Voedselkeuzes

Onder het kopje Voeding heb ik het over de impact van voeding op onze gezondheid. Een goede gezondheid wordt vaak gewenst en toegewenst. Gezond zijn is een fijn gevoel. We weten ondertussen dat het eten van dierlijke producten niets bijdraagt aan onze gezondheid en ons daarentegen ziek maakt, soms acuut, soms slopend. Soms dodelijk, soms omkeerbaar, soms behandelbaar.

Omdat de mens geen carnivoor is - zelfs geen omnivoor - blijft het vreemd dat we dieren doden om op te eten. Dat is letterlijk onnatuurlijk. In het deel geschiedenis hebben we gezien hoe dit tot stand gekomen is. Jammer genoeg is het niet alleen in stand gehouden maar elk jaar gegroeid. De veestapel is nu tien keer zo groot als het aantal mensen op deze aarde. Runderen, kippen, varkens, eenden worden in dramatische, erbarmelijke toestanden opgesloten, mishandeld, volgespoten met antibiotica om te kunnen voldoen aan een gewoonte die ons ziek maakt.

Zinloos? Ja. Die gewoonte is een harde gewoonte geworden. We weten dat dierlijke producten vol verslavende middelen zitten: zout, caseïne, vet. En bij verwerkte producten ook veel suiker.

DIERENWELZIJN

Hoe leg je uit dat dieren - onze aardgenoten - zo extreem onnodig lijden? Het gaat niet om koppijn! Hoe leg je uit dat zoogdieren die wij de ene dag knuffelen op de boerderij op een willekeurige andere dag martelen, een leven ontzeggen, zonder verdoving verminken, levend villen, behandelen als … als wat?

Zelf wilde ik het nooit “zien”. Het is te schrijnend. Ik heb lang mijn hoofd omgedraaid. Waarom? Waarom? Was ik zo gebrainwashed? Wie wil dit in de eerste plaats zien? Niemand toch! Maar het gebeurt. Op grote schaal. Het is common practice. Wereldwijd. De bek van de kippen van een fastfoodketen worden aan de lopende band afgeknipt. Zonder verdoving. Kuikentjes die geen vrouwtje zijn in de eierindustrie worden massaal levend verpletterd - crushed in grote maalmachines. Dat zijn dezelfde kuikentjes die rond Paastijd opduiken en waar kinderen vol vertedering naar staren en blij van worden. We kennen het afschuwelijke leven van melkkoeien. Varkentjes zijn vaak zo gestressed van de kleine ruimtes dat ze wonden krijgen die niet verzorgd worden. De pus wordt mee verwerkt in jouw speklap. Hun staartje wordt zonder verdoving afgeknipt. Mama koe huilt en huilt om haar kind en krijgt slaag omdat ze huilt omdat ze haar eigen kind niet mag zogen. Dit zijn geen uitzonderingen.

Dierenwelzijn heeft niet alleen met voeding te maken natuurlijk. Waarom moeten we dieren gebruiken om ons te vermaken? Ken je het verhaal van Cathy de dolfijn (Flipper)? Denk je echt dat dolfijnen het leuk vinden kunstjes te doen in een bassin?

Het boek “Thanking the Monkey” van Karen Dawn is een goede opsteker wat betreft misbruik van dieren door de mens.

Ik ga me beperken tot voeding en impact van voedselkeuzes. Er zijn helaas ontelbare voorbeelden van mishandeling van dieren waarbij maar 1 ding centraal staat; en dat is geld. Shark finning / Dierentuinen / Dolfinaria / Aquaria / Circussen ...

We mogen niet (meer) wegkijken. Als je niks geeft om dierenwelzijn, dan vast wel om je eigen gezondheid, die van je naasten en wie weet … de planeet.

Er bestaan een heleboel onderzoeken en documentaires en rapportages die gewoon laten zien hoe de vee-, vis- en eierindustrie werken. Ik beveel deze docu uit 2005 aan:

Earthlings: http://www.nationearth.com/

Graag wijs ik ook op de sublieme speech van Philip Wollen tijdens het Animals Should Be Off The Menu debate: https://youtu.be/uQCe4qEexjc

Ook H.O.P.E. en Food Choices en What the Health en Cowspiracy zijn documentaires die ik aanraad. Stuk voor stuk laten ze zien wat er aan de hand is.

PLANEETWELZIJN

Komt het woord duurzaam je oren uit? Of heb je er nog nooit van gehoord? Of heb je zoals de meeste mensen een “het zal wel” houding want je kan de wereld toch niet redden en je hebt het te druk met je alledaagse dingen? Het is toch nog een beetje de ver van mijn bed show, die global warming. Sommige twijfelen zelfs aan deze extreme opwarming.

En hey! Je gebruikt al jaren geen plastic tasjes meer. Dat is toch goed? Maar je weet niet

-dat meer dan de helft van het plastic in de oceaan afkomstig is van visserij. En we weten ondertussen dat vis eten sowieso al geen goed idee is.

-En wat denk je van de deadzones in de oceanen?

Deadzones zijn zuurstofarme plekken in grote meren en oceanen waar zoveel pollutie door mensen afgezet is dat het marine life onmogelijk maakt. Pollutie die afkomstig is van o.a. de veehouderij.

Waarom hebben we marine life nodig?

Net zoals de bomen de longen van de aarde zijn, zijn zuurstofrijke oceanen dat ook. Daarnaast heeft de mens het ecosysteem en de natuurlijke voedselketen zodanig verstoord dat het voortbestaan van de planeet in gevaar komt.

 • En het feit dat nu al bijna alle oceanen zijn leeggevist?
 • En dat voor elk visje op jouw bord er 5 anderen moeten doodgaan, i.e. bijvangst?

Je wist vast ook niet

- dat veehouderij en de afgeleide producten verantwoordelijk is voor meer dan de helft van alle CO2 uitstoot per jaar?

-dat 92% van het amazonegebied ontbost is om dieren te houden en voeden die wij willen eten?

-dat de vlees- en zuivelindustrie 1/3 van al het drinkbare water op aarde gebruikt?

-dat het maken van 1 pond biefstuk (454 g) meer dan 9000 liter water kost?

-dat het maken van 1 liter melk meer dan 1000 liter water kost?

Er bestaan veel onafhankelijke onderzoeken en rapporten. Is het nodig dit allemaal op te sommen?

Goodland, R Anhang, J. “Livestock and Climate Change: What if the key actors in climate change were pigs, chickens and cows?”Goodland, Robert & Anhang, Jeff. "Livestock and Climate Change: What if the key actors in climate change are...cows, pigs and chickens?". WorldWatch. November/December 2009Hickman, Martin. "Study claims meat creates half of all greenhouse gases". Independent. November 2009Hyner, Christopher. "A Leading Cause of Everything: One Industry That Is Destroying Our Planet and Our Ability to Thrive on It". Georgetown Environmental Law Review. October 23, 2015. Margulis, Sergio. "Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon". World Bank Working Paper No. 22. 2003Tabuchi, Hiroko, Rigny, Claire & White, Jeremy. "Amazon Deforestation, Once Tames, Comes Roaring Back". New York Times. February 2017Bellantonio, Marisa, et al. "The Ultimate Mystery Meat: Exposing the Secrets Behind Burger King and Global Meat Production". Mighty Earth Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. . Minneapolis, MN : Langdon Street, 2013. Print.Robbins, John. "2,500 gallons all wet?" Earth Save: Healthy People Healthy Planet.Pimentel, David, et al. "Water Resources: Agricultural and Environmental Issues". BioScience (2004) 54 (10): 909-918. "Water Content of Things: Data Table 19". The World's Water 2008-2009Beckett, J. L, Oltjen, J. W "Estimation of the Water Requirement for Beef Production in the United States". Journal of Animal Science. 1993. 71:818-826"Water". Environmental Working Group."Water footprint of crop and animal products: a comparison". Water Footprint Network. (New)Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. Minneapolis, MN: Langdon Street, 2013. PrintHoekstra, Arjen Y. "The water footprint of food". Water for Food.Mekonnen, Mesfin M. & Hoekstra, Arjen Y. "A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products". Ecosystems (2012) 15: 401-415

Sta hier even bij stil: veehouderij:

 • is verantwoordelijk voor de allergrootste luchtpollutie
 • draagt het allermeest bij tot opwarming van de aarde
 • gebruikt drie kwart van al het beschikbare drinkwater
 • kapt per dag voetbalvelden grote wouden om soja te verbouwen
 • verpest onze aarde (letterlijk: de grond) door het gebruik van tonnen synthetische meststoffen

en visserij:

 • vernietigt koraal
 • haalt oceanen leeg en verstoort een heel belangrijke ecologische keten
 • is verantwoordelijk voor het grootste deel achtergelaten plastic in de oceanen
 • vervuilt de oceanen zodat alle marine life in gevaar komt.

De schade door natuurrampen is de afgelopen tien jaar verdubbeld.

Er zijn tal van onderzoeken die een ontegensprekelijk verband leggen tussen natuurrampen en de opwarming van de aarde. Waar vroeger droogtes waren, zijn ze nog droger, natte gebieden worden natter, orkanen groter en frequenter, bosbranden vaker en groter… Wordt het dan niet gewoon tijd om meteen iets aan de opwarming van de aarde te doen? Er is maar 1 ding dat we met z’n allen kunnen doen om de opwarming drastisch te reduceren. Er zijn bijwerkingen: je lijf wordt gezonder en vele dieren hoeven niet meer afschuwelijk te lijden.

https://nos.nl/artikel/2257233-2017-een-van-jaren-met-meeste-schade-door-natuurrampen.html

Boyan Slat is een pientere gast die een ingenieus systeem bedacht om plastic uit de oceanen te halen. Hij wist sponsors en industrie te overtuigen en zijn project kreeg veel media aandacht. Uiteraard is dat knap bedacht; grote armen die afval verzamelen. Het wordt misschien wel een van de grootste CURATIEVE ondernemingen om onze oceanen te redden.

Maar waarom is dat plastic er in de eerste plaats? En waarom pakken we de oorzaak niet aan? Gaan we met onze planeet net zo slordig om als met ons eigen lichaam? Aders verstopt? Ach, bypassje. Diabetes? Ach, pilletje. Oceanen vervuild? Ach, Boyan Slat of een ander verzint wel wat.

Onze interesse in voorkomen lijkt ver weg. Misschien omdat voorkomen niet zoveel geld oplevert? Ik denk: ja.

Ik verwijs graag naar een artikel: https://cherylfrancken.blogspot.com/2018/02/the-illusion-of-fixable-society-and-its.html

Extra bronnen voor dit hoofdstuk:

www.cowspiracy.com

www.beforetheflood.com