Tekenmomentjes, mindful tekenen

Nicolette Kool

Zondag 3 maart 2019 10.30 uur

Dag in dag uit staan we bloot aan veel prikkels. Om niet gek te worden sluiten we ons af, selecteren alleen die informatie die we op dat moment nodig hebben. Het nadeel is dat we zo ook afgestompt raken. We kunnen ons vaak niet eens meer openstellen. We hebben het vaak te druk, zijn bezig met andere zaken en niet aanwezig in het moment, het nu. Daarom zijn we vaak zo onbewust. Bewustzijn heeft alles te maken met in het nu zijn. Hier en nu op dit moment. Hoe vaak ben jij volledig aanwezig in het nu? Voel je je lichaam, de stoel waarop je zit, de zon op je huid?

Leonardo da Vinci schreef: “De gemiddelde mens kijkt zonder te zien, luistert zonder te horen, raakt aan zonder te voelen, eet zonder te proeven, beweegt zich zonder van zijn lichaam bewust te zijn, ademt in zonder iets van stank of geur gewaar te worden en praat zonder te denken.”

Da Vinci doelt hier op een gebrek aan ‘focus’ op wat we doen. Gebrek aan aandacht, gedachteloos dingen doen. Korte momenten van ontspanning kunnen je weer opladen. Even uit je hoofd. Even tot rust komen en in het hier en nu zijn. Dat is waar tekenmomentjes je bij kunnen helpen.

En nu hoor ik je al zeggen: “Niks voor mij. Ik kan niet tekenen. Ik ben niet creatief…” Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan tekenen. Tekenen zonder te oordelen, zonder verwachting dat het iets moet worden of mooi moet zijn, zonder jezelf te vergelijken met anderen. Want dat is wat vaak in de weg zit: ik kan het niet. Onze eigen overtuigingen zitten in de weg.

Door creatief/kunstzinnig bezig te zijn, leer je ook flexibel te worden en via verbeeldingskracht beelden en ideeën te scheppen. Dit scheppende vermogen kun je gebruiken op veel meer terreinen in je leven. Met tekenmomentjes ga je ervaren hoe het is om uit je hoofd te komen en je oordelen los te laten. Je kunt het overal doen, je hebt niet veel materiaal of tijd nodig. Het hoeft niets te worden, dus het is altijd goed. Het levert ontspanning en positieve energie op en een moment van in het hier en nu zijn.

Bijdrage in de kosten: € 9,- / € 6,- voor leden en begunstigers

Nicolette Kool- van Gent (1965, Schiedam) heeft de Pabo gedaan en daarna Onderwijskunde gestudeerd in Leiden met als specialisatie leerproblemen. Later heeft ze in Zutphen de opleiding voor tekentherapeut gevolgd. Ze is getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen. Ze is leerkracht en heeft een eigen praktijk voor holistische tekenlessen/workshops en tekentherapie. www.praktijkmirakel.nl