Zuivel

Melk

...is goed voor elk. En nog meer van die - door de overheid gesponsorde - slogans waren schering en inslag in de jaren ‘ 80. Kinderen zoals ik (Vlaanderen) werden toen op grote schaal opgevoed met melk. Koemelk wel te verstaan. Schoolmelk ook. Mensen van die generatie weten het nog wel.

Het was best leuk zo’n kartonnetje ELKE schooldag. En ja… het was lekker.

Melk hoort net als yoghurt, kwark, karnemelk, room, roomijs, boter, koffiemelk, vla, pudding, kaas etc tot een productgroep die we zuivel noemen - en de basis is altijd melk. Meestal gaat het om koemelk, maar het kan ook gaan om de borstvoeding van schapen en geiten bijvoorbeeld. Om het niet te moeilijk te maken ga ik het hebben over koemelk omdat die het meest geconsumeerd wordt.

Borstvoeding

Koemelk is borstvoeding. Bedoeld voor het zogen van een pasgeboren kalf. Bedoeld om dat kalfje van 20 kilo tot een jonge koe van 130 kilo te laten groeien en dat op een periode van ongeveer 6 maanden.

Die bedoeling die gewoon in de natuur voorkomt, want zoogdieren zogen hun jongen, net als de mens die, zoals we geleerd hebben behoort tot de klasse MAMMALIA, wordt in het geval van de koe even aangepast. De mens heeft bedacht dat hij recht heeft op de borstvoeding bedoeld voor het kalf - sterker nog - hij wil al de borstvoeding (het gaat hier niet om “delen uit noodzaak”) van een andere soort en voert het pasgeboren kalf meteen na geboorte af. En dat gebeurt niet op een lieve tedere manier.

Of denk je dat een mamma “zomaar” haar kind afstaat?

Waar komt melk vandaan?

Eerst wordt een stier verkracht om sperma te produceren. Melkkoeien zoals Bella die ik hier bespreek dartelen meestal niet rond in de wei. Bella de koe staat in een fabriekje - ow ze noemen het stal - tussen haar vriendinnen, kan nauwelijks bewegen, vast aan een pomp, heeft constant een ontstoken uier waarvoor ze antibiotica krijgt.

Bella heeft 3 maand geleden een kalf gebaard. En dat is meteen afgepakt. Ze had hier wekenlang verdriet om en huilde heel hard maar niet te hard want het antwoord waren een aantal ferme stokslagen. Omdat haar melkproductie dan nog op gang was (koeien zogen hun jongen normaal 6 maanden)... werd ze meteen weer zwanger gemaakt zodat haar melkproductie op gang bleef. Ze krijgt af en toe vruchtbaarheidshormonen om zeker te zijn dat de inseminatie goed werkt. Bella mag meestal geen gras eten, daar is geen tijd voor en dat is veel te duur… ze krijgt gewoon soja. Ja die soja waarvoor het Amazone gebied ongeveer volledig gekapt is*. Omdat haar gestel dat niet kan verdragen krijgt ze gelukkig antibiotica om de pijn te verzachten. Na 2 kort op elkaar volgende zwangerschappen is haar uier CONSTANT flink ontstoken (mastitis) maar gelukkig krijgt ze hier ook antibiotica voor. Het nadeel is wel dat flink wat pus van die ontsteking in haar melk terechtkomt.

Na 4 jaren uitputting, pijn, verdriet en verzwakking stort Bella in elkaar, wordt afgemaakt en verkocht als steak.

Bella heeft een natuurlijke levensverwachting van 20 jaar.

*Bijna 80% van de sojabonen productie wereldwijd is voor het voederen van dieren die geen granen maar gras horen te eten, en dit alleen maar om economische belangen

Melk is dus borstvoeding. Van een andere diersoort. Dat klinkt op zich al raar om te doen: borstvoeding consumeren … als volwassene… van een ander dier. Borstvoeding is altijd gericht op het “ laten groeien “ van een klein pasgeboren wezentje. Groeihormonen - zoals IGF-1** zijn daarom bestanddeel van borstvoeding en dus ook de melk van een koe.

Omdat de melkkoe doorgaans 300 dagen per jaar melk produceert (compleet tegen haar natuur in) is de dosering oestrogeen belachelijk hoog. Omdat de melkkoe zo’n mooi en fijn leven heeft, wordt ze volgespoten met antibiotica tegen mastitis, verkeerde voedingsproblemen en algemene verzwakking.

Zoals vermeld is het “normaal” dat er pus in melk zit. Er bestaan richtlijnen voor, die in de EU ongetwijfeld strenger zijn dan in de USA, maar toch.

Wat is er zo verkeerd aan groeihormonen?

Kan dat oestrogeen dan kwaad?

Beetje antibiotica doen we allemaal toch?

En ach dat beetje pus?

Consumptie van zuivel is gelinkt aan hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, diabetes, migraine, artritis, Alzheimer, acne, MS en auto-immuunziekten. Daarnaast is het enzym lactase, wat de lactose in melk kan afbreken en omzetten tot suiker, verdwenen na de zoogtijd, wat de meerderheid van de volwassen dus lactose intolerant maakt.

**Insulin-like growth factor 1

Calcium en eiwitten

Calcium,heeft een hele belangrijke functie: opbouw en onderhoud van onze botten en gebit.

Calcium uit groene bladgroenten zoals boerenkool en broccoli wordt tweemaal zo snel

opgenomen als de Calcium uit melk. Bovendien vinden we in deze groenten ook vezels, folaat,

ijzer, antioxidanten en de beenderversterkende vitamine K.

Geen van deze elementen vind je in melk, maar je krijgt wel vet, cholesterol, lactose, antibiotica, pesticiden, pus en mest binnen als je koemelk consumeert.

Het aandeel eiwitten in de borstvoeding van een koe, onze melk dus, is extreem hoog - vergeleken met de borstvoeding van de mens. Wij zogen onze kinderen natuurlijk niet om in 6 maanden 100 kilo te kweken. Maar koeien wel.

Veel eiwitten en heel veel groeihormonen. Als er nog geen belletje gaat rinkelen; beiden zijn erg welkom voor kankercellen die snel willen vermenigvuldigen.

Het consumeren van teveel dierlijke eiwitten zorgt er trouwens voor dat Ca (Calcium) wordt uitgescheiden via de urine. En dit is onder andere wat beenderdichtheid aantast en op lange duur osteoporose*** veroorzaakt.

Conclusie: Calcium is een mineraal dat veelvuldig aanwezig is in planten (trouwens… koeien eten ook gewoon planten in de natuur en hebben redelijk stevige botten, olifanten trouwens ook, de sterkste op het land… is gewoon een planteneter) en wordt beter opgenomen via plantaardige voeding. Calcium uit melk heeft alleen maar nadelige gevolgen.

Eiwitten uit melk zijn talrijk en erg dierlijk en dat maakt hen juist niet de ideale voedingsstoffen als we het hebben over sterke beenderen.

***Bij de stofwisseling van deze eiwitten komen veel zuren vrij die het lichaam wil neutraliseren met basische zouten afkomstig uit de calcium in onze botten. Excess dietary protein, particularly purified proteins: http://www.nationaldairycouncil.org/NationalDairyCouncil/Health/Digest/dcd74-5Page1.htm

Koolhydraten en vetten

We hoeven er geen doekjes om te winden: in melk zit lactose, een disaccharide (tweevoudige suiker) die het enzym lactase nodig heeft om afgebroken te kunnen worden tot glucose (suiker, brandstof). Lactase is een enzym dat van nature alleen door zuigelingen aangemaakt wordt en daarna niet meer aangemaakt wordt.

Daarom is drie kwart van de volwassen wereldbevolking lactose intolerant.

Het was nooit de bedoeling dat je na de zoogtijd nog aan de borst moet hangen.

Vetten: ja ook die vind je in koemelk. En dan ook nog eens de verzadigde vetten en cholesterol, die ons niets goeds brengen en alleen maar helpen bij overgewicht, atherosclerosis en alle aandoeningen die daarvan een gevolg zijn: Alzheimer’s, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker etc.

Kaas en verslaving

Je kunt het niet hebben over kaas en dan niet over verslaving.

Kaas zit bomvol zout en (verzadigd) vet (70% van kaas is verzadigd vet!).

Zout en vet. Vooral in die combinatie. Patat, frieten, pretzels, pinda’s, zoutjes… neem jij er altijd 1 of 2? We noemen dat een gedragsvormende verslaving. Het is niet zo dat je als je stopt met overmatig zout en vet je dan fysieke ontwenningsverschijnselen ontwikkelt.

Maar naast heel veel zout en vet in kaas, zit er ook nog een stofje dat een echte fysieke verslaving veroorzaakt: caseïne****. Bij de afbraak van caseïne wordt casomorfine gevormd, een chemische verbinding die op dezelfde opiaatreceptoren als heroïne en morfine aanhaakt.

****Caseine komt ook voor in andere dierlijke producten, maar vooral in hoge concentraties in melk en kaas.

Hoe wordt kaas gemaakt?

melk + bacteriën (voor de fermentatie van de lactose) + rennet (of vervanger) → wei verwijderen, water verwijderen en een hoop zout erbij --> rijpen

rennet komt alleen voor in de maag van een kalf, en nee het wordt niet uit een levend kalf gehaald

Zit er een geurtje aan?

Al eens meegemaakt dat kaas stinkt? Oh ja, de stinkkazen!

De geur… dat is de bacteriële ontbinding.

Voor sommige kazen worden Brevibacteria gebruikt voor de fermentatie. Dat zijn de exact dezelfde bacteriën die de stank van ongewassen voeten veroorzaken.

Boterzuur wordt soms ook toegevoegd aan kaas. Dat is een zuur dat in je maag aangemaakt wordt. Nu weet je waarom Parmezaanse kaas soms naar braaksel ruikt.

In andere kazen wordt Staphylococcus Epidermidis toegevoegd. Inderdaad. Dat is onze eigen lichaamsgeur bacterie.