Desiderata

što je desiderata?

desiderata [de:zi:dera:'ta] (množina srednjeg roda participa pasivnog, od lat. desiderare: željeti, tražiti), u knjižničarstvu, naziv za knjigu i drugu građu koju knjižnica želi nabaviti. Na popis desiderata stavljaju se naslovi koji su izgubljeni, nestali iz fonda, nikad nisu bili nabavljeni zbog različitih zapreka (cijena i sl.) ili su zastupani u nedovoljnom broju primjeraka. Takvi se popisi šalju knjižarama, antikvarijatima, nakladnicima i drugim knjižnicama, za koje se pretpostavlja da bi ih mogli imati i prodati, razmijeniti ili darovati. Popisi, sastavljeni na listićima, tvore kartoteku desiderata, a listići, kao i računalni zapisi, mogu poslužiti u daljnjoj obradbi građe u knjižnici.


Desiderata. // Hrvatska enciklopedija (mrežno izdanje). URL: http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=14730 (8. 10. 2018.)

Ako u katalogu školske knjižnice ili na policama ne pronalazite naslov koji biste voljeli posuditi, ispunite obrazac i upišite podatke o toj knjizi kako bismo je mogli nabaviti. U "popisu želja" - desiderati, možete provjeriti je li i kada je knjiga kupljena i dostupna u školskoj knjižnici.

Obrazac je dostupan na mrežnoj stranici Gimnazije Petra Preradovića.