Kennismaken met meditatie

Elles Nap

Zondag 23 september 2018

Voor sommigen van jullie nieuw, voor sommigen misschien een herhaling van vorig jaar; maar mediteren is ook een kwestie van volhouden en herhalen. Dus wil ik jullie graag op zondagochtend 23 september 2018 nog eens meenemen op meditatiereis.

Veel mensen mediteren tegenwoordig of doen aan mindfulness. Maar wat is dat nu precies en wat is het niet? Waarom zouden we ons hiermee bezighouden en een belangrijkere vraag: hoe doe je dat dan, mediteren?

Tijdens deze lezing vertel ik over wat mediteren is en hoe het kan werken. Er is ruimte voor concrete en praktische informatie hierover, maar we zullen vooral ook met elkaar oefenen. Mediteren is uiteindelijk niet iets waar je heel veel over moet weten of waar je lang op moet studeren, het is veel meer een kwestie van doen en daardoor ervaren wat het voor je betekent. Dus we gaan oefenen in die ervaring, o.a. door zitmeditatie, loopmeditatie en bewust ademen.

Het is niet moeilijk om te leren, iedereen kan het. Het is soms wel moeilijk om de discipline op te brengen om het ook te blijven doen, zodat de ervaring ook prettig en nuttig kan zijn in deze turbulente tijden.

Losse kleding is prettig en eventueel kun je zelf een kussentje meenemen

Bijdrage in de kosten: € 9,- / € 6,- voor leden en begunstigers


Elles Nap (1947) heeft vele jaren in het onderwijs gewerkt en is daarna jaarlijks (vooral in de wintermaanden) gaan reizen, voornamelijk door Azië. Daar kwam ze in aanraking met meditatie en de verschillende vormen ervan. Ze heeft de laatste 10 jaar elk jaar voor langere tijd in kloosters gemediteerd (Vipassana meditatie) in onder andere Thailand, Birma, Nepal en Shri Lanka en mediteert zelf dus al vele jaren.