Rouw- en traumabegeleiding

met aandacht voor de perinatale periode

Aanbod


Verlies- en rouwbegeleiding 

Doorheen het leven kunnen we geconfronteerd worden met rouw en verlies. Dit kan een invloed hebben op jouw later leven/relatie/kinderwens. Soms ontstaan er triggers die het verlies opnieuw heel pijnlijk maken. Ook het verlies van een zwangerschap (van jou of je partner) of kindje brengt een rouwproces met zich mee. 

Traumabegeleiding
Geconfronteerd worden met nachtmerries of flashbacks, moeilijk kunnen praten over een gebeurtenis, huilen als je denkt aan een bepaalde situatie,... Samen zoeken we wat nodig is om die gedachten te laten "bezinken". Dit kan ook onder begeleiding van oefeningen of lichamelijk werk. Dit kan gaan over een recente gebeurtenis die te maken heeft met zwangerschap of bevalling, maar even goed voorafgaand aan het zwanger worden.

Kinderwensbegeleiding
Informatie over jouw eigen vrouwelijke cyclus, eventueel onder begeleiding van de symptothermale methode. Dit kan ook wanneer jouw kinderwens nog heel pril is. 

Begeleiding bij kinderwens kan ook gaan over een uitblijvende kinderwens, opstart van een fertiliteitstraject, slecht nieuws in verband met fertiliteit,... 

Zwangerschapskeuze
Ongepland zwanger, zwanger van een kindje met een aandoening, abortus, geconfronteerd worden met deze moeilijke beslissing. Het is zeker niet altijd een "keuze", daarbij staan we ook stil.Voor vroedvrouwen

Verschillende collega's van dichtbij en verderaf spraken me aan om met hen ook in gesprek te gaan over mogelijks trauma (als hulpverlener). Ook het invullen van de job als vroedvrouw kwam aan bod, tijdens dit individuele gesprek.

Een workshop over trauma bij onszelf als vroedvrouw in groep kan ook. Om enerzijds bewustwording te creëren over trauma bij de patiënte en anderzijds trauma bij onszelf als vroedvrouw. Hierbij gaan we te werk met concrete oefeningen.