Waarom WFPB

Going plant based: become a responsible earthling

We martelen en vergiftigen dieren (zoals koeien, varkens, kippen, geiten, vissen) zodat zij ons op hun beurt kunnen ziek maken en doden. Dit doen we niet te snel, zodat de farmaceutische industrie veel winst kan maken door ons op te zadelen met een heleboel pillen en sommige medische instanties en medici rijk worden door operaties en dat allemaal gesponsord en gesteund door de industrie, gezondheidsorganisaties en overheden. Oh ja, en ondertussen zitten we te jammeren dat global warming onze planeet vernietigt, terwijl veeteelt de allergrootste bijdrage levert aan CO2 en Methaan in onze atmosfeer.

Zijn we dan zinvol bezig? Of beseffen we niet dat ons voortbestaan afhangt van de planeet met al zijn fauna en flora?

Misschien zijn we te druk? Te druk bezig met geld verdienen aan dit vernietigende proces? Misschien hebben overheden en gezondheidsorganisaties en ecologische organisaties ons altijd iets wijsgemaakt? Organisaties en politieke systemen die gesponsord worden door de vlees-, vis, gevogelte en zuivelindustrie.

Sta hier een keer bij stil: een whole foods plant based dieet is niet alleen heel natuurlijk voor de mens, maar erg goed voor onze gezondheid, en vooral uitermate respectvol naar onze omgeving waaraan we ons leven te danken hebben.

Planten

Denk jij nog steeds aan die kamerplanten afdeling bij tuincentra als je het woord planten hoort? Dat is wel een beetje waar planten voor dienen toch? De kamer opfrissen.

En denk jij ook aan dat bepaalde merk als iemand het heeft over plantaardig?

Je weet wel… “boter” in een kuipje.

Antioxidanten

Planten zijn de reden waarom leven op aarde mogelijk is. Planten gebruiken hun eigen antioxidanten om zichzelf te beschermen tegen omgevingsfactoren die schade kunnen brengen (UV straling, hitte, schimmel, chemische stoffen).

Zonder antioxidanten kunnen vrije radicalen - cancerogene stoffen die vrijkomen door oxidatie - schade aanrichten aan onze enzymen en ons DNA.

Antioxidanten zitten in fruit en groenten.

Je hebt de klassieke antioxidanten zoals Vitamine C, Vitamine E en het mineraal Selenium. Er bestaan ook carotenoïden zoals beta-caroteen, lycopeen, luteïne en astaxanthin. En dan zijn er ook nog flavonoïden die veel voorkomen in fruit. Antioxidanten kunnen schadelijke vrije radicalen onschadelijk maken en houden je lichaam en processen gezond.

Vezels

Alleen in plantaardige voeding zitten vezels. Dierlijke producten hebben geen vezels.

Een whole foods plant based - WFPB manier van eten met zo weinig mogelijk toegevoegde vetten geeft de meeste garantie op een vitaal bestaan met een zo klein mogelijke global footprint en het meeste respect voor onze aardgenoten.

Het is ook al lang bewezen dat gezondere mensen minder geld opbrengen. Zieke mensen ziijn in onze economie “meer waard”. Maar dat zou geen reden mogen zijn om mensen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk ziek te maken/houden. Dat gebeurt helaas wel door de vlees-, vis- en zuivelindustrie, overheden met belangen in deze industrieën, gezondheidsorganisaties met politieke banden en farmaceutische lobbygroepen.

Onze artsen zijn niet op de hoogte, redelijk ongeschoold wat betreft voeding en zijn veelal net als ons onderhevig aan de invloeden van bovengenoemde instituten.

Een WFPB manier van eten zal ALTIJD beter scoren dan een animal based eetpatroon. En dan heb ik het over de aanwezigheid van gezondmakers zoals mineralen, vitaminen, vezels, antioxidanten en de afwezigheid ziekmakers zoals caseïne, cholesterol en vet.

Er is maar 1 manier van eten die bewezen heeft om onze welvaartsziektes te voorkomen, stoppen en zelfs te genezen. Er is overweldigend bewijs dat deze ziektes vooral het gevolg zijn van ons standaard dieet dat rijk aan dierlijke eiwitten, vet en cholesterol is.