Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Κρήτη – ‘Γύρος του Ψηλορείτη’

Ψηλορείτης/Ίδη και τα Λευκά όρη είναι τα υψηλότερα βουνά της Κρήτης. Ο Ψηλορείτης με ύψος 2.454 μέτρα βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε δύο νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Στους πρόποδες του Ψηλορείτη βρίσκονται χωριά διάσπαρτα και πολλά κεφαλοχώρια όπου θα περάσουμε κάνοντας ένα φανταστικό brevet μέσα στην Κρητική φύση με τις υπέροχες μυρωδιές των σπάνιων φυτών που βρίσκονται στα ρυάκια και ποτάμια σε όλη την διαδρομή δίπλα στον δρόμο που θα διασχίσουμε.

Ξεκινώντας από το λιμάνι Ηρακλείου, ποδηλατούμε για την Παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου και στο 54χλμ θα την αφήσουμε για το πανέμορφο χωριό Μαργαρίτες όπου μετά από ένα σοβαρό ορθοπέταλο θα φτάσουμε στην Αρχαία Ελεύθερνα και στο κουκλίστικο ολοκαίνουργιο μουσείο. Συνεχίζουμε σε δρόμο με αρκετά κατσίκια και πρόβατα που μας κοιτούν περίεργα γιατί χαλάμε την ησυχία τους και ατενίζοντας μια φοβερή θέα στο Κρητικό πέλαγος φτάνουμε στο πρώτο control στην ιστορική Μονή Αρκαδίου για αναμνηστική φωτογραφία και ξεκούραση με αναψυκτικό ή καφέ στο ARCADI CAFÉ δίπλα στην Μονή.

Προχωράμε σε ένα καταπληκτικό τοπίο με αριστερά μας τον Ψηλορείτη και δεξιά μας ελαιόδεντρα και κάμπους περνώντας από πολλά μικρά και μεγάλα ορεινά χωριά πάντα στις υπώρειες του Ψηλορείτη για να καταλήξουμε ανεβαίνοντας το ανηφοράκι για την γνωστή Λίμνη του Ζαρού με τις πέστροφες, όπου θα βρούμε το δεύτερο control στην ταβέρνα ‘ΛΙΜΝΗ’ δίπλα στην πανέμορφη λίμνη που είναι έτοιμη για φωτογράφιση . Στο τοπίο αυτό αλλά και λόγω του ότι η ώρα θα είναι τέτοια μάλλον θα τσιμπήσουμε και κανένα μεζεδάκι ή πέστροφα ή μακαρονάδα για να συνεχίσουμε με όρεξη.

Χορτασμένοι θα περάσουμε έξω από το Μοναστήρι Επανωσήφη για να προσευχηθούμε που έχουμε καταφέρει με χαρά 170 χιλιόμετρα. Εδώ πιά όλα φτάνουν προς το τέλος με το τρίτο control στο χωριό Χουδέτσι στο καφενείο ‘ΑΓΑΠΕΣ’ του ασύλληπτου στην τρέλα Γιόχαν για την προτελευταία σφραγίδα. Ε μετά απλά θα κατηφορίζουμε, με κάνα δυο ανηφορίτσες μόνο και μόνο για να μην πιαστούν τα πόδια μας και φτάνουμε στο λιμάνι για την τελευταία σφραγίδα και το χαμόγελο για την επιτυχία μας αλλά και την ικανοποίηση που όλες αυτές τις ώρες γνωρίσαμε λίγο μεν, αλλά υπέροχο δε, κομμάτι αυτού του υπέροχου νησιού που λέγεται ΚΡΗΤΗ !!!