Mula Berdagang Secara Online

Pengenalan

Saya akan menceritakan sedikit kenapa saya pilih Oil sahaja untuk trade. Sebabnya adalah:

  1. Pergerakan harga adalah cepat, jika harga jatuh menjunam jugak pun, ia akan kembali semula dlm masa beberapa hari saja.

  2. Ada signal yang reliable dari company XM.

Dahulu, saya bermula dengan trading saham syarikat di NYSE. Tapi ada syarikat bila harga jatuh, ia mengambil masa berminggu-minggu untuk naik semula semata-mata untuk recover semula dari kerugian. Dan juga saya tiada signal yang boleh dipercayai untuk trading syarikat. Jadi bagi saya, susah utntuk menjangka arah pergerakan harga saham.


Apa yang di trade?

Rujuk gambar. Ia adalah adalah kontrak harga bulan akan datang. Urusniaga minyak dunia memang begitu, kontrak sebulan awal untuk supaya syarikat menguruskan kewangan mereka.

Semak Bonus Anda

Setelah install aplikasi XM, sila semak nilai ekuiti anda.


Cara Download Signal

Anda mesti trade berdasarkan angka-angka yang diberikan pada signal. Dengan cara ini dapat mengurangkan risiko kerugian.

Dengan meggunakan browser anda (cth. Chrome), log in ke member area.

Kemudian klik pada MENU --> Research & Education --> Trading Signals

Anda mestilah semak/download signal setiap Isnin-Jumaat, pada pukul 3.20pm dan 9.20pm.

*Signal dikeluarkan 2x sehari kecuali pada hari minggu.

Cara Membaca Signal

Setelah download, anda akan lihat signal dlm bentuk file .pdf

Saya sangat menggalakkan untuk baca manual untuk memahami signal ini.



Untuk teknik yang ringkas ini, anda cuma perlu fokus pada row pertama ini.


Kemudian, anda perlu menegenalpasti angka-angka support dan resistance.

*Untuk faham lebih lanjut apakah maksud support dan resistance, sila tonton video di page ni.. https://www.investopedia.com/trading/support-and-resistance-basics/

Perhatikan angka-angka support adalah harga yang rendah, manakala angka-angka resistance adalah harga tinggi.

Kesimpulannya, anda hendaklah meletakkan order BUY pada harga rendah, letak order SELL pada harga tinggi.

CARA NAK PLACE ORDER

Sila lihat video di bawah:

*pastikan view dengan kualiti HD 1080p dan juga max volume (atau dengar guna earphone)

https://www.youtube.com/watch?v=17tmgiX5rQ4

caraplaceorder.mp4

Tetapkan Take Profit +0.20 dari harga order BUY (atau -0.20 dari order SELL )

Biarkan Stop Loss, tidak perlu tetapkan apa-apa.

ANGKA YANG MANA KENA LETAK? BERAPA ORDER BOLEH LETAK?

Ini adalah yang PALING PENTING sekali kena tahu. Peraturan nombor 1 yang mesti dipatuhi ialah:

"JANGAN LETAK JUMLAH ORDER(MARGIN) MELEBIHI 15% JUMLAH EQUITY ANDA"

Kerana jika harga OIL berubah ke arah yang bertentangan yang anda harapkan, jumlah baki equity itu akan menampung floating loss sebelum ianya ditutup (secara automatik) pada harga kerugian.

*Jika jumlah equity anda menurun sehingga kurang 20%, position anda akan ditutup secara automatik, dan anda kehangusan 80% dari jumlah asal equity anda.

Kesimpulan: Jumlah order bergantung kepada berapa besar modal/equity anda. Lagi besar modal anda, lagi banyak bilangan order yang boleh letak.


Tahap 1 (Jika anda cuma ada Equity $30)

Jika signal HIJAU, order BUY pada Support pertama.

Jika signal MERAH, Order SELL pada Resistance pertama.

Tahap 2 (jika anda telah mempunyai Equity >$100)

Anda boleh meletakkan 2 order, iaitu 2 order BUY atau 2 order SELL.

BUY atau SELL bergantung kepada signal HIJAU atau MERAH.

Tahap 3 (Jika anda telah mempunyai Equity >$150)

Anda boleh meletakkan 3 order pada satu masa.

Jika Hijau ; 2 BUY + 1 SELL

Jika Merah ; 2 SEll + 1 BUY

Tahap 4 (Jika anda telah mencapai Equity >$250)

Tak kira signal Hijau atau Merah, anda boleh meletakkan 4 order dalam satu masa. 2 BUY + 2 SELL

Tahap 5 (Equity >$400)

Tak kira signal Hijau atau Merah, letak 6 order: 3 BUY + 3 SELL

Tahap 6 (>$500)

Sama saja seperti tahap 5, cuma gandakan order anda dari 10 ke 20, dan seterusnya. Pada tahap ini sebenranya anda sudah mahir dan tak perlu lagi membaca panduan ini.

Selamat mencuba, saya doakan anda berjaya. Akhir sekali, bila dah untung jangan lupa bayar zakat.