Een denkplaat is een groot vel waarop deelnemers zelfstandig een thema ontrafelen.

Een denkplaat...

  • sluit aan bij de belevingswereld van de doelgroep

  • brengt gesprekken op gang

  • legt de link met actuele mediabronnen

  • zet aan tot kritisch denken

  • nodigt uit tot het vormen van een eigen visie

  • stimuleert samenwerking

  • is visueel en speels


  • De denkplaat is slim inzetbaar als inleiding of verdieping op een thema.

  • Ideaal voor organisaties en bedrijven die aansluiten bij het onderwijs.

onze denkplaten

WInnaar educatieve parel 2019

De Educatieve Auteursbond reikt jaarlijks een prijs uit voor hoogwaardig lesmateriaal. Wij ontwikkelden een les over de macht van kunstmatige intelligentie: ‘Computer says no’. De leerlingen doorlopen een Denkplaat waarop ze ontdekken hoe ze AI in het dagelijks leven tegenkomen, dat de uitkomsten van AI niet altijd objectief zijn en welke beslissingen zij zelf wel en niet aan kunstmatige intelligentie toe zouden vertrouwen. De lesplaat won de eerste prijs en is inmiddels gepresenteert en uitgevoerd op plekken als LKCA, IPON, MU Hybrid Art Space, MBO Burgerschap.

week van respect

Voor de Week van Respect 2020 ontwierpen we in opdracht van Respect Foundation een Denkplaten over respect. Leerlingen uit honderden klassen het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs doorliepen de plaat en ontdekten vanuit verschillende invalshoeken de betekenis van respect.

stedelijk museum schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam wilde de basisschoolleerlingen van Schiedam een cadeautje aanbieden. De museumdocenten bedachten en schreven de opdrachten voor deze A-3 doe-platen en wij deden het educatieve ontwerp en de illustraties. De platen sluiten aan bij de expositie Stadscocon van Florentijn Hofman en het Kijkdepot Schiedam. Van elk blad is een versie voor groep 1 t/m 3 en 4 t/m 8.


Amsterdam schoon

Voor Stichting De frisse blik en Gemeente Amsterdam ontwikkelden we denkplaten als voorbereiding op een filmproject op po- en vo-scholen in alle wijken van Amsterdam. Door middel van creative opdrachten en denkvragen worden de leelringen zich bewust van zwerfvuil en plastic in de stad.


media-erfgoedproject

Leerlingen van groep 7 en 8 uit Midden Groningen onderzoeken in deze leerlijn van De frisse blik en Biblionet Groningen de geschiedenis van hun omgeving en van hun eigen familie. Dat doen ze door middel van het maken van blogs, interviews en onderzoeksdocu’s. Ter voorbereiding van elke film vullen ze een Redactieroute in. Op het vel staan denk- en doe opdrachten en verwijzingen naar video’s. Stappen van onderzoekend leren worden doorlopen, en in samenwerking met de bibliotheek doen de leerlingen bronnenonderzoek.

Ook een denkplaat?

Neem contact op met: info@meldrid.nl

'De denkplaat dompelt leerlingen helemaal onder in het thema.'

Arend Pottjegort, jurylid Educatieve Parel

'De ingenieuze denkplaat geeft de leerling de macht zelf zijn weg door de les te bepalen.'

Tom van der Geugten, juryvoorzitter Educatieve Parel 2019

21e eeuwse vaardigheden onderzoekend & ontwerpend leren kunsteducatie mediawijsheid wetenschap techniek wereldoriëntatie burgerschap

wie we zijn

Meldrid Ibrahim
Meldrid Ibrahim is educatief ontwerper en maakt lesmateriaal voor het primair en voortgezet onderwijs. Ze houdt ervan om een complex onderwerp uit te pluizen en leerlingen op een speelse, innovatieve manier aan het denken te zetten.

Ook geeft ze les aan (toekomstige) kunstdocenten aan de Breitner Academie.
Lees hier een interview in EduSchrift. www.meldrid.nl

Judith Ibrahim
Judith Ibrahim is grafisch ontwerper van logo's, posters tot handboeken. Elke dag zet ze alles wat ze hoort en leest in haar hoofd om in begrijpbare visuals. Bij Denkplaat zorgt ze voor overzichtelijke en prikkelende ontwerpen, die passen bij de doelgroep en de opdrachtgever.

werkwijze

1

2

3

4

Samenwerken?

Neem contact op met: info@meldrid.nl