slobodan beštić "Moje nagrade"

17. oktobar u 20 časova

TEKST: Tomas Bernhard, REDITELJSKI KONCEPT I DRAMATURGIJA: Maja Pelević. PRODUKCIJA: Narodno pozorište Beograd i Kulturni centar Pančeva, Srbija

O GLUMCU:

Slobodan Beštić je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti 1987. u klasi profesora Predraga Bajčetića. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1987–2001), zatim prelazi u Narodno pozorište. Pozorišne uloge (izbor): JDP – Buđenje proleća (Moric), Nižinski (Nižinski), Saloma (Saloma); Narodno pozorište – Hamlet (Hamlet), Ifigenijina smrt u Aulidi (Agamemnon), Opasne veze (Valmon), Bahantkinje (Glasnik), Zli dusi (Tihon); drugi teatri i trupe – Harold i Mod (Harold, BDP), Zli dusi (Šatov, CZKD), Magbet (Magbet, MTM), Priča o mladiću i 1000 anđela (Anđeo, Omen teatar), Hamletmašina (Hamlet, CZKD), Frida Kalo (Dijego Rivera, Opera i teatar Madlenianum), Vučjak (Horvat, NP Kikinda), Per Gint (više uloga, Šaušpile teatar, Dizeldorf), Šarlota (Lotar, "Parobrod"), Dali-Pikaso (Pikaso, Bitef teatar)...

Ostvario je i veći broj zapaženih uloga na filmu i televiziji. Neprekidno se stručno usavršava u zemlji i inostranstvu. Intenzivno se bavi i pedagoškim radom. Predavao je glumu i scenski pokret na FDU i BK akademiji u Beogradu, FDU Cetinje, na Umetničkoj akademiji u Osjeku. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su: Nagrada za najboljeg mladog glumca, MES, Sarajevo 1987; Specijalna nagrada za najuspešnije istraživanje pozorišnog jezika, Malo Sterijino pozorje; Debitantska nagrada na filmskom festivalu u Nišu; Evropska nagrada za glumu „Gordana Kosanović“ koju dodeljuje Roberto Ćuli; Nagrada za najbolju mušku ulogu (Hamlet), Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 2004; Nagrada za najbolju mušku ulogu (Horvat), Festival klasike, Vršac 2006.

O PREDSTAVI:

Ovaj autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića realizovan u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo je svetska premijera predstave zasnovane na Bernhardovoj zbirci eseja "Moje nagrade". Na sceni se pored Beštića, pojavljuje i suflerka Gordana Petrovski. Ona igra Bernhardovu tetku, istina ne njegovu pravu tetku već ženu sa kojom je bio blizak, ali nije otkriveno u kakvom su odnosu bili.

U "Mojim nagradama" Bernhard se na duhovit, a istovremeno gorak način obračunava sa korumpiranim austrijskim društvom i njegovim kulturnim nazorima i običajima. Satirično se osvrće na sve institucije, a Maja Pelević, koja je odgovorna za rediteljski koncept i dramaturgiju, kaže da je ovo kritički osvrt na Srbiju danas i to kojim putem zemlja ide. U pitanju je ispovest, intiman osvrt na to kako institucije reaguju na čoveka koji iznosi svoje mišljenje, dodala je Pelević, ukazavši da je zbirka eseja "Moje nagrade", napisana u intimno - biografskom tonu, objavljena posle Bernhardove smrti.

Glumac Slobodan Beštić kaže da je Bernhardova misao cinična i ironična, on govori sa sarkazmom i o sebi i o drugima. U predstavi se kostimskim i scenografskim rešenjima njegove misli stavljaju u današnji kontekst - od nacizma do Evropske unije. Predstava je, kako je dodao, i komična, a tome je doprinela i Gordana Petrovski.

"Moje nagrade" se mogu posmatrati i kao stav o Evropskoj uniji i onome što Evropa predstavlja - to su reči Bernarda kojima je dat kontekst, kaže Beštić i dodaje da se može govoriti i o nagradama koje dodeljuje EU određenim državama primajući ih u članstvo ili ne.

Scenograf je Miraš Vuksanović, njegov asistent Jasna Saramandić, a kostimograf je Olga Mrđenović. Dizajn svetla uradio je Milan Kolarević, a zvuka Vladimir Petričević. Milorad Jovanović je izvršni producent, Natalija Ignjić organizator, a Miloš Obrenović inspicijent.

(Tanjug, april 2015)

Slobodan Beštić govori za TV 013