ROMA

Dinsdag 6 november 2019 20:00 uur

Regie en scenario: Alfonso Cuarón. Met: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Fernando Grediaga, Jorge Antonio Guerrero

2018, 135 minuten

Taal: Spaans, Mixteeks

De film volgt Cleo, een jonge, Mixteekse (inheems-Mexicaanse) huishoudster in een familie uit de middenklasse in Mexico Stad tijdens de jaren 1970. De naam verwijst naar de wijk Colonia Roma van Mexico-Stad, de wijk waar regisseur Alfonso Cuarón opgroeide. Voor de opnamen liet hij een vervallen straat op een industrieterrein ombouwen tot een geloofwaardige kopie van de hoofdstraat van “zijn” wijk, compleet met winkelpuien, neonverlichting en een tramlijn in het midden.

Centraal in de film staan de lotgevallen van Cleo. Zij verzorgt de kinderen van het echtpaar Sofía en Antonio, die er een huwelijk op na houden waarin de echtgenoten steeds meer uiteen groeien. Cleo wordt zwanger van een vriendje dat er vandoor gaat en ze krijgt een miskraam nadat ze bedreigd is tijdens gewelddadige rellen. Als Antonio zijn gezin heeft verlaten en Cleo de kinderen van Sofía redt tijdens een tochtje naar het strand, blijkt hoezeer de keurige middenklasse-dame en haar huishoudster op elkaar gesteld zijn geraakt.

Roma is geheel in zwart-wit opgenomen, wat bijdraagt aan het authentieke jaren-70 karakter van de film. Roma won in 2019 een Oscar als “Beste Foreign Language Film”, en was daarmee de eerste Mexicaanse film die een “buitenlandse Oscar” kreeg.