PATIS COEDUCATIUS

Què cal tenir en compte alhora de plantejar-nos un pati coeducatiu?

    1. HA DE SEGUIR ELS PRINCIPIS DEL DUA.

      1. Implicació de l'alumnat i families. Escoltar interessos i iniciatives

      2. Representació. Facilitar la comprensió de les normes de joc a través de pictogrames, explicacions entre iguals... per tal que tot l'alumnat hi tingui accés

      3. Acció i experimentació. Hi ha d'haver espais per a l'acció (moviment), per l'expressió (arts), per manipular i experimentar (jocs tradicionals)...

    2. TREBALL A TRES NIVELLS

      1. Activitats a nivell del terra

      2. Activitats a nivell mig

      3. Activitats a nivell elevat

    3. TIPUS D'ACTIVITAT

      1. Físiques

      2. Creatives

      3. Emocionals/habilitats socials

      4. Estimulació cognitiva

      5. Contacte amb la naturalesa

    4. ORGANITZACIÓ

      1. Pictogrames amb les normes de joc

      2. Delimitació dels espais

      3. Pactar i visualitzar els torns en els diferents espais

      4. Dibuixar i fer un bon disseny del pati


EXPERIÈNCIA ESCOLA DRASSANES PREMIADA 2018

PATIS COEDUCATIUS Guia per a la transformació feminista dels espais educatius

L'escola no és un joc, però s'hi juga Aquest article de Xavier Tedó reflexiona sobre el joc simbòlic, el joc cooperatiu i descriu vàries experiències d'escoles que organitzen el pati perquè sigui un gran espai de joc en que s’afavoreixen les relacions entre nois i noies.

Convivència en el temps d’esbarjo Espai dins de la pàgina de l’XTEC amb recursos i eines per analitzar l’ús igualitari

i coeducatiu del pati.

Juguem? El sexisme en els jocs a l’esbarjo. Aquest treball final de màster de Sílvia Sala reflexiona sobre les pràctiques i els usos, els espais i la gestió dels conflictes que es donen en el temps d’esbarjo i proposa un pla d’actuació, seguiment i avaluació (pàgines 79 a 86).

Projecte Juguem En aquest projecte de l’escola Sadako hi trobareu propostes de participació de l’alumnat i la comunitat escolar a fi que l’espai d’esbarjo esdevingui un espai obert als diferents interessos dels nens i nenes, recollint diferents inciatives i recursos.

Projecte el Comité esportiu. Projecte de dinamització de patis. Els alumnes de quart d’ESO de l’IES Marta Mata de Montornès del Vallès realitzen una optativa de dinamització del pati, a través d'una matèria curricular. L'objectiu és convertir els patis en un espai dinàmic, cooperatiu, coeducatiu, de convivència i interrelació.

Associació Coeducacció En aquest espai web de l’Associació Coeducacció hi trobareu recursos i experiències a centres educatius a fi d’adaptar els espais de lleure amb una visió igualitària i participativa.


Les escoles limiten l'ús de la pilota

En aquest article publicat a La Vanguardia es destaca la tasca de varies escoles, que limiten la pilota a l'esbarjo per intentar que l'alumnat recuperi altres jocs en els que hi participin nens i nenes.


Patis coeducatius. Guia per a la transformació feminista dels espais escolars.

Vídeo del projecte Fem patis coeducatius. Premi Ciutat de Barcelona d'educació, 2018, realitzat conjuntament amb Col·lectiu Punt 6 a l'Escola i AFA Baró de Viver i a l'Escola i AFA Drassanes de Barcelona.


El Korfball. Un esport cooperatiu i coeducatiu

En aquest projecte d’innovació de l’institut Eugeni D’Ors de l’Hospitalet de Llobregat, hi trobareu les indicacions per portar a terme la pràctica del Korfball com a esport cooperatiu i coeducatiu.


Registre d’observació de l’ús del pati pel que fa a la coeducació

Aquest full de registre elaborat per Francesc Segura en la llicència d’estudis “L’educació física del segle XXI. Cap una educació més igualitària” permet a partir d’unes observacions realitzades de l’ús del pati ajudar als equips educatius a veure i valorar si en el pati es reprodueixen desigualtats, si es donen relacions de poder o si se’n fa un ús equitatiu per poder prendre, si s’escau, decisions educatives


Guia REICO