Geschiedenis

Onze voorouders

Soms hoor je wel eens zeggen: de mens stamt af van de apen. Dat is natuurlijk niet zo. Althans, niet letterlijk, we stammen bijvoorbeeld niet af van de chimpansee. Maar we delen WEL dezelfde voorouders met een aantal aapachtigen.

Evolutieleer

De mens heet in de wetenschap: Homo Sapiens Sapiens. Waar slaat dat op? Daarvoor moeten we kijken naar de wetenschappelijke classificatie.

Eerst en vooral hoort de mens in het DIERENRIJK (er is ook nog een Plantenrijk, een Bacterierijk en een Schimmelrijk).

In dit Dierenrijk horen wij bij de FYLUM (afdeling) GEWERVELDEN (want we hebben een skelet). Daaronder vallen onder andere de KLASSE ZOOGDIEREN (want we zogen onze baby’s). Tot deze klasse hoort o.a. de ORDE PRIMATEN. In deze orde zit de mens in de FAMILIE MENSACHTIGEN, waaronder het GESLACHT HOMO (homo=mens) en verder de SOORT HOMO SAPIENS (sapiens = wijs), en tenslotte daaronder de SUBSOORT HOMO SAPIENS SAPIENS.


In een schema:

ANIMALIA (Dierenrijk)

-> CHORDATA (Gewervelden)

-> MAMMALIA (Zoogdieren)

-> PRIMATES

-> HOMINIDAE (Mensachtigen)

-> HOMO

-> HOMO SAPIENS

-> HOMO SAPIENS SAPIENS


Tot de Homo Sapiens soort behoorde ook de uitgestorven Neanderthaler. Onze chimpansee? Hoort thuis bij de HOMINIDAE, net zoals de Bonobo, Gorilla en Oerang Oetang. Mensachtige apen dus.

Primaten leven al meer dan 60 miljoen jaar op deze aardbol. De Mensachtigen zijn zich ongeveer 5 miljoen jaar geleden beginnen ontwikkelen. En de mens zoals wij hem nu min of meer kennen loopt nog maar 200.000 jaar rond.


AAN TAFEL!

Wat aten onze voorouders?

Voor de HOMO SAPIENS SAPIENS er was: voornamelijk fruit*. Maar 200.000 jaar geleden ontdekte de mens ook noten, zaden en planten! Hij wordt niet voor niks “wijs” genoemd :)

En dat is hij blijven eten… tot ongeveer in de Middeleeuwen.

Noot: je hoort en leest toch over jagende mensachtigen enz? Daar is toch bewijs van? Klopt. Er werd hier en daar zeker gejaagd op dieren om op te eten, maar dit gedrag vertoonde zich alleen maar tijdens speciale rituelen, of omdat deze groepen in een ecologische niche woonden (zoals de Inuit nu) of omwille van schaarste van planten en fruit.

Vlees en/of vis waren absoluut geen onderdeel van het dagelijkse dieet.

*Dr Alan Walker and his associates, anthropologists at John Hopkins University, using the most modern electronic microscopic equipment,state: “Preliminary studies of fossil teeth have led to the startling suggestion that our early human ancestors (Australopithecus) were not predominantly meat-eaters or even eaters of seeds, shoots, leaves or grasses, nor were they omnivorous. Instead they appear to have subsisted chiefly on a diet of fruit. Every tooth examined from the hominids of the 12 million year period leading up to Homo Erectus appeared to be that of a fruit-eater.” – NY Times, May 1979
Cacao vrucht. De Maya wisten hier hun Xocolatl van te maken en schreven helende eigenschappen toe aan het stofje Theobromine (Godenspijs!)

Voorbeeld: de Maya (die van 1500 voor tot 1500 na Christus leefden): smulden dagelijks van maize, pompoen, bonen, chilipepers, yuca en Xocolatl!

Volkeren in andere delen van de wereld hadden net als de Maya een zetmeelhoudend product als basis; in Zuid-Amerika de aardappel, in Latijns-Amerika mais, in Azië rijst en in Afrika en Europa graan.

En toen: de Middeleeuwen

Tijdens de onverbiddelijke oorlogvoerende taferelen, al dan niet het Romeinse Rijk uitbreidend of krimpend en de verspreiding van het geloof door kruistochten ontstond een ongekende machtswellust die zich ook ging manifesteren in statussymbolen zoals het jagen op, doden en verorberen van (wilde) dieren. Maaaaaar! Alleen voor de “rijken”.

En zo ontstond de ziekte der rijken**: jicht.

Jicht is een ziekte, een reumatische ontsteking, die voorkomt bij mensen die veel dierlijke eiwitten eten. Een overmatige aanwezigheid van purine in dierlijk voedsel - dat wordt afgebroken tot urinezuur - leidt tot opstapeling van urinezuur kristallen, vaak aan de teen.

Teveel urinezuur kan ook aanleiding geven tot nierstenen.


**Rich Man's Disease. The free online medical dictionary, thesaurus and encyclopedia. Farlex.

En toen ging het verder… van kwaad naar erger


Amerikanen aten in 2017

gemiddeld

in 1 dag evenveel kip

als in 1 jaar in 1930In het Westen zijn we steeds meer en vaker vlees, vis, ei en zuivel gaan eten. Met deze ontwikkeling ontstonden ook onze typische “Westerse” ziekten zoals: hart- en vaatziekten, kanker, auto-immuunziekten, diabetes, Alzheimer, osteoporose en MS.

Zie ook pathologie en de gevolgen van deze ontwikkeling, uiteraard gebaseerd op onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken, niet de onderzoeken die door de vlees-, vis-, en zuivel industrie gesponsord worden.

Onthou voor nu: de mens voedde zich honderdduizenden jaren met vooral planten, noten, zaden, granen en vruchten… Er was geen sprake van de explosieve toename en aanwezigheid van onze Westerse ziekten.

Om het nu alvast een beetje duidelijker te maken: zijn wij wel geschikt om dieren te verorberen?