Dagoberto verdient geld

Alles over beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een grote en belangrijke stap. Voor beginners kan beleggen best ingewikkeld zijn en aardig wat vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen beginners vaak af en dat is erg jammer, want beleggen is helemaal niet lastig en hoeft ook niet veel risico’s te hebben. Via dit artikel leggen we je uit wat je als beginnende belegger moet weten en helpen we je op weg om de eerste stap te zetten in het wereldje van de beurs. We beginnen met uitleggen wat beleggen inhoudt, behandelen de motieven die beleggers kunnen hebben, favoriete vormen van beleggen en de risico’s en hopen je zo van alle info te voorzien zodat jij ook met plezier kunt beginnen met beleggen.


Waarom zou je beginnen met beleggen?

Waarom starten met beleggen is een vraag die je eerst zou moeten beantwoorden voordat je verder kunt. Mensen hebben tal van redenen om met beleggen te starten. Zo kunnen ze spaargeld over hebben en beleggen als een nieuwe hobby zien, maar het kan ook zijn dat men niet tevreden zijn over de rentes die banken over spaargeld bieden. De meeste mensen willen beleggen om er uiteindelijk meer winst mee te behalen. Wie zich goed verdiept kan zeker veel winst maken, bijvoorbeeld door te beleggen in dividendaandelen van grote bedrijven. Wat je doel ook is, bij ieder doel past een bepaalde vorm van beleggen.


Hoe werkt beleggen?

Als je begint met beleggen schaf je een aandeel in een bedrijf aan of een plekje in een fonds van meer bedrijven. Daarmee investeer je een bepaald bedrag in een stukje van het bedrijf en is het vervolgens afwachten tot de koers omhoog zal gaan. Zodra de koers stijgt, geldt dat ook voor jouw inleg. Daalt de koers echter, dan zal jouw investering ook dalen. Je gaat dit zelf aanvoelen en je zal bekend en vertrouwd raken met goede en slechte dagen op de beurs. Beleggen is onder te verdelen in verschillende vormen en bij ieder van die varianten komt een andere manier van aanpak kijken. Ook de risico’s verschillen van aanpak tot aanpak en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.


Varianten van beleggen

Voor beginnende beleggers zijn er feitelijk vier vormen van beleggen de moeite meer dan waard: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst, daytrading en penny stocks. Bij beleggen in dividend loop je het minste risico, omdat de koersen hierbij niet veel uitmaken en je vooral richt op de dividend die uitbetaald wordt. Hoogdividend aandelen kunnen op den duur zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Beleggen in koerswinsten betekent dat je laag inkoopt en hoog je aandelen verkoopt. Dit moet je wel eerst eigen maken door het te oefenen en erover te lezen. Risicovoller is daytrading, omdat je inspeelt op koersverschillen en daar veel geld in moet stoppen. Ook penny stocks zijn risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Je koopt dan aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel erg fluctueren gedurende zeer beperkte tijd.


Risico’s

Je hebt kunnen lezen dat je bij elke vorm van beleggen risico loopt. Hierbij laten we risicovollere producten als hefbomen en cfd’s even buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. De minste risico’s vind je bij beleggen in hoog dividend, maar geoefende beleggers kunnen ook risico’s bij penny stocks en daytrading inschatten en daarnaar handelen. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je investering minder waard wordt. Al je geld verliezen kan alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf failliet gaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en is het risico nog wel in te kaderen en buiten te sluiten. Ons advies luidt wel om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen en consequent te zijn met je inleg.


Zelf beleggen of laten beleggen?

Tot slot kan het zijn dat je twijfelt om zelf te gaan beleggen of je geld door een vermogensbeheerder te laten beleggen. Daarover moeten we eerlijk zijn, zoals experts en mensen uit het vak. Als je echt wil verdienen aan het beleggen, raden we je met klem af om je geld in een fonds te stoppen van je huisbankier. Veel geld zal aan de strijkstok blijven hangen en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er uiteindelijk maar weinig bij jou terecht zal komen. Beleg dus vooral zelf en leer met vallen en opstaan. Investeer je eerste 100 euro en zie dan wat ermee gebeurt. Zo houd je controle over de beleggingen die je doet en heb je er zelf ook het meeste profijt van.


Geld verdienen met Dagoberto