valt het uw voorzitter op dat velen van ons spelen met een versleten grip om het handvat van hun racket.

Voornamelijk door gemakzucht kan ik als speler hier zelf over meespreken.

Door zweet en vettigheid verliest de hand echter ongemerkt steeds meer houvast waardoor de racket gemakkelijker verschuift tijdens het slaan.

Zodra de eerste slijtplekjes op een grip verschijnen moet je de grip dus eigenlijk al vervangen.

 Is het daardoor dat onze hal zich regelmatig vult met het zoevende geluid van uit de koers geraakte shuttles en snikkende geluiden???

 Het scheelt echt als het gaat om de beleving van het speelplezier tussen een goede of versleten grip.

Voor een paar euro’ tjes heb bij Vonk of Perry Sport je al een nieuw lint , en het zelf vervangen is echt niet moeilijk.

 Dit alles is natuurlijk ontzettend belangrijk met hopelijk weer een toernooi op hoog niveau voor de boeg 

Aanmelden geïnteresseerde nieuwe leden 

Nieuwe deelnemers voor badminton kunnen zich op dinsdagmiddag aanmelden in de sporthal of door zich digitaal aan te melden door hier te klikken.

BESTUUR:

Piet Zwikker, voorzitter/secretaris van de badmintonclub.

Lia Wesseling, penningmeester van de badmintonclub.

Norrie van Heeswijk, ondersteuning badmintonclub in alle voorkomende zaken. 


Contact

BadmintonClub De Treffers Zaandam  
Postadres: Havenstraat 20, 1506PG Zaandam
Email:  secr.treffers@kpnmail.nl
Telefoon: 0756124707 of 0650855440

Speellocatie: Sporthal Drielsewetering 84, 1509 KR Zaandam.
Telefoon sporthal: 075 6705486

website: www.badmintonclubdetreffers.nl