Autor/es del mes 2023

L'ESPAI DE L'AUTOR/A DEL MES

Cada mes la biblioteca Miquel Martí i Pol dedica un espai de la sala infantil a fer una exposició amb llibres d'un autor o autora concrets, seleccionats per la seva importància, qualitat i pels gustos dels nostres lectors i lectores (i també de les bibliotecàries!). La primera part de l'any l'espai ha girat al voltant de clàssics internacionals com Leo Lionni i David McKee, poetesses com la Mar Benegas, artistes de la talla d'Hervé Tullet i autores ben actuals com Marta Comín i Susanna Isern. La segona, l'encetem amb l'efemèride dels 75 anys de la gran Julia Donaldson i us animem a descobrir també a Daniel Nesquens. Us convidem a (re)descobrir-ne els llibres que tenim a la xarxa de biblioteques de Sant Joan Despí. 

Tots els llibres d'aquesta guia són recomanats a infants d'entre 1 i 10 anys. El botó "Consulta'n els llibres" us portarà al llistat i clicant sobre les cobertes en podreu veure la disponibilitat al catàleg Aladí.

Gener- Mar Benegas

València, 1975. Si us agrada la poesia o voleu introduir-la a casa, Mar Benegas és un bon punt de partida. Guardonada amb múltiples premis, és una de les escriptores i poetesses infantils més destacades del panorama espanyol actual. A més de ser autora per a infants i adults, sap de literatura des de tots els angles perquè fa de tot -d'articulista, editora, formadora, conferenciant- i dirigeix les jornades JALEO d'animació a la lectura a València.

Febrer- Leo Lionni

Amsterdam, 1910 - Toscana, 1999. Va començar a publicar ja bastant gran, però la lírica de les seves obres i les seves meravelloses il·lustracions, molt característiques, fan que Leo Lionni sigui un clàssic indiscutible de la literatura infantil. Els valors i les imatges dels seus contes, així com la seva senzillesa, fan que sovint siguin utilitzats en activitats de dinamització lectora. Segurament us en soni més d'un.

Març - Susanna Isern

La Seu d'Urgell, 1978.  Escriptora prolífica i amb estudis de psicologia, la Susanna Isern és una de les autores destacades de la literatura infantil catalana actual. Els seus llibres sovint transmeten valors sense perdre el fil d'una bona història d'aventures, cosa que l'ha fet una autora amb ressò internacional i que agrada molt als nens i nenes. A Susanna Isern sovint ens la demanen primer els infants i després les famílies...

Abril- Hervé Tullet

Avranches, 1958. Si encara no coneixeu Hervé Tullet, no tardareu a fer-ho. Experimental i interactiu, les seves obres tard o d'hora apareixen a totes les aules. La seva manera de narrar basada en el joc i l'art és única. Les seves obres abracen diverses etapes de la primera infantesa i, fins i tot, preveu la introducció del llibre de manera lúdica als infants que gategen. És un imprescindible i per això a l'abril no només se li va dedicar l'espai, sinó també un taller amb la Sara Tormos.

Maig- David McKee

Devon, 1935 - Niça, 2022. L'any passat ja li vam dedicar una exposició en saber que ens havia deixat, però el creador d'un clàssic com Elmer l'elefantet bé es mereix que el recuperem periòdicament. Com d'altres autors de la guia, Mckee també era il·lustrador i les emocions i relacions sovint tenen un paper important en la seva obra que es reflexa en les imatges que acompanyen el text. Tot i que Elmer és el seu personatge més conegut us animem a explorar altres dels seus llibres, que tenim també en original.

Juny- Marta Comín

Santander, 1982. Marta Comín és una autora a conéixer si hi ha bebés a casa. Com a il·lustradora, el disseny dels seus contes es reconeix fàcilment i el format i la imatge sovint tenen un paper fonamental en la manera d'explicar la història i interactuar-hi. Si no la coneixeu, us animem a provar d'experimentar amb ella, i llegir i jugar amb alguna de les seves obres.

Setembre- Julia Donaldson

Hamstead, 1948. Julia Donaldson és efemèride d'aquest any, que en fa 75. Potser són els seus inicis en el teatre i la composició musical que la van ajudar a desenvolupar la seva habilitat amb els contes rimats. L'èxit internacional va arribar amb El Grúfal, inspirat en un conte tradicional xinés, però darrere n'han seguit molts més. Llegir les seves històries rimades en veu alta en família sol ser fàcil i divertit, però correu el perill de fer-vos-en fans.

Octubre- Daniel Nesquens

Saragossa, 1967. Nesquens és un autor prolífic que ha escrit llibres infantils per a totes les edats. Els àlbums il·lustrats són preciosos i tres de les seves col·laboracions amb diferents il·lustradors han estat guardonades, i les seves novel·les per a infants més grans es caracteritzen pels seus jocs de paraules i el sentit de l'humor. El seu últim llibre, Manual per a espies, ha estat tot un èxit.

Novembre- Marianne Dubuc

Montreal, 1980. Va començar la seva carrera de ben jove i el seu segon àlbum il·lustrat ja va ser tot un èxit i la va fer coneguda a Europa. És fàcil enamorar-se de les il·lustracions de Dubuc, que captiven per la seva tendresa, igual que les seves històries, en què l'amistat i la solidaritat solen ser les protagonistes. Tot i que encara en falta, afortunadament bona part de la seva obra ha estat traduïda per Joventut i Tramuntana i és una oportunitat que us animem a no desaprofitar.

Altres imprescindibles a qui vam dedicar l'espai l'any passat van ser mestres com Maurice Sendak o el gran Sempé, artistes com Eric Carle, Beatrice Alemagna o Roberto Innocenti, autors i autores catalans i actuals com Meritxell Martí i Xavier Salomó, i autors internacionals com Oliver Jeffers, Olivier Tallec o el tàndem Mac Barnett i Jon Klassen. Si en voleu saber més d'algun d'ells, pregunteu a la biblioteca!