Vee, Vis, Ei

Vee

Vlees van vee in deze context is vooral het spierweefsel van dieren die de mens consumeert. Deze dieren worden opzettelijk gekweekt voor slachting in de vee-industrie. In Nederland alleen worden elke dag bijna 2 miljoen dieren geslacht. Zoals we geleerd hebben, is de mens van nature helemaal geen vleeseter en is hij pas - van de 200 000 jaar dat hij hier op aarde rondloopt - de laatste 500 jaar dieren op meer regelmatige basis gaan consumeren.

De industrialisering van vleesproductie heeft vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw gezorgd voor een enorme toename in dierlijke producten op ons bord, en daarmee een explosieve toename van de welvaartsziekten.

Wat voor vlees eten mensen in Nederland? Wat kun je vinden in de supermarkt? Rund. Kalf. Varken. Schaap. Lam. Geit. Vlees van pluimvee; kip en kalkoen. Er zijn zat restaurants die “exotische” vleesjes aanbieden. Gaan we hier niet op in.

Wereldwijd zijn er ongeveer 7 miljard mensen en 70 miljard vee.

Eet je vlees!

Want je moet je eiwitten binnenkrijgen. Anders krijg je een eiwittekort. Dat wordt verteld.

Het is een dikke vette fabel die wellicht door de vleesindustrie geïntroduceerd is.

Kwashiorkor is de naam voor een eiwittekort. Het komt alleen voor als je ondervoed bent (lees: je hebt niets te eten). Dat komt helaas wel voor in sommige door hongersnood geteisterde landen, maar niet in Nederland.

We weten dat dieren die wij slachten voor consumptie stuk voor stuk herbivoren zijn.

Waar halen die hun eiwitten? Juist. Uit planten.

Eiwitten haal je beter en makkelijker rechtstreeks uit plantaardige producten.

Baby’s eten

Ergens in dit verhaal van de mens en wat hij eet zijn we het ook heel normaal gaan vinden om baby’s te eten. Kalfsvlees. Lamsvlees. Kalveren worden in vele industrieën anemisch gehouden zodat het vlees wit genoeg blijft.

Boviene spongiforme encefalopathie (BSE)

Als je niet heel jong bent, herinner je je de gekkekoeienziekte epidemie nog wel (1992). Mensen zijn eraan gestorven. Alleen maar omdat koeien in de vleesindustrie dierenkadavers vermalen tot meel te eten kregen. Koe eet Koe? Nee. Koe eet gras.

Dioxine kippen

In België brak eind jaren negentig de dioxine crisis uit. Er werd vaak lacherig over gedaan maar later werd aangetoond dat de gezondheidsrisico’s veel groter waren dan aanvankelijk gedacht. Het gebeurde toevallig in een verkiezingsjaar. Dioxine is een giftige stof.

Kip is een dier dat - net zoals de koe en het varken - ongelofelijk slecht behandeld wordt in de industrie. Het vlees van kip en kalkoen heeft niets te bieden wat niet direct uit planten gehaald wordt, en dan op een gezondere, meer duurzame en vriendelijkere manier.

Ja maar ijzer!

Het ijzer in vlees is heemijzer.

Een hoge concentratie van heemijzer kan de dikke darmwand beschadigen en vrije radicalen doen ontstaan (die cancerogeen zijn). Vrije radicalen kunnen onschadelijk gemaakt worden door antioxidanten (te vinden in plantaardig voedsel).

Het ijzer in planten is non-heem ijzer en dus niet schadelijk.

Mensen die kip eten hebben doorgaans meer fecale bacteriën in de gootsteen dan op de wc-bril*.

Zelfs ná het koken van de kip.

*Rusin, P., Orosz-Coughlin, P. and Gerba, C. (1998) Reduction of Faecal Coliform, Coliform and Heterotrophic Plate Count Bacteria in the Household Kitchen and Bathroom by Disinfection with Hypochlorite Cleaners. Journal of Applied Microbiology, 85, 819-828.

Vis

Ik hoor mensen nog steeds vaak zeggen: ok ik eet minder vlees dan maar wel vis want vis is gezond. Dat is echt een ingestampte “waarheid”. Die natuurlijk niet waar is. Tenzij je een beer bent.

Wat zit er in gerookte zalm bijvoorbeeld, een heel populaire vis in Nederland? Vooral veel dierlijk eiwit, vet en cholesterol. Het eten van vis laat je cholesterol even hard rijzen als het eten van varkensvlees. Denk je dat elke vis in de zee gevangen is? Vissen worden net als vee ook op farms gekweekt.

Gif

De walmen van pan gebakken vis bevatten hoge concentraties PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) die niet alleen kankerverwekkend zijn maar het DNA van onze longcellen kunnen beschadigen**. In vis zit altijd een hoeveelheid zware metalen zoals lood en kwik en chemische vervuilers zoals Polychloorbifenyl (PCB) en Hexachloorbenzeen. Gif dus.

Vooral in zalm zitten de meeste chemische vervuilers en pesticiden en sardines in blik spannen de kroon met hoeveelheden Hexachloorbenzeen. Deze gifstoffen blijven soms 50 jaar of meer in je lijf en nestelen zich graag in de vetcellen***.

Er is vastgesteld dat een grotere hoeveelheid chemische vervuilers in je lichaam gelijk staat aan een grotere kans op Diabetes, vooral de Hexachloorbenzeen.

Gekweekte Noorse zalm is de meest giftige voeding in de wereld volgens Kurt Oddekalv.

Kijk naar zijn docu. Kom ook meer te weten over de Pangasius.

**Yang SC1, Jenq SN, Kang ZC, Lee H. Identification of benzo[a]pyrene 7,8-diol 9,10-epoxide N2-deoxyguanosine in human lung adenocarcinoma cells exposed to cooking oil fumes from frying fish under domestic conditions. Chem Res Toxicol. 2000 Oct;13(10):1046-50.***Crinnion WJ, The role of persistent organic pollutants in the worldwide epidemic of type 2 diabetes mellitus and the possible connection to Farmed Atlantic Salmon (Salmo salar). Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):301-13.Lee, DH, Song, K, et al. A strong dose-response relation between serum concentrations of persistent organic pollutants and diabetes: results from the National Health and Examination survey 1999-2002. Diabetes Care. 2006; 29(7) : 1638-44

En de eskimo’s dan?

De Inuit is een volk dat door de omgeving waarin ze wonen genoodzaakt zijn vooral veel vis te eten. Ze zijn echter allesbehalve gezond (de cholesterol en vetten van vis zorgen voor plaque ofwel atherosclerosis) en hebben vergeleken met niet-eskimo’s 2 keer meer kans op een fatale hartaanval. Ze leven ook niet erg lang.

Visolie nodig?

Ook dat is een fabel waar de omega-3 en andere capsules producerende industrie enorm van profiteert!

En dan is er nog de impact op ons ecosysteem. Deadzones stapelen zich op.

87% van de oceanen is leeggevist. Koraal verdwijnt.

Ei

De bedoeling van een ei is voeding voor het embryo voorzien. Indien een ei bevrucht is, kan moeder kip het ei broeden. Het embryo voedt zich met de inhoud van het ei. Met de voedingsstoffen van eigeel (cholesterol) en eiwit (eiwitten en vet) dus. Daarnaast zitten er nog mineralen en vitaminen in kleine hoeveelheden in een ei. Na 21 dagen komt er een kuiken uit het ei. De inhoud van het ei is dus gemaakt om een embryo op 3 weken tot kuiken te kweken.

Cholesterol?

Eitjes hebben meer cholesterol dan eender welk voedingsmiddel. Een eitje heeft bijvoorbeeld meer cholesterol (zo’n 200 mg) dan een steak van 200 g. Er wordt vaak gezegd - en vaak geloofd - dat deze cholesterol geen kwaad kan want hij wordt niet opgenomen in het bloed. Onzin. Daarbij: ons lichaam maakt zelf cholesterol en het is niet nodig en zelfs ongezond om cholesterolrijke voeding te eten.


Hartfalen, diabetes en kanker

Onderzoek toont aan dat mensen die meer eieren eten ook meer risico voor hartfalen hebben (19% meer). Mensen die al diabetes hebben hebben zelfs een verhoogd risico van 83%. In de Physicians’ Health Study van dr. Neal Barnard, waaraan 21000 mensen deelnamen, werd aangetoond dat degenen die 7 of meer eieren per week aten 25% meer kans op sterven hadden dan degenen die heel weinig eieren aten. Voor diabetes patiënten was de kans op sterven dubbel zo groot.

De link tussen eieren en diabetes kan te maken hebben met de hoge hoeveelheden cholesterol of simpelweg met het de correlatie tussen diëten met een hoog vetgehalte en verhoogde bloedsuiker omdat voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet insuline resistentie verhogen.

Mensen die slechts 1,5 ei per week eten hebben bijna 5 keer zoveel kans op dikke darm kanker vergeleken met mensen die minder dan 11 eieren per jaar eten.

Mannen die gemiddeld 2,5 eieren per week eten verhogen hun kans op de dodelijke vorm van prostaatkanker met 81%, vergeleken met mannen die gemiddeld minder dan een half ei per week eten. De hoge concentratie van cholesterol en choline in eieren kan de oorzaak zijn. Choline in het bijzonder bevordert de verspreiding van prostaatkanker in het lichaam.

Het eten van eieren wordt bij kinderen geassocieerd met astma aanvallen.

In eieren zitten hoogbiologische eiwitten. Vaak wordt er verteld dat deze eiwitten - die erg lijken op de menselijke eiwitten - het beste zijn. Maar wat deze eiwitten vooral zo bijzonder en “hoogbiologisch” maakt is hun capaciteit om groei te bevorderen. Van alle cellen.

Tenslotte: We herinneren ons allemaal de Fipronil crisis.

Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular disease. Can J Cardiol. 2010;26:336-339.Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians’ Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87:964-969.Schrauwen P. High-fat diet, muscular lipotoxicity and insulin resistance. Proc Nutr Soc. 2007;66:33-41.Iscovich JM, L’Abbe KA, Castelleto R, et al. Colon cancer in Argentina. I: risk from intake of dietary items. Int Journal Cancer. 1992;51:851-857Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, et al. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res. 2011;4:2110-2121.Tsai, Hj, Tsai, AC. The association of diet with respiratory symptoms and asthma in schoolchildren in Taipe, Taiwan. Journal Asthma. 2007;44(8): 599-603

ALGEMEEN

Vlees, vis en eieren bieden vooral veel vetten, eiwitten, cholesterol, carcinogenen, ziekmakende bacteriën zoals Listeria, E. Coli, Salmonella en Campylobacter, antibiotica en groeihormonen zoals IGF-1.

De meeste chemische vervuilers in de hele voedselketen zitten in vlees en vis.

Vlees, vis en ei hebben weinig vitaminen, geen vezels en geen antioxidanten.

Dierlijk eiwit - hebben we al geleerd - zorgt voor meer ontwikkeling van urinezuur wat de kans op bijvoorbeeld nierstenen en jicht enorm verhoogt.

Voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.500 liter water nodig,

voor 1 kg varkensvlees is dat 4.800 liter en

voor 1 kg kip 3.900 liter.

Photo by Matthias Zomer from Pexels