Glo-Ball Sportgyűjtemény focimezek, relikviák kiállítása

Megnyitó időpontja: 2019. július 1. hétfő, 16:30-17:30

Helyszín: Ifjúsági Ház

Galériánk rendezvényterem is egyben, ezért az alábbi telefonszámon tudnak érdeklődni a látogathatóságról: 06-52/415-498 Megértésüket köszönjük!

Glo-Ball Sportgyűjtemény

  • A gyűjtést 1995-ben kezdtem el. Akkor a hajdúnánási Nevelőotthonban dolgoztam és volt egy alsós fiúkból álló focicsapatom, akiknek én voltam az edzőjük. Szerettem volna a futball világát minél közelebb hozni a számukra, ezért arra gondoltam, hogy magyar futballcsapatoknak írok, és képeket, zászlókat stb. kérek tőlük.
  • Az első csapat amelyik válaszolt az a Vác volt, egy zászlót kaptunk tőlük. Hamarosan érkeztek sorra a levelek. Bevallom, számomra nagy élmény volt, hogy a gyerekkorom óta ismert és bálványozott focicsapatok nekem címezve küldenek leveleket. Az összegyűlt relikviákból a nevelőotthonban kiállítást szerveztünk és persze mindig elújságoltam a gyerekeknek, ha újabb levél érkezett. El kezdtem külföldre is levelezni, illetve belföldre más sportágak képviselőinek is írni.
  • Természetesen a levelezést mindig saját zsebből finanszíroztam. Persze, a megkeresett csapatoknak csak egy része válaszolt, volt olyan is, hogy a kiküldött levelekre senki sem.
  • 2000-ben elkerültem a nevelőotthonból, de a gyűjtést természetesen folytattam. Hajdúnánáson néhányszor szerveztünk kiállítást a tárgyakból, az egyiket az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás nyitotta meg.
  • Változást a 2013-as esztendő hozott. Abban az évben volt a 6-3-as meccs 60. évfordulója, amely alkalomból szerettem volna egy kiállítást szervezni. Eddig a gyűjtemény csak olyan tárgyakból állt, amelyeket sportegyesületektől, sportolóktól levelezés útján kaptam. Viszont rájöttem arra, hogy igazán fejleszteni így nem lehet a gyűjteményt, így ettől az évtől kezdve vásárolni is kezdtem relikviákat.
  • 2013-ban kapta a gyűjtemény a Glo-Ball Sportgyűjtemény nevet. A „globál” szó arra utal, hogy az egész világról gyűjtök tárgyakat, míg a „ball” szó arra, hogy leginkább a labdajátékok hangsúlyosak.
  • Jelenleg a gyűjtemény közel 2700 tárgyat tartalmaz kb. 580 sportegyesülettől vagy sportolótól. Legnagyobb számban a labdarúgás, a kézilabda, a jégkorong, a Forma 1, a kosárlabda és a röplabda képviselteti magát, de természetesen más sportok (tenisz, ökölvívás, úszás, futás, sakk, vízilabda, cselgáncs, RSG, kajak-kenu, vívás stb.) is képviseltetik magukat.
  • A tárgyakat leginkább vásárlás útján szerzem be, de rendszeresen levelezek hazai és külföldi egyesületekkel is, akiktől szintén szoktak érkezni relikviák a gyűjteménybe.
  • Megemlítem, hogy nem csak tárgyi gyűjtést folytatok, hanem Hajdúnánás sportjának múltját is lelkesen kutatom. 2012-ben a nánási futball 100. évfordulójára kiadvány is jelent meg. Nagy adatbázissal rendelkezem a helyi futball és kézilabdázás múltjáról, fotókat is nagy számban gyűjtöttem össze a nánási csapatokról, játékosokról.
  • Célom a gyűjtemény további fejlesztése, gyarapítása, amelynek leginkább az anyagi lehetőségek szabnak határt. (Vágy) Álmom az, hogy idővel állandó helyen állandó kiállítás keretében mutathassam be a gyűjteményt.

Jó szórakozást kívánok! Szólláth Zoltán