Hart- en vaatziekten

In Nederland hebben maar liefst 1 miljoen mensen een hart- of vaatziekte.

Dagelijks worden 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een (spontane) hart- of vaatziekte.

Eén op de vier vrouwen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Dagelijks sterven 106 mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte.

Plaque

Plaque. Dat is de boosdoener. Cholesterol en vet die zich afzetten op de wanden van je aderen en bloedvaten. Adervernauwing is dat. Atherosclerosis met de officiele benaming. Een typische conditie die het resultaat is van deze vernauwing is angina pectoris. Als die plaque uitbarst, kan er een prop ontstaan. En zo ontstaat een blokkade en dus een hartinfarct.

Niemand zal betwisten dat de afzetting van cholesterol en/of vetten de atherosclerose veroorzaakt; maar waarom is er zoveel cholesterol/ vet in het bloed? Ook dat weten we eigenlijk al 100 jaar. Het feit dat hart- en vaatziekten zo goed als niet bestonden in culturen waar vooral plantaardig gegeten werd was al een goede indicatie*.

Angina Pectoris = pijn in de borst, drukkend gevoel omdat het hart niet voldoende O2 krijgt door vernauwing van de aderen*Shaper AG, Jones KW. Serum-cholesterol, diet, and coronary heart-disease in Africans and Asians in Uganda: 1959. Int J Epidemiol. 2012 Oct;41(5):1221-5. doi: 10.1093/ije/dys137

Het heeft wederom niets te maken met genetische aanleg, zoals immigratie studies aantonen; mensen afkomstig van het platteland van China of Japan (waar geen hart- en vaatziekten voorkwamen en waar voornamelijk plantaardig gegeten werd) die verhuizen naar een Westerse stad krijgen net als iedereen meer kans op Westerse ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

We zijn er vroeg bij.

Hoewel symptomen van hart- en vaatziekten zich vaak pas op latere leeftijd manifesteren, kan atherosclerose al op zeer jonge leeftijd beginnen. Zelfs voor de puberteit.

Dus… waar komt de cholesterol die zich hecht aan de bloedvatwanden vandaan?

LDL cholesterol. Daar gaat het om volgens Dr. Roberts. Dat is het beestje dat je moet vermijden. Low Density Lipoprotein cholesterol in je bloed is degene die het mogelijk maakt om plaque te vormen. Hoe vermijd je deze LDL? Geen transvetten, geen verzadigde vetten en best ook geen voeding met veel cholesterol eten. Transvetten: die vind je in verwerkte producten, in vlees en in zuivel. Verzadigde vetten: die vind je vooral in dierlijke producten en junk food en cholesterol vind je alleen maar in dierlijke producten; vooral eieren.

Vet en cholesterol werden aangemerkt als de boosdoeners. Maar in 1959 verscheen een onderzoek met deze bevindingen: hoe meer dierlijke eiwitten op het menu, hoe meer hart- en vaatziekten. Bovendien tonen talloze experimenten aan dat hoe meer dierlijk eiwit (caseïne) hoe hoger de cholesterol in het bloed en hoe meer plantaardig eiwit, hoe lager de cholesterol.

Omdat dierlijke producten vol dierlijke eiwit, vet en cholesterol zitten, gaat het dus niet om 1 voedingsstof maar alledrie die een indicatie geven hoe schadelijk dierlijke producten voor de gezondheid zijn.

Benfante R Studies of cardiovascular disease and cause-specific mortality trends in Japanese-American men living in Hawaii and risk factor comparisons with other Japanese populations in the Pacific region: a review. Hum Biol. 1992 Dec;64(6):791-805.Voller RD Jr, Strong WB. Pediatric aspects of atherosclerosis. Am Heart J. 1981 Jun;101(6):815-36.Mina M. Benjamin, MD and William C. Roberts, MD Facts and principles learned at the 39th Annual Williamsburg Conference on Heart Disease. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2013 Apr; 26(2): 124–136.McMahan CA, Gidding SS, Malcom GT, Tracy RE, Strong JP, McGill HC Jr; Pathobiological Determinants of Atherosclerosis in Youth Research Group.Pathobiological determinants of atherosclerosis in youth risk scores are associated with early and advanced atherosclerosis. Pediatrics. 2006 Oct;118(4):1447-55.OLLIFFE N, ARCHER M. Statistical associations between international coronary heart disease death rates and certain environmental factors. J Chronic Dis. 1959 Jun;9(6):636-52.Sirtori CR, Noseda G, and Descovich GC. “Studies on the use of a soybean protein diet for the management of human hyperlipoproteinemias.” In: MJGibney and D Kritchevsky (eds.) Current topics in nutrition and disease, Volume 8: animal and vegetable. Proteins in lipid metabolism and atherosclerosis, pp. 135-148. New-York. Alan R. Liss, 1983

Omdat er met hoge cholesterolgehaltes in het bloed veel geld verdiend wordt, kiezen de meeste hulpverleners voor het geven van medicijnen - zoals Statins, niet voor het aanpassen van voeding. En omdat chirurgische procedures zoals een bypass geld opleveren en aan de lopende band uitgevoerd worden, denken we dat het er gewoon bij hoort.

Beetje plak? Gewoon even dotteren.

Bypass

In de US worden per jaar meer dan een half miljoen bypass operaties uitgevoerd. Dat levert veel geld op voor de uitvoerders, ongetwijfeld, maar wat is de kost voor de samenleving? En dan hebben we het niet eens over de simpele manier om deze conditie te vermijden! Want we kunnen toch met “een gerust hart” stellen dat niemand zit te wachten op het dichtslibben van aderen?

Een bypass is ook niet zaligmakend, vaak zijn er bijwerkingen en als de patiënt zijn levensstijl niet aanpast, staat hij na 3 jaar weer op de stoep van de hartchirurg met pijn op de borst klachten**.

Er wordt haast geen aandacht besteed aan de oorzaak van hart- en vaatziekten. Ook niet in Nederland.

**Page 1320 in Gersch, BJ, Braunwald, E, and Rutherford JD. “Chronic coronary artery disease.” In: E Braunwald (ed.) Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. Vol. 2 (5th ed.) pp.1289-1365. Philadelphia: W.B. Saunders, 1997

Maar gelukkig is er Dr. Caldwell Esselstyn!

In 1985 begon deze hartchirurg met een studie met als doel de cholesterolgehaltes van patiënten te verlagen. 18 patiënten volgden zijn voedingsvoorschrift (vermijd olie, vlees, vis, gevogelte, zuivel). Zijn patiënten waren geen gezonde mensen aan het begin van het onderzoek; maar liefst 49 incidenten hadden zich voorgedaan in de 8 jaar voor de start van het onderzoek: van angina tot hartaanvallen tot bypass.

Niet alleen dropte de cholesterol - vooral de LDL dramatisch! - tijdens de onderzoeksjaren, maar de volgende 11 jaar waren alle patiënten genezen van hun hart- en vaatziekten!

Eentje kreeg een toeval, maar die had zich 2 jaar lang niet aan de voorgeschreven manier van eten gehouden.

Als je meer wil lezen, zien over zijn onderzoek:


Het mag duidelijk zijn dat Dr. Caldwell Esselstyn bewezen heeft dat het behandelen van symptomen van hart- en vaatziekten door medicatie en operaties onzin is als de ziekte gewoon vermeden, gestopt en omgekeerd kan worden door het volgen van een Whole Foods Plant Based way of eating!