Duits


Duits als moderne vreemde taal speelt binnen de West-Europese landen een vooraanstaande rol op het gebied van onderlinge communicatie.

Er bestaan veel maatschappelijke, commerciële, politieke en financiële contacten tussen Nederland en Duitsland (maar natuurlijk ook de andere Duitstalige landen). Een grote vraag naar de beheersing van de Duitse taal is een logisch gevolg. Dit zal in de toekomst ook zo blijven.

Voor hen die in de toekomst willen werken in een functie zoals hierboven beschreven, is een keuze voor Duits een logische consequentie.

Het grootste, en moeilijkste deel van de grammatica, heb je in de onderbouw geleerd! In de lessen vanaf klas 4 zullen we dit ook herhalen. In de bovenbouw komen, naast woordenschat en wat extra grammatica, verschillende vaardigheden aan bod, die zetten we hieronder voor je op een rijtje:


Leesvaardigheid

Je leert veel verschillende soorten teksten lezen en begrijpen. Je krijgt o.a. teksten te lezen die informatie geven over de Duitse cultuur, en teksten die aansluiten bij het door jou gekozen profiel en die passen binnen jouw leefwereld. Er zijn zowel open als gesloten (meerkeuze) vragen. Leesvaardigheid wordt alleen als CSE getoetst, niet voor een SE-cijfer. De andere toetsen voor leesvaardigheid tellen alleen als voortgangscijfer. Bij de toetsen mag je altijd gebruik maken van een woordenboek.


Luistervaardigheid

Je luistert naar verschillende soorten gesproken teksten en leert daaruit relevante informatie te halen.

Daarnaast zal je veel gevarieerd luister-, en beeldmateriaal beluisteren en bekijken, zoals Duitse nieuwsbulletins en andere programma’s op radio en televisie. Ook kijken we films, soms met de Duitse ondertiteling.


Gespreksvaardigheid

Door middel van gevarieerde spreekoefeningen, zoals dialogen, het beschrijven van afbeeldingen, presentaties en alledaagse praktijksituaties, leer je in het Duits te communiceren. Ook leer je jouw mening verwoorden. Dit doen we d.m.v. opdrachten, maar we spelen af en toe ook gewoon een spel.


Schrijven

Je leert persoonlijke en zakelijke brieven te schrijven, maar ook oefen je met het schrijven van e-mails en bijvoorbeeld “forum bijdragen” op internet. Grammatica is hierbij natuurlijk een belangrijk onderdeel, maar omdat je alle belangrijke grammatica al in klas 2 en 3 hebt gehad, krijg je vrijwel geen nieuwe grammatica en doen we voornamelijk aan herhaling en verdieping! Het SE maak je op de computer, je mag hierbij gebruik maken van een woordenboek en het grammatica overzicht dat hierin zit.


Literatuur

Een overzicht van de Duitse literatuurgeschiedenis wordt chronologisch bestudeerd. Je gaat literaire teksten lezen en daarbij opdrachten maken. Bovendien bestudeer je enkele literaire werken wat uitgebreider. Hierover krijg je een toets. Ook lees je in totaal 5 punten (3 boekjes) in klas 5 & 6, hierover krijg je ook een toets (1 boekje mondeling in het Nederlands) en maak je een kort werkstuk (2 boekjes vergelijken, praktische opdracht).


Je kunt er ook voor kiezen je profielwerkstuk voor het vak Duits te doen. In dat geval moet je een zelfstandig onderzoek doen naar een maatschappelijk, taalkundig, geschiedkundig of literair onderwerp dat raakvlakken heeft met de Duitse taal of een Duitstalig land. Je docent zal je hierbij begeleiden.


Cijfers en afsluiting:

Het vak Duits wordt aan het eind van de 6e klas afgesloten. Voor Duits bestaat er schoolexamens (SE) en een centraal examen (CE).

Vanaf de 5e klas, krijg je SE-toetsen naast je gewone voortgangstoetsen. Voor het CE krijg je 1 cijfer (cito toets leesvaardigheid) en dit vormt samen met je SE-cijfers (spreken, luisteren, spreken, literatuur) je eindcijfer.


Goethe ERK B2 examen

Sinds enkele jaren is het mogelijk om in de bovenbouw het ERK examen B2 van het Goethe Institut af te leggen in de bovenbouw. Dit keuzetraject staat open voor alle leerlingen die voor Duits een extra uitdaging kunnen gebruiken en wordt afgesloten met een internationaal erkend examen in 5V. Voor dit traject worden wel extra kosten in rekening gebracht. Indien je het traject met goed gevolg aflegt, kan er in klas 6 een apart lesprogramma voor je samengesteld worden.