Aandeelhouders-overeenkomst opstellen

Waarom een aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst die tussen twee of meer aandeelhouders wordt gesloten. Dat houdt dus in dat als een vennootschap slechts een aandeelhouder heeft, dat een aandeelhoudersovereenkomst dan niet nodig is. De aandeelhoudersovereenkomst wordt gebruikt om belangrijke afspraken die de aandeelhouders met elkaar maken vast te leggen. Het doel hiervan is om met goede afspraken achteraf conflicten en onduidelijkheden te voorkomen.

De aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst die naast de statuten wordt gebruikt. In zowel de statuten als de aandeelhoudersovereenkomst maak je afspraken hoe je met elkaar samenwerkt. Het grote verschil is dat de statuten openbaar zijn en de aandeelhoudersovereenkomst niet. Dat houdt dus in dat je in de aandeelhoudersovereenkomst afspraken kunt maken waarvan je liever niet hebt dat deze openbaar zijn.

In tegenstelling tot de statuten, is het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst niet verplicht. Ondanks dat, is het wel aan te raden. Want wat nu als een van de vennoten gaat scheiden, krijgt diens ex dan aandelen in het bedrijf? Wat als een van de vennoten wilt stoppen, maar niet zijn aandelen verkopen? Is het terecht dat als een vennoot, om welke reden dan ook, niet kan werken, wel salaris en dividend krijgt? Kortom, een goed aandeelhoudersovereenkomst voorkomt veel ellende.


Wil je een aandeelhoudersovereenkomst laten opstellen? Neem dan contact op via de link.

Aandeelhoudersovereenkomst: aandeelhoudersovereenkomst opstellen