Het Verhaal

Café Video op de Oude Beestenmarkt in Gent was van 2000 tot 2018 de thuishaven voor al wie gewoon op zoek was naar goede muziek, lekkere drankjes en sfeer. Het café opende in juli 2000 en Op 19 mei 2018 was Café Video voor de allerlaatste keer open.

Het café opende in juni 2000 de deuren en werd al snel een vaste waarde in de Gentse horecascene. Vele mensen kennen Café Video als concertcafé waar zowel lokaal als internationaal opkomende muzikaal talent te bewonderen was. En “de Video” was natuurlijk ook één van dé uitgaansplekken van Gent, waar je tot in de vroege uurtjes kon feesten.

The early years...

Het verhaal van Café video start in juli 2000. Vlak voor de Gentse feesten openen Gert Decraene, Maarten Quaghebeur en Jeroen Vereecke een nieuw café op de Oude Beestenmarkt. Op minder dan twee weken hebben ze het bestaande interieur er uit gegooid en er een nieuw ingebouwd. Op de openingsavond zijn Stephen en David Dewaele (toen nog aan het prille begin van hun DJ-carrière) de D.J.’s van dienst, en het café blijkt veel te klein voor de honderden opgedaagde nieuwsgierigen. Café Video wordt al snel een vaste waarde in de Gentse caféscene (er waren ook wat gaten gevallen in die scene: Het Magazijn was net gestopt, de Charlatan was net overgenomen en draaide even op een lager pitje). Naast D.J.’s in het weekend zijn er op weekdagen ook gratis concerten, met telkens veel volk. Het café is de eerste acht jaar ook de uitvalsbasis van Das Pop, en is al snel de plek waar veel Gentse muzikanten elkaar ontmoeten.

Boomtown en de revival van de Oude Beestenmarkt

In 2001 wordt vanuit Café Video voor het eerst Boomtown georganiseerd, in samenwerking met de andere café van de Oude Beestenmarkt. Met Boomtown wilden de cafés opnieuw een degelijk Rockpodium op de Gentse Feesten starten. Ook Boomtown schiet snel uit de startblokken, en als in 2008 de Oude Beestenmarkt niet beschikbaar is wegens werken verhuist het festival naar de Kouter. Café Video lag sowieso mee aan de basis van de revival van de Oude Beestenmarkt als horeca-plein. Verschillende andere cafés kwamen en gingen (o.a. Café Bardot, Suite 16), maar de Video bleef.

Meer dan 1.500 concerten

Al snel organiseerde Café Video verschillende concerten per week. Zowel Belgische als buitenlandse bands kwamen er langs. De lijst van meer dan 1500 concerten oogt indrukwekkend, met namen als Luc De Vos, Das Pop, The Van Jets, The Germans, Admiral Freebee, Goose, Daan, Milow en Marble Sounds, maar ook internationale artiesten als Johnny Dowd, Jeffrey Lewis, John Vanderslice, Balmorhea en Tiny Vipers, en intussen wereldberoemde artiesten als Jake Bugg en the Thermals.

This is the end…

Na 18 jaar kwam er een einde aan dit mooie verhaal. De huur-en andere voorwaarden voor het uitbaten van Café Video maken een vervolg jammer genoeg niet meer mogelijk. De uitbaters kijken echter met veel plezier terug op deze fantastische periode, en danken alle klanten, medewerkers, D.J’s, bands en iedereen die heeft bijgedragen aan dit verhaal. Merci!