Beleggen voor beginners

Alle topbeleggers zijn ooit begonnen met beleggen

Beleggen voor beginners leren is een keuze waar ze goed over na moeten denken. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen beginners vaak af en dat is een gemiste kans, want handelen op de beurs is niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. Via dit artikel leggen we je uit wat beleggen voor beginners precies is en helpen we je een handje om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We beginnen met uitleggen wat beleggen inhoudt, benoemen dan waarom mensen beginnen met beleggen, bekende vormen waarin je kunt beleggen en en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat jij ook met plezier met beleggen kunt starten.

Redenen om te beleggen

Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden voordat je verder kunt met beleggen voor beginners. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Zo kunnen ze spaargeld over hebben en beleggen als voordeel zijn gaan zien, maar net zo goed kan het zijn dat niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. De meeste mensen willen beleggen om er aan het einde meer winst op te maken. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door te beleggen in fondsen van grote bedrijven. Wat je doel ook mag zijn, bij elk motief past weer een andere vorm.

Beleggen

Zodra je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Daarmee investeer je een bepaald bedrag in een stukje van een bedrijf of bedrijfstak en vanaf dan is het de hoop dat de koers stijgt. Als de koers stijgt, geldt dat ook voor jouw inleg. Maar gaat de koers omlaag, dan gebeurt dat ook met je inleg. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met goede en slechte dagen op de beurs. Beleggen voor beginners is toe te spitsen in verschillende varianten en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Ook de risico’s verschillen van manier tot manier en vorm tot variant.

Beleggingsvormen voor beginners

Voor beginnende beleggers zijn deze vier vormen een goede start: beleggen voor hoog dividend, beleggen in penny stocks, daytrading en handelen op koerswinst. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je vooral richt op de dividend die uitbetaald wordt. Aandelen met hoog dividend zijn erg populair, omdat ze kunnen zorgen voor een terugkerend maandelijks inkomen uit dividend. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. Dit moet je wel eerst eigen maken door het gewoon te doen en vooral door erover te blijven lezen en de actualiteiten te volgen. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en daar veel geld in moet stoppen. Beleggen in penny stocks is ook risicovoller, maar kan mooie winsten genereren. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende zeer beperkte tijd.

Risico’s bij beleggen

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. Hierbij laten we risicovollere producten zoals cfd’s en hefbomen nog buiten beschouwing, omdat die niet aan te raden zijn voor beginnende beleggers. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook risico’s bij penny stocks en daytrading goed in kunnen schatten. Bij alle vormen van beleggen bestaat de kans dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf gesloten wordt of failliet gaat. Dergelijke zaken je je vaak wel aankomen en dan zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Ons advies luidt wel om enkel vermogen te investeren dat je nu niet nodig hebt en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Mogelijk is het geval nu dat je twijfelt over het zelf gaan doen of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, zoals experts . Als je serieus wat wil overhouden aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van je huisbankier. De meeste verdiensten blijven bij de bank achter en banken rekenen veel transactiekosten, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Beleg dus vooral zelf en neem hier de tijd voor. Investeer 100 euro in je eerste aandeel en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de aandelen en fondsen in je portefeuille en hoef je niets af te dragen.

Nieuw Financieel overzicht
Contract for difference Twitter en GMB