Triggerpoints

Je kan het zelf!

Triggerpoints zijn vaak de oorzaak van chronische pijn. Dit zijn actieve, pijnlijke drukpunten.

Kleine pijnlijke verhardingen in een spier. Het triggerpoint bestaat uit minuscule spiervezels, die verkrampt vast zitten in een spierknoop. De normale toevoer van zuurstof wordt bemoeilijkt waardoor de afvalstoffen niet kunnen worden afgevoerd.

De spiervezels rondom het triggerpoint gaan zich spannen en ontstaat er pijn. Vaak in een ander gebied dan het triggerpoint. Zo kan een triggerpoint in de schouder leiden tot pijn in de duim.

Een chronische overbelasting van de spier, slechte leefgewoonten, acute overbelasting, oververmoeidheid of een ongeval zullen de vorming van een triggerpoint bevorderen.

De triggerpoints zijn de oorzaak van veel pijn in het lichaam: hoofdpijn, kaakpijn, nekpijn, rugpijn, pijn in benen, heupen, knieën, polsen en armen.

De pijn kan worden verlicht door herhaaldelijke zelfmassage. Afhankelijk van hoe lang het triggerpoint actief is, kunnen de meeste klachten verbeteren of zelfs verdwijnen.

In de workshop beperken we ons tot de triggerpoints in de onderste regionen vanaf de onderrug. Zoals voet van Morton, hielspoor, Ischias en knieproblemen.