Algemeen

Herkomst

Valkparkieten komen oorspronkelijk uit Australië, waar ze in grote groepen leven en het voedsel achterna trekken. Valkparkieten komen alleen niet in de vochtige kuststreken voor. Je vindt ze op open vlakten met een beetje water in de buurt. Omdat ze ook van graanvelden houden, zijn de boeren minder blij met ze. Valkparkieten kunnen goed tegen de temperatuurschommelingen van overdag ruim boven 30 graden tot 's nachts onder 0 graden.

Doordat ze in grote groepen leven zijn valkparkieten goed beschermd tegen natuurlijke vijanden (roofvogels, slangen en mensen). Ze broeden meestal tussen augustus en december en leggen 2 tot 5 eitjes per keer. Na ongeveer 19 dagen komen de jongen uit en zij beginnen zich na een week of 5 in de groep te mengen.

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Valkparkiet)

Uiterlijk

Wilde valkparkieten zijn wat slanker en sierlijker dan onze huisdieren. In de natuur zie je meestal alleen wildkleur, mutaties die te veel opvallen worden eerder het slachtoffer van roofdieren. De naam "valkparkiet" is afgeleid van vlucht van de wilde valkparkiet, die vergelijkbaar is met die van een valk.

Mutaties en kleurslagen