Családinfó

BABA-MAMA katalógus

Becsöngettek

Az óvodás, kisiskolás gyerekeknek és szüleinek egy más értelmezésben két évszak létezik, vagy szünet van, vagy tanév. Az utóbbi hosszabb, sokszor nehezebb, és az időjárásból is kijut rá mindenféle. A meleg kényelmes nyár után, nagy levegőt véve beindul a hétköznapi gépezet. A kisebb gyerekekkel túl kell lenni a közösségbe kerüléssel járó vírusok és bacik okozta kellemetlenségeken, a nagyoknak akad bőven a tanulnivalóból, az edzésekből, a különórákból. A szülőben pedig folyamatosan ott motoszkál a kérdések végeláthatatlan sora: Honnan tudja, ha nem is a tananyag a túl sok, hanem a gyerek tanulásával van a baj, hogyan lehetne a lustább kölköt motiválni, mennyi különóra az, amit még elbírnak, és hogyan válasszák ki, hogy mik is legyenek azok? Ha a munkanapokat megszakítja egy betegség, mennyi nap kimaradást is jelent, lehetőleg a visszaesést elkerülve mikor mehet majd újra közösségbe a kicsi? Mit tegyen, ha az oviban vagy a bölcsiben tetű üti fel a fejét, ami a saját gyerekének a hajába is beköltözött? Ez csak néhány nem egyszerű mindennapi feladat, még jó, hogy a szülők mellett segítségül lehetnek nagyik vagy pótnagyik, családtagok és védőnők is.

A Családinfó őszi számának összeállításakor a kisgyerekes lét hétköznapjaival járó teendőkre, esetleg felmerülő problémákra, megoldandó helyzetekre tettük a hangsúlyt, és igyekszünk írásainkban ezekhez hasznos tanácsot, információt adni. Mindezek mellett a kikapcsolódás lehetőségeit sem hanyagoltuk, és ahogy már megszokhatták tőlünk, legyen szó felnőttről vagy gyerekről, különösen kedveljük a könyveket és az olvasást. Olvassanak bennünket is, tartsanak velünk!

a szerkesztőség nevében: Virág Henrietta

Kedves Kismama!

TÖLTSE LE: BABA-MAMA katalógus 2018.

Két csík, halvány, de kettő... Öröm, izgatottság, különleges felpörgött mámoros állapot. Nem a földön jártam, sem az első pozitív terhességi teszt alkalmával, sem a másodiknál, de még a negyediknél sem. Abban a különleges, izgatottan mámoros állapotban ott volt az új, a változás, az ismeretlen. És valóban, megváltozott minden. A gyermektelen élet mindennapjait lassan már el is feledve nagycsaláddá nőttünk. Hogy ebben a folyamatban mennyi új, ismeretlen feladat, elintézni és utána járni való ért, azt összesíteni sem tudom. Úgy, ahogy azt sem tudom számszerűsíteni, hogy az anyaságnak köszönhetően mennyi programot, közösséget, a megszokottól teljesen más kikapcsolódást ismerhettem meg. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez veled sem másképp, kedves várandós olvasó. Persze van ami más, mint az is, hogy honnan szerezhetsz információt mindarról, ami majd a babás életedet körbeveszi. Amikor ott ficánkolt legidősebb fiam a pocakomban, még nem volt nálunk Facebook, nagyon tematikus weboldal sem, nem volt a kezemben a telefonom, amin kikereshettem volna bármit, ami érdekelt. És nem volt olyan kiadvány sem, ami összefoglalta volna mindazt, amit a terhességem voltán tudnom, intéznem kell. Arról sem szólt katalógus, hogy a baba és a saját egészségem érdekében várandósan milyen lehetőségeim vannak, hol és mit tornázhatok, miért menjek fogászatra, melyik rövidítés mit jelent az ultrahangon kapott papíron. Hogy a picurt magamra kötve nekiindulhatok a nagyvilágnak. Várnak klubok, közösségek, programok...

Az információk összeszedettségének, kézbe vehető és lapozható formájának hiányával nem voltam egyedül. Így amikor a Családinfó magazin szerkesztőségében felvetődött a gondolat, hogy mindezt megvalósíthatnánk, szakértőink Leskovics Andrea pszichológus, Szabóné Kis Éva védőnő segítségével babás és babát még nem váró kollégák Vágsélei Csilla Sára összefogásával lelkes munkába fogtak. Az eredmény a kezedben tartott

44 oldalas katalógus, Kecskemétről kecskeméti kismamáknak a Családinfó magazintól Neked!

Hasznos olvasást, örömteli és egészséges babavárást, boldog kisgyermekes időszakot kívánok a szerkesztőség, a szakértőink és magam nevében!

Virág Henrietta, szerkesztő, négy gyermek édesanyja

Magazinunkhoz hozzájuthatnak a kisgyermekeket fogadó intézményekben (bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban) kulturális intézményekben, védőnőknél és a szerkesztőségünkben is.

Bővebb információ, cikkek, megjelenések első kézből a magazin Facebook oldalán: www.facebook.com/csaladinfomagazin