DOCUMENTACIÓ

LLENGUATGE

NORMATIVA I PROTOCOLS

Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere.

Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Protocol marc i circuit nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista (11 d’abril 2008).

Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació.

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.

Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Pla per a la igualtat de gènere en el sistema educatiu, aprovat el 20 de gener de 2015. Per a més informació, consulteu a l’espai Pla per a la igualtat de gènere en el sistema educatiu, a Igualtat de gènere, del Departament d’Educació.

Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, de 2015.

Protocol d’actuació entre els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d’Educació, de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu, Acord GOV/79/2016, de 14 de juny.

Pla interdepartamental de polítiques LGBTI 2019-2022.

Protocol marc d’actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya. Acord GOV/97/2017, de 18 de juliol.

Documento refundido de medidas del Pacto de Estado en materia de violencia de género. Maig 2019.

Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat 2019-2022, aprovat per l’Acord de Govern de 9 de juliol 2019. L’eix 3. Prevenció i erradicació de les violències masclistes correspon al II Programa d’intervenció integral contra la violència masclista.

Per a més informació, adreceu-vos a l’espai de Normativa, dins Polítiques d’igualtat de gènere i d’abordatge de les violències masclistes, a Igualtat de gènere, del Departament d’Educació.


EXEMPLES DE DOCUMENTS DE CENTRE

COM TENIM EL CENTRE?

DECÀLEG

El decàleg per a la reflexió sobre l’estat de la coeducació, la perspectiva de gènere i l’educació afectivosexual és una eina que ofereix de manera sintètica deu punts, per a què cada centre analitzi aquells aspectes que poden ser objecte de treball per tal d’incorporar-los a la seva dinàmica.

Eina per a la diagnosi

Aquesta eina proposa un seguit d’elements per a la reflexió i l’autoavaluació dels centres pel que fa a aspectes relacionats amb la coeducació, l’educació afectivosexual i la perspectiva de gènere.

L’objectiu del document és ajudar els centres a definir prioritats i establir plans d’acció, des del seu context i en funció de la seva realitat.


QÜESTIONA'T! Una mirada al currículum amb pespectiva de gènere

Els documents que s’ofereixen a continuació, recullen una sèrie preguntes que poden ajudar els docents i a les docents, a reflexionar i a qüestionar-se com abordar els diferents continguts, capacitats i competències des de la perspectiva de gènere, proporcionant possibles orientacions sense ànim de ser exhaustives.

Les preguntes estan organitzades per àmbits curriculars i, dins cada àmbit, per capacitats (en el cas de l’educació infantil) i per competències (en el cas de l’educació primària i secundària obligatòria).