Lentewandeling

Lentewandeling met bezoek aan Wijngoed 'Klein Rijselhoek"

Zondag 26 april 2020

Na een bloeiperiode in de middeleeuwen, verdwenen de wijngaarden uit onze gewesten. Maar vandaag staan ze er weer. Peter Vandamme uit Menen met zijn wijngoed Klein Rijselhoek in Heuvelland draagt zijn steentje bij tot die duurzame revival. Peter verbouwt resistente rassen op een milieu- vriendelijke manier.

Op de testwijngaarden De Kouter (1991 – Menen) en Overweg 38 (1998 – Menen) experimenteerden hij met vele soorten wijnstokken. De klassieke vitis vinifera’s (pinot noir, chardonnay …) rooide hij uiteindelijk omdat het volgens zijn ervaringen niet mogelijk was om die ziektegevoelige variëteiten op een ecologisch verantwoorde wijze te telen.

Daarna kon hij in 2009 aan de slag in het Heuvellandse BOB-gebied. Het grotere werk dus… Dat vertaalde zich meteen in een bestaan als zelfstandige in bijberoep. Zo realiseerden Peter een project dat hij sedert begin de jaren negentig koesterden  Het perceel van ongeveer 1 ha is gelegen aan de voet van de Rodeberg en heeft een flinke helling. De bodem bestaat deels uit klei, leem en ijzerzandsteen, wat ideaal is voor de wijnbouw.

Net zoals bij zijn twee oudere percelen in Menen koos hij uiteraard voor de nieuwe schimmelresistente soorten. Reden: de chemie ver van het natuurlijk wijnbedrijf houden. Hij opteerde logischerwijze voor regent, cabernet cortis en recent ook voor souvignier gris. Verder beperkt hij de infectiedruk van schimmelziekten (echte en valse meeldauw, botrytis) met aangepaste teelttechnieken. Meer specifiek zorgen hoge begroeiing, ruime plantafstanden tussen de rijen en correct loofwandbeheer voor een optimale beluchting. 

Op de wijngaard “Klein Rijselhoek” woont ook een torenvalk in een speciaal aangepaste nestkast. Zo’n vaste bewoner beschermt de wingerds tegen knaagdieren die het gemunt hebben op de stammen en de wortels. Ook al te gulzige vogels die belust zijn op de rijpe druiven blijven erdoor op een veilige afstand. Hij is verdediger van natuurwijnen en behaalde na enkele jaren goede resultaten. 

Tijdens het bezoek aan zijn wijngaard in Loker, krijgen we uitleg over de Ecologische Verantwoorde teelt van wijndruiven en vinificatie, alsook het duurzaam beheer van wijnstokken. Na het externe gedeelte verplaatsen we ons naar het wijnatelier in Westouter Schomminkelstraat 22 (juist overbij de KSA jeugdheem Monsalvaet) Daar krijgen we informatie over de vinificatie en proeven we twee eigen natuurwijnen.

Hierna maken we vanuit het wijnatelier nog een kleine wandeling richting zuid flank van de Rodeberg.

Praktisch:

Wijngoed Klein Rijselhoek - Galooiestraat - Loker

Zondag 26 april om 15 uur

Reisweg:

Deelname: 7 €/p persoon: gids en wijndegustatie inbegrepen - ter plaatse te betalen -

Contact persoon Dini en Simon 0474/ 841 078 of 056/ 51 51 20.