Családinfó

BABA-MAMA katalógus

A példák mi, szülők vagyunk

Szülő legyen a talpán, akit még nem bosszantott fel gyermeke úgy, hogy valamilyen kütyüvel a kezében ülve fittyet hányt a körötte zajló eseményekre. Az online világ kellően színes, az információ benne hihetetlen sebességgel pörög. Az éterben mindig ott néhány barát, így a lurkó számára egyszerűnek tűnik az időtöltés-választás, elég az okoseszközt a kezébe venni. Az online lét veszélyes terep, de azért lássuk be, van számos előnye is. A jó oldalát mi is érezzük. Elég, ha csak a netes vásáslásra gondolunk, amikor hosszas utazás helyett, a kosárikonra bökünk, és néhány adat megadása, majd a bankkártyás fizetés után, már csak a futár érkezését várjuk. Ez tényleg csak egy apró hétköznapi példa az online tér nyújtotta lehetőségekből, mellyel felnőttként is élünk.

Az, hogy mennyire engedünk teret az okoseszközöknek a mindennapi életünkben, saját döntésünk, de arra érdemes odafigyelni, hogy e fajta viselkedésünk hatással lesz a gyerekünkre is. Az első telefont mi adtuk/adjuk majd kezébe, de a tanulási folyamat sokkal hamarabb kezdődik. A gyerek számára csak akkor lesz valamiféle egyensúly az online és az offline világ között, ha a szülői minta is arányérzéket mutat. „Ha a felnőttet is beszippantja az online világ, és állandóan a kezében a mobil, akkor a gyereket sem tudja leszedni a kütyüről” - mondta nekünk Berg Judit, a Kecskeméten tartott Könyvek és kütyük című előadása előtt készült interjúban. Az írónő receptje a megértésben rejlik. Ha megértjük, hogy miért jó a csemeténk számára a számítógépjébe/telefonjába bújni, akkor cserébe beszélgethetünk vele a hátrányairól is. Számos dologtól óvjuk, féltjük őket, néha talán túlzásba is visszük. Úgy tűnik, eljött az ideje annak, hogy a gyereknevelésben természetes legyen az internethasználat szabályaival és veszélyeivel is foglalkozni! Szükség van a családon belüli kütyühasználati szabályok és időkorlátok felállítására, hogy lássuk egymást eleget a képernyőn kívül is.

P.S. A Családinfó elérhető online, de 13.500 példányban nyomtatottan is. Mert hisszük, hogy sokaknak jó érzés magazint tartani a kézben, melynek olvasása közben talán még egy kávé is belefér.


TÖLTSE LE! ▼

Kedves Kismama!

Két csík, halvány, de kettő... Öröm, izgatottság, különleges felpörgött mámoros állapot. Nem a földön jártam, sem az első pozitív terhességi teszt alkalmával, sem a másodiknál, de még a negyediknél sem. Abban a mámoros állapotban ott volt az ismeretlen is. És valóban, megváltozott minden. Amikor ott ficánkolt legidősebb fiam a pocakomban, még nem volt nálunk Facebook, nagyon tematikus weboldal sem, nem volt a kezemben a telefonom, amin kikereshettem volna bármit, ami érdekelt. És nem volt olyan kiadvány sem, ami összefoglalta volna mindazt, amit a terhességem voltán tudnom, intéznem kell. Arról sem szólt katalógus, hogy a baba és a saját egészségem érdekében várandósan milyen lehetőségeim vannak, hol és mit tornázhatok, miért menjek fogászatra, melyik rövidítés mit jelent az ultrahangon kapott papíron. Hogy a picurt magamra kötve nekiindulhatok a nagyvilágnak. Várnak klubok, közösségek, programok...

Az információk összeszedettségének, kézbe vehető és lapozható formájának hiányával nem voltam egyedül. Így amikor a Családinfó magazin szerkesztőségében felvetődött a gondolat, hogy mindezt megvalósíthatnánk, szakértőink Leskovics Andrea pszichológus, Szabóné Kis Éva védőnő segítségével babás és babát még nem váró kollégák Vágsélei Csilla Sára összefogásával lelkes munkába fogtak. Az eredmény a kezedben tartott 44 oldalas katalógus, Kecskemétről kecskeméti kismamáknak a Családinfó magazintól Neked!

Hasznos olvasást, örömteli és egészséges babavárást, boldog kisgyermekes időszakot kívánok a szerkesztőség, a szakértőink és magam nevében!

Virág Henrietta, szerkesztő, négy gyermek édesanyja

Magazinunkhoz hozzájuthatnak a kisgyermekeket fogadó intézményekben (bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban) kulturális intézményekben, védőnőknél és a szerkesztőségünkben is.

Bővebb információ, cikkek, megjelenések első kézből a magazin Facebook oldalán: www.facebook.com/csaladinfomagazin