Actueel

 • Woensdag 16 januari 2019 was er om 12uur15 aan de koloniale beelden in het stadspark te Halle een herdenkingsmoment naar aanleiding van de moord op Patrice Lumumba op 17 januari 1961.
 • Naar aanleiding van deze herdenking start in Halle het nieuw breed opgezet project “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld”.
 • Het project vindt zijn oorsprong in het dekoloniseringsproject en koloniaal archief van Averechts en het wereldwijde debat inzake ‘dekoloniseren’. Zie hier verder.
 • Hiernaast de video van de herdenkingsplechtigheid Patrice Lumumba te Halle met toespraak van Jean-Pierre Laus en in aanwezigheid van burgers en burgemeester Marc Snoeck.

Kinderen van de kolonie : we hebben het recht om de waarheid te kennen

De reeks 'Kinderen van de kolonie' op Canvas laat ons kennismaken met het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren, geven het koloniaal verleden een gezicht.Het Africa Museum in Tervuren rekent af met zijn koloniale perspectief: niets te vroeg.

Het AfricaMuseum opende zijn deuren na een renovatie van vijf jaar. Er werd een nieuw onthaalpaviljoen toegevoegd en het oude museumgebouw onderging een grondige renovatie. Maar ook de tentoonstelling zelf werd helemaal vernieuwd. Het museum wil een nieuwe kritische blik op ons koloniale verleden presenteren. Hedendaagse kunstwerken bieden weerwoord aan de oude koloniale standbeelden.

Hallenaar Jean-Pierre Laus met interview in uitzending van Euronews naar aanleiding van heropening Africamuseum in Tervuren

Euronews : "Longtemps présenté comme le dernier musée colonial au monde, le Musée royal d'Afrique centrale de Tervuren appelé désormais l'Africa museum rouvre ses portes en Belgique après plusieurs années de rénovation du bâtiment, mais aussi après une rénovation de sa mission. L'établissement veut tourner la page d'une vision simpliste de la colonisation pour retracer la vérité. Le défi était immense pour le directeur du musée Guido Gryseels. Il s'agissait de remettre dans son contexte les abus de la colonisation au cœur même du bâtiment qui a glorifié le passé colonial de la Belgique. "Nous disons clairement désormais que de notre point de vue moral nous prenons de la distance avec le système colonial, nous n'acceptons pas que le colonialisme soit un système de gouvernance qui soit acceptable", explique-t-il.La controverse sur le passé de la Belgique n'est pas pour autant terminée. Les critiques dénoncent les noms de rue dédiés aux principales figures du colonialisme. "Vous ne trouverez pas une ville ou une commune en Belgique qui ne compte pas une rue, un monument ou une plaque liées à la colonisation", insiste l’historien Jean-Pierre Laus. C’est la raison pour laquelle il a souhaité mettre un panneau explicatif à côté d'une statue du roi Léopold II, symbole de cette histoire, afin de préciser son rôle et ses responsabilités."

Aftrap

16 januari 2019

 • Nieuw dekoloniseringsproject in Halle

Naar aanleiding van de herdenking in Halle op 17 januari van de moord op Patrice Lumumba, de voormalig eerste minister van de Democratisch Republiek Congo, zal Dekolonisering Halle een persconferentie organiseren.

Bij deze gelegenheid zal niet alleen het project in detail worden voorgesteld, maar tevens via concrete manieren de actualiteit en het belang van dit lokaal dekoloniseringsproject worden toegelicht.

Dekoloniseer Halle zal als werktitel hanteren : “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld”.

 • Van ontkenning naar erkenning : dekoloniseer Halle

Kolonialisme leidde tot een Europese dominantie van de hele wereld en dit ging gepaard met een pseudo-wetenschappelijke theorie over de verschillen tussen de zogenaamde rassen. Dit vergoelijkte het kolonialisme en leidde tot een uitgesproken maar meestal onbewust superioriteitsgevoel. Bij nogal wat mensen is er op dit vlak een blinde vlek : men is zich van geen kwaad bewust.

Dekoloniseren is de zoektocht naar zowel de mythes en clichés in onze kennis over het koloniaal verleden als het diepgaand graven naar de invloed en de impact van koloniale denkbeelden op onze huidige samenleving. Dit is uiteraard een complex en langdurig proces.

Met “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” willen we lokaal het bewustzijn hierover vergroten en stappen stimuleren in het lokaal dekoloniserinsproces. Exemplarisch is dat ondanks het belang van Afrika voor Europa in het algemeen en Congo voor België in het bijzonder vinden we daar slechts anekdotes van terug in Vlaamse schoolboeken en cursussen. We verkeren nog steeds in een staat van ontkenning wat de relatie met Congo en ons koloniaal verleden betreft. Het gebrek aan eerbetoon aan Lumumba - één van de meest charismatische en iconische leiders uit de onafhankelijkheidsperiode van de 20ste eeuw - illustreert die ontkenning.

De creatie van “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” is een manier om de complexiteit van het thema dekolonisatie aanschouwelijk en begrijpbaar te maken. Het project “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” is een lokale dynamische strategie die aanzet tot leer- en veranderingsprocessen inzake dekolonisering van het collectief geheugen, van de openbare ruimte en van het woord.

 • Praktische informatie Herdenking, Kick-off en Persconferentie

Datum: januari 2019

Locatie: Averechts, Kardinaal Cardijnstraat 3, 1500 Halle.

Concrete timing:

 • Onthaal
 • Symbolische actie !
 • Projectverantwoordelijke over “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” en hoe dit initiatief past in een toekomstvisie voor Halle (perstekst)
 • Betrokken Hallenaars aan het woord.
 • Q&A en mogelijkheid interview.