Auto-immuun ziekten

Het lichaam valt zichzelf aan. Dat is wat er gebeurt bij deze ziekte (net als bij Diabetes Type I wat we geleerd hebben; Type I is dan ook een auto-immuunziekte). De meest voorkomende en onderzochte ziekten die onder de noemer auto-immuun vallen zijn: MS, reuma, Lupus, Diabetes Type I, ziekte van Crohn, Parkinson’s en IBD.

Wat al deze ziekten gemeenschappelijk hebben is de interne muiterij;

je eigen lichaam wordt je vijand.

Het immuunsysteem is complex

T. Colin Campbell vergelijkt het met een militair netwerk waarbij de witte bloedcellen de soldaten zijn. Het rekruteren van de soldaten gebeurt in het beenmerg. Hier worden stamcellen geproduceerd. Sommigen worden meteen op pad gestuurd om ergens in het lichaam nuttig te zijn (B-cellen) en sommigen blijven nog even in opleiding en reizen dan naar de Thymus waar ze uitgroeien tot specialisten (T-cellen). Deze gespecialiseerde soldaten zoeken andere cellen op in bv de milt en lymfeknopen. Op deze punten bereiden de cellen hun strategie voor en organiseren ze zich om indringers aan te pakken.

De indringers zijn eiwitmoleculen die we antigenen noemen. Het kunnen bijvoorbeeld virussen of bacteriën zijn en ze hebben allemaal een unieke samenstelling van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

Om zo’n antigen aan te pakken, creëert het immuunsysteem een spiegelbeeld eiwit - een soort mal - en gaat dan aan het werk om de indringer onschadelijk te maken met op maat geproduceerde antistoffen. De volgende keer dat zo’n indringer zich aandient, wordt hij meteen herkend en kan hij dankzij de mal meteen uitgeschakeld worden.

IBD is de afkorting van de Engelse term Inflammatory Bowel Disease. Letterlijk ‘ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn’Campbell, T.C., Campbell, T. M. The China Study. BenBella Books. Texas, USA. 2016. p. 176-177

Helaas kan het immuunsysteem zich ook vergissen en lichaamseigen moleculen aanzien voor indringer.

Sommige eiwitten worden niet helemaal afgebroken en er komen losse flarden in de bloedbaan terecht; de flarden worden als indringer aangemerkt en er wordt dus meteen een mal van gemaakt en er tegen opgetreden om ze onschadelijk te maken. Zo start een autodestructief auto-immuun proces dat een boel cellen “onschadelijk” (kapot) maakt. De voeding die vaak en veel van die zogenaamde indringers-eiwitten bevat is koemelk. Zo kan Diabetes Type I ontstaan; in dit geval worden de β-cellen “onschadelijk” (kapot) gemaakt.

MS

MS (Multiple Sclerose) is een auto-immuunziekte waarbij het centraal zenuwstelsel in een chaotische toestand raakt; signalen van en naar het zenuwstelsel worden niet meer goed gecoördineerd. Oorzaak: de myeline is vernietigd. Myeline is het isolerende hoesje rond het uiteinde (axon) van een neuron (zenuwcel). In de plaats van myeline komt bindweefsel en als dat verhardt ontstaat sclerose (weefselverharding). Het is een progressieve ziekte die mensen kluistert aan een rolstoel/ bed en vaak een vroege dood tot gevolg heeft.

Dr. Swank en andere onderzoekers ontdekten al in de vorige eeuw dat mensen die meer zuivel consumeerden, meer MS kregen. Bovendien kon Dr. Swank aantonen dat mensen met een vroege diagnose met MS die een dieet volgden met zeer weinig verzadigde vetten, hun ziekte behoorlijk konden vertragen. 95% van zijn onderzoeksgroep (n=144, t=34 jaar) kon meer dan 30 jaar leven met milde symptomen! 80% van de groep die een gewoon standaard dieet volgden (veel verzadigde vetten) stierven!

Na Swank zijn er nog vele onderzoeken gedaan (in verschillende landen) die dezelfde conclusies hadden:

koemelk wordt sterk gelinkt aan MS.

Butcher J. The distribution of multiple sclerosis in relation to the dairy industry and milk consumption. N Z Med J. 1976 Jun 23;83(566):427-30.Swank RL, Dugan BB. Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. Lancet. 1990 Jul 7;336(8706):37-9.Dip, JB. “The distribution of multiple sclerosis in relation to the dairy industry and milk consumption.” New Zealand Med. J. 83 (1976): 427-430Agranoff BW., and Goldberg D. “Diet and the geographical distribution of multiple sclerosis.” Lancet 2(7888) November 2 1974 ; 1061-1066Malosse D, Perron H, Sasco A. et al. “Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study.” Neuroepidemiology 11(1992): 304-312