Boeken

De Oosterschelde

Dit eerste boek "De Oosterschelde" is een gids voor de zeevisser die op het relatieve rustige water van "De Oosterschelde" zijn hobby wilt uitoefenen.

Je zal in dit boek verschillende vissoorten tegenkomen waar we seizoensgebonden op vissen. We beschrijven een jaar lang wat we doen en waar je op moet letten. Het gebied dat we hier gedurende 12 maanden beschrijven is dat van "De Oosterschelde".

Het boek is interessant voor alle beginnende maar ook gedreven sportvissers die zowel van de kant, vanuit een kayak of boot dit gebied willen bevissen. Het is een ideaal hulpmiddel om nieuwe stekken te vinden en weg te mijmeren als vissen niet mogelijk is. We bespreken de verschillende gebieden van de Oosterschelde aan de hand van screenshots van een bodemkaart.

Het eerste deel is het noordoostelijke deel dat grenst aan Serooskerke en de Schelphoek waar een trailerhelling is om dit gebied te bereiken. In het midden ligt de ondiepe Roggenplaat, die in verboden toegangsgebied ligt. Een deel van deze plaat is een voormalig werkeiland van de vroegere deltawerken. Ook de aangrenzende middelplaat Neeltje Jans is niet toegankelijk voor publiek. Op de navigatiekaart wordt dit verboden gebied afgebakend door een groen gestippelde lijn. Deze platen worden door trekvogels en zeehonden gebruikt waardoor het logisch is dat er niet gevist wordt. Bovenaan de plaat ligt de vaargeul de Hammen, die loopt van Burghsluis tot aan het Nunnenplaatje. Hier wordt in de zomer veel makreel aangetroffen die door zeebaars tegen de plaat omhoog wordt gejaagd. Hier liggen ook een tiental diepe putten waar je ter hoogte van de boeienlijnen tegen een talud kan ankeren. Aan de onderkant van de Roggenplaat ligt een vaargeul, de Roompot genaamd waar je wat ondieper water vindt met aan de groene R-boeien goede plaatsen voor platvis.

Achter in het boek is een zeekaart met stekken opgenomen.

De "stekkenkaart" is een samenraapsel van onze stekken die we in de loop der jaren verzamelden. Op deze kaart, waar elke dieptelijn is weergegeven, kan je goed diepe putten zien waardoor randen en taluds buiten de vaargeul zichtbaar worden. Elk talud of randje is bij opkomend - of afgaand water een mogelijke “hotspot”. Door de afwisselende dieptes, hevige stroming en vele putten is het op de Oosterschelde belangrijk om soms haarfijn op de juiste stek te liggen. Dat bepaalt veel voor de visvangst.

Boek met de kaart achteraan in het boek zijn verkrijgbaar bij onze hengelsportvereniging tegen de prijs van:


Boek met kaart 40 euro, verzending inclusief


Indien je het boek wilt bestellen stuur ons een mailtje op dekleinebootvisser@gmail.com


De Voordelta

Het boek “De Voordelta” is een boek over hengelsport op het zoute water. Het is een leidraad voor elke hengelsporter die op zee vist vanuit de kleine boot, maar is ook interessant voor de zoute kantvisser of kajak-visser. Hij kan er veel informatie uit halen over vissoorten, stekkeuze of materialen. Het is een opsomming van de beste visstekken in de Voordelta tot maximum 20 kilometer vanuit de uitvalsbasis Neeltje Jans. Het beviste gebied loopt van de zuidelijke stormvloedkering via de Domburgse stranden tot aan Westkapelle en verder naar het noorden tot aan de Steenbanken en via de Banjaard naar de kop van Schouwen en de Noordelijke Stormvloedkering. Een groot gebied met vele zandplaten en geulen waar je veel afwisselende visserijen kunt beleven. Er komen 10 belangrijke gebieden aan bod waar er per gebied enkele stekken en vistheorieën beschreven worden. Verschillende vistrips worden uitvoerig beschreven aan de hand van screenshots. Het boek staat boordevol tips en tricks voor de zoutwatervisser en het behandelt verschillende vissoorten en technieken. Het beschrijft hoe je een vis-stek opzoekt en hoe je het dan verder aanpakt. Ook vind je een zeekaart met visstekken van de Voordelta met coördinaten terug. Deze kaart van posterformaat zit los bij het boek. De gladde haai is duidelijk meer aanwezig in onze Voordelta en misschien wel een barometer voor de kwaliteit van het water. Ook zeebaars komt nog steeds frequent in onze Voordelta voor en ook de zuidelijke vissoorten zoals makreel en geep doen het goed. Het is nog steeds moeilijk om andere soorten zoals tarbot, ruwe haai of rog te vangen, maar dat proberen we zoveel mogelijk. Ze zijn schaars maar door nieuwe vistechnieken te gebruiken kunnen we deze soorten ook zeker bevissen. De Voordelta is een gebied dat continu veranderd. Elke zware storm zorgt er voor dat bepaalde zandbanken verplaatst zijn. Ook de soms felle stroming zorgt voor deze veranderingen. Die variatie maakt dit gebied dan ook extra aantrekkelijk voor de ondernemende sportvisser. Door te experimenteren met verschillende technieken en stekken blijft elke visdag een verrassing. Het is aan ons, sportvissers, om hier ten volle van te genieten. Dit boek is het ideale cadeau voor de beginnende visser op het zoute water.

Ons tweede boek 'De Voordelta' en een begeleidende stekkenkaart zijn intussen ook beschikbaar. Het is verkrijgbaar nu in extra druk bij onze hengelsportvereniging tegen de prijs van:

Boek en kaart 29 euro, verzending inclusief

Wil je het boek bestellen stuur dan een mailtje naar dekleinebootvisser@gmail.com