Világörökségek harmadik rész – Hollókő és Aggtelek

Időpont: 2017. július 27. - július 30. (csütörtöktől vasárnapig)

(2 nap hiányzás a munkahelyről)

Ingyenes egynapos teszt túrák: Vácrátót, Vértes, Csepel-sziget, Bánki-tó, Pilis, Börzsöny


Túra sorozatunk során az ország természeti és világörökséggé nyilvánított kincseit járjuk végig. A harmadik túrán már bemerészkedünk a hegyek közé. A hollókői hagyományőrző látogatás után, egy kis szlovákiai kiruccanás keretében a Füleki várat is meglátogatjuk. A túra az Aggteleki barlang megtekintésével folytatódik, és Eger híres városában fejeződik be.

Távolság: 195 km, 2000 m szintkülönbséggel

Útvonal: Pásztó – Hollókő – Salgóbánya –– Aggtelek – Putnok – Szilvásvárad – Bélapátfalva - Eger

Útminőség: Közepes minőségű aszfaltút, kerékpárút, puha és kemény földút

Nehézség: Nehéz


Találkozó: Július 27. 9:00 - Pásztó vasút állomás

A túra a pásztói vasút állomásról indul, az egyéni utazókkal itt találkozunk, akik közösen utaznak velünk Budapestről, azokkal ??-án 6:20-kor találkozunk a Keleti pályaudvaron a peronok elejénél.

A túra során minden nap fogunk valamilyen boltot érinteni, így lesz lehetőség ennivalót vásárolni.

Ajánlott felszerelés: Pótbelső, bukósisak, kerékpár javító készlet, világítás, láthatósági mellény (habár a túrát igyekszünk minden nap még sötétedés előtt befejezni).


Költségek: 20 000 Ft / fő

Ami tartalmazza a szállások díját és idegenforgalmi adót, reggeliket, a túravezetést, valamint a vonatos utazás költségét Fülek és Pestlőc között. Nem tartalmazza a belépők, vacsorák, egyéni programok, biztosítás díját.

Opcionális költségek:

  • Hollókő belépők (Vár és falumúzeum): 1100 Ft
  • Aggteleki cseppkőbarlang belépő: 2200 Ft
  • Kétágyas felár: 5000 Ft


Jelentkezési határidő: Július 10.

A jelentkezés feltétele a jelentkezési lap kitöltése és 5000 Ft előleg befizetése.

A teljes összeget legkésőbb két héttel a túra kezdete előtt kell befizetni.

Július 10. után is van lehetőség jelentkezni, ezután az ár változhat a szabad szálláshelyek függvényében. Kérlek érdeklődj e-mailben: szalay.gergely.1@gmail.com


Jelentkezés a TÚRÁRA

Részletes Program

1. nap

Pásztón a vonatról leszállva egyből a lovak, vagy drót szamarak, közé csapunk, és nekivágunk a Cserhát lejtőinek. Ebédidőre érkezünk meg a Hollókőre, ahol a Vár-étteremben lesz lehetőség ebédelni, illetve az érdeklődőkkel megtekintjük a várat belülről is. Ebéd után legurulunk Hollókő Ófaluba, ahol a városka 100 évvel ezelőtti hangulatát nem csak az utcát járva szívhatjuk magunkba, hanem a falu múzeumot látogatjuk meg, illetve kézműves bemutató megtekintésére is lesz lehetőség.

mai tekerés: Pásztó-Hollókő-Bátonyterenye --- 50 km, 700 m szint

2. nap

Ezen a napon áttekerünk Somoskőfalunk keresztül a szlovák oldalra, ahol a Füleki várat tekintjük meg. A várlátogatás után egy kicsit csalunk, és jópár km-t vonaton teszünk meg. A vonatozás után még nagyjából 15 km tekerés vár ránk, és az estét már Aggteleken töltjük.

mai tekerés: Bátonyterenye-Fülek és Pestlőc-Aggtelek --- 40 km, 600 m szint

3. nap

Reggel néhány kilométer átmozgató gurulás után, pihenésképpen kicsit lepakoljuk a bicikliket, és gyalog folytatjuk az utat, a Föld-alatt. Az Aggteleki barlang rendszer Vörös-tói ágával ismerkedünk meg egy kb. másfél órás bemutató keretében. A barlang után keresztülgurulunk néhány kisebb falucskán majd nekivágunk a túra leghosszabb mászásának, a hegytető elérése után egy hosszú gurulás, és a Szilvásváradi kemping segíti a pihenést.

mai tekerés: Aggtelek-Szilvásvárad --- 65 km, 600 m szint


4. nap

Utolsó nap már csak 40 km tekerés vár ránk, ami alatt a csodálatos Szalajka-völgyön gurulunk keresztül, illetve a Bélapátfalvai monostort is megtekintjük. A hivatalos túra az Egri vasútállomáson könnyes búcsú közepette véget ér, de azokkal akik igényt tartanak erre, még egy kicsit relaxálunk az Egerszalóki termálfürdőben.

mai tekerés: Szilvásvárad- Szalajkavölgy -Eger --- 40 km, 600 m szint


Térkép