Departament d'Orientació

Des del Departament d'Orientació volem donar-vos la benvinguda al nostre website.  En aquest lloc l'alumnat, famíles i docents podreu trobar informació al llarg de tot el curs que vos podrà ajudar en la vostra tasca i en la presa de decisions.

També podeu acudir personalment al nostre Departament ubicat en la planta baixa o contactar a través del correu electrònic: benicassim.orientacio@gmail.com

PROGRAMACIO DO IES VIOLANT DE CASALDUCH 23-24.pdf

Les funcions generals del Departament d’Orientació (D.O.) s’arrepleguen a:

-       l’Article 6. Decret 72/2021, de 21 de maig, del Consell, d'organització de l'orientació acadèmica i professional en el sistema educatiu valencià

-       ORDRE 10/2023, de 22 de maig, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen i concreten determinats aspectes de l’organització i el funcionament de l’orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià

 

Per a contribuir al desenvolupament de les funcions que el departament d’orientació educativa i professional té atribuïdes en l’article 8 del Decret 72/2021, de 21 de maig, i de les línies estratègiques de l’orientació educativa i professional, el professorat d’orientació educativa realitzarà les tasques següents:


 1. Assessorar i col·laborar amb els òrgans de govern i de coordinació en el procés d’anàlisi i identificació de les barreres a la inclusió i en la planificació, el seguiment i l’avaluació de les mesures per a eliminar-les.


2. Assessorar els òrgans de govern i de coordinació per a incorporar els elements que contribuïsquen a l’orientació educativa i professional i a la inclusió de l’alumnat en el projecte educatiu, la programació general anual i els plans de millora.


3. Assessorar el claustre de professorat en l’establiment dels criteris referents a l’orientació educativa i professional i a la tutoria de l’alumnat, i la comissió de coordinació pedagògica o l’òrgan del centre que té atribuïdes aquestes funcions en la proposta d’organització.


4. Col·laborar amb la direcció d’estudis, el professorat tutor i els equips docents en la planificació, la implementació i el seguiment de l’acció tutorial.


5. Col·laborar amb els equips educatius en la prevenció i detecció de les dificultats en l’aprenentatge, altres necessitats específiques de suport educatiu i les situacions de desigualtat i desavantatge.


6. Assessorar i col·laborar amb els equips educatius en la planificació, el seguiment i l’avaluació de les mesures de resposta educativa i dels suports per a la inclusió de tot l’alumnat.


7. Col·laborar amb la direcció d’estudis en l’organització dels suports del centre, d’acord amb els criteris del claustre i les directrius de la comissió de coordinació pedagògica o de l’òrgan del centre que té atribuïdes aquestes funcions.


8. Participar en les sessions d’avaluació per a aportar informació i assessorar els equips docents en la presa de decisions sobre l’adequació de la resposta educativa, els itineraris formatius personalitzats, l’avaluació i la promoció de l’alumnat, així com la incorporació a programes específics per a l’aprenentatge.


9. Coordinar el procés d’avaluació sociopsicopedagògica per a la identificació de les necessitats específiques de suport educatiu de l’alumnat escolaritzat en el centre.


10. Emetre l’informe sociopsicopedagògic després de l’avaluació sociopsicopedagògica, quan s’hagen d’actualitzar les mesures de resposta educativa que requerisquen de forma preceptiva aquest document, en els moments de transició entre etapes i modalitats d’escolarització i per a realitzar propostes d’adaptació en les proves d’accés als ensenyaments de règim especial i a la universitat.


11. Col·laborar i assessorar en la planificació, el desenvolupament i l’avaluació d’actuacions de promoció i gestió de la igualtat, la convivència i el benestar emocional.


12. Participar en els procediments derivats dels protocols d’actuació davant de situacions d’absentisme escolar, de violència, de protecció, de salut mental, de conductes addictives, d’identitat de gènere, expressió de gènere i intersexualitat i d’acollida de l’alumnat nouvingut o desplaçat, així com altres protocols en què puga estar implicat el professorat d’orientació educativa.


13. Col·laborar en la planificació, el desenvolupament i l’avaluació de les actuacions de transició i acollida entre etapes i modalitats d’escolarització, especialment de les accions personalitzades que se’n deriven i en la transmissió de la informació educativa de l’alumnat que requereix una resposta personalitzada.


14. Assessorar i orientar l’alumnat i les famílies per a contribuir a millorar el procés d’aprenentatge i optimitzar el desenvolupament personal, intel·lectual, acadèmic, social i emocional, prestant especial atenció a les situacions de major vulnerabilitat o risc d’exclusió i als moments de transició i de presa de decisions sobre els itineraris acadèmics, formatius i professionals.


15. Col·laborar en la planificació i el desenvolupament d’actuacions d’orientació academicoprofessional amb perspectiva de gènere, que incorporen perfils de les ocupacions, tendències en l’evolució del mercat de treball, possibilitats d’accés a l’ocupació i oportunitats de formació, amb l’objecte de facilitar l’adquisició de competències, la presa de decisions sobre itineraris formatius i la inserció laboral.


16. Col·laborar amb el professorat tutor i els equips docents en l’elaboració del consell orientador.


17. Coordinar-se i col·laborar amb agents, institucions i entitats externes que donen suport a la inclusió i a l’orientació educativa i professional de l’alumnat, incloent-hi, entre altres, les unitats especialitzades d’orientació, els centres de recursos d’Educació Especial i, si escau, les unitats educatives terapèutiques / hospitals de dia infantil i adolescent (UET/HDIA) i les residències socioeducatives.


18. Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d’educació determine en el seu àmbit de competències.