Conway's Game of Life(Jocul vietii al lui Conway)
Site XC

Ce este Jocul vietii al lui Conway?

Jocul Vieții este un automat celular conceput de matematicianul britanic John Horton Conway în 1970. Este un joc fără jucători, în sensul că evoluția sa este determinată de starea sa inițială, nefiind nevoie de nicio intervenție suplimentară. Interacțiunea cu Jocul Vieții constă în crearea unei configurații inițiale și observarea cum evoluează. De asemenea jocul are un set de reguli care explica cum functioneaza evolutia sa in timp.

Origine

Jocul și-a făcut prima apariție publică în numărul din octombrie 1970 al revistei Scientific American, la rubrica „Mathematical Games” a lui Martin Gardner, care s-a bazat pe discuții personale cu Conway. Teoretic, Jocul Vieții are puterea unei mașini Turing universale: orice poate fi calculat algoritmic, poate fi calculat în cadrul Jocului Vieții. Gardner a scris: „Din cauza analogiilor vieții cu ascensiunea, decăderea și schimbările dintr-o societate de organisme vii, acesta aparține unei clase în creștere a ceea ce se numesc jocuri de simulare (jocuri care seamănă cu procese din viața reală).”

De la publicarea sa, Jocul Vieții a stârnit mult interes din cauza modurilor surprinzătoare în care modelele pot evolua. Acesta oferă un exemplu de emergență și autoorganizare. O versiune a jocului care are fluctuații aleatoare a fost folosită în fizică pentru a studia tranzițiile de fază și dinamica stărilor fără echilibru. Jocul poate servi și ca o analogie didactică, folosită pentru a transmite noțiunea oarecum neintuitivă că organizarea poate apărea spontan în absența unui organizator. De exemplu, filosoful Daniel Dennett a folosit pe scară largă analogia cu „universul” Jocului Vieții pentru a ilustra posibila evoluție a construcțiilor filosofice complexe, cum ar fi conștiința și liberul arbitru, dintr-un set relativ simplu de legi fizice deterministe care ar putea guverna universul nostru.

REGULI

Universul Jocului Vieții este o grilă ortogonală infinită, bidimensională, cu celule pătrate, fiecare dintre acestea fiind într-una dintre cele două stări posibile, vie/populată sau moartă/nepopulată. Fiecare celulă interacționează cu cele opt celule invecinate care sunt celulele care sunt adiacente orizontal, vertical sau diagonal. La fiecare pas în timp, au loc următoarele schimbări:


Exemple de modele

În Jocul Vieții apar multe tipuri diferite de modele, care sunt clasificate în funcție de comportamentul lor. Tipurile obișnuite de modele includ: naturi moarte, care nu se schimbă de la o generație la alta; oscilatoare, care revin la starea lor inițială după un număr finit de generații; și nave spațiale, care se se transleză în grilă. 

Naturi moarte

Bloc

Celula de fagure

Paine

Barca

Albie

Oscilatoare

Semafor

Broasca

Far

Pulsar

Penta-decatlon

Nave spatiale

Glider

Nava usoara

Nava mijlocie

Nava grea

Aici aveti un link catre jocul vietii al lui Conway daca doriti sa il incercati dumneavoastra.

De asemenea, exista si o problema pe site-ul pbinfo despre acest joc daca doriti sa incercati sa faceti un cod asemanator.