Oog in oog met Congo in Halle

  • Portretten van mensen en getuigenissen.
  • Tips, verwachtingen, ideeĆ«n en aanbevelingen voor het dekoloniseren van Halle zijn welkom.

Suggesties ?

Verwachtingen ?

Adviezen ?

Tips ?

Dekoloniseer Halle en het project 'Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld' maakt deel uit van de wereldwijd groeiende beweging voor dekolonisatie #dekoloniseermijnstad #dekoloniseerhalle #decolonize

Politicoloog en historicus Gert Huskens kwam afgelopen zomer in het nieuws toen hij het stadhuis van Leuven beklom om het inschrijvingsbewijs van de eerste Congolese student aan de KU Leuven in de handen van Leopold II te stoppen. Op deze manier wilt hij het debat rond kolonisatie aanzwengelen.

Als coƶrdinatrice van het Afrika Filmfestival probeert Manon Janssen bepaalde stereotiepe beelden die er bestaan rond Afrika en Afrikanen te doorbreken. Al te vaak wordt ze zelf ook geconfronteerd met mensen die op basis van huidskleur negatieve en vernederende associaties maken.

Theatermaker Chokri Ben Chikha groeide op als kind van Tunesische ouders in Blankenberge. Daar staat een monument dat hem als kind een heel eenzijdig beeld van de Belgische kolonisatie voorhield. In zijn boek Zoo Humain. De blijde terugkeer van de barbaar trekt Chokri de parallel tussen vroeger en nu. Hij beschrijft hoe stereotypen en vormen van discriminatie die in de koloniale periode ontstaan zijn nog steeds bestaan, tot op de dag van vandaag.