daria lorenCi flATZ "eva braun"

18. oktobar u 21.00

TEKST: STEFAN KOLDITZ , REŽIJA: EDVIN LIVERIĆ

PRODUKCIJA: EXIT TEATAR, ZAGREB, HRVATSKA

O GLUMICI:

Daria Lorenci je jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica. Svoju karijeru započinje u pozorištu nastupajući u nezavisnim kućama kao što su Teatar Exit i Teatar ITD gde ostvaruje mnoštvo uloga za koje je dobila odlične kritike i brojne nagrade kao što su Nagrada hrvatskog glumišta, Zlatni smijeh, Veljko Maričić, Nagrada festivala glumca, Marul, Nagrada festivala Zlatni lav itd. Godine 2008. postaje članica ansambla GK Trešnja.

Filmski debi ostvaruje 2003. u filmu Zvonimira Jurića, “Onaj koji će ostati neprimjećen” . Ipak, ulogu koja će ju obeležiti igra godinu dana kasnije u hvaljenom filmu Ognjena Sviličića "Oprosti za kung fu". Za tu ulogu je dobila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu na festivalu u Puli, a film je prikazan na dvadesetak festivala.

Već ju je 2005. u velikoj anketi filmskih profesionalaca i kritičara hrvatski filmski časopis Hollywood svrstao u 20 najboljih hrvatskih filmskih glumica svih vremena.

Nakon velikog uspeha filma "Oprosti za kung fu" igra manje uloge u filmovima “Sve džaba” Antonia Nuića i “Armin” Ognjena Sviličića. Glavne uloge igra u filmovima “Teško je biti fin” Srđana Vuletića, "Iza stakla" Zrinka Ogreste i "Neka ostane među nama" Rajka Grlića. Od novijih uloga treba pomenuti one u filmovima "Ministry of Love", "Ustav Republike Hrvatske" i "Agape".

Igrala je u TV serijama "Lud, zbunjen, normalan", "Rest in Peace", "Patrola na cesti".

Časopis Globus ju je u maju 2010. u tematskom broju posvećenom novim hrvatskim filmskim glumcima proglasio jednom od predvodnica vrlo uspešne generacije hrvatskih filmskih glumica.

O PREDSTAVI:

Eva Braun poznata je kao žena koja je posljednjih 16 godina svog života provela uz Adolfa Hitlera. Do same smrti, koja je još uvek ostala zagonetna i oko koje su se ispleli razni mitovi, bila je u Hitlerovoj senci. To je priča o maloj nemačkoj provincijalki koja je maštala o Holivudu i melodramatskim filmovima, živela u sportskom duhu i uvek bila apolitična. "Ona je samo želela malo sreće!"

Ova predstava, po rečima njenih autora, postavljena je kao demistifikacija jednog mita koji još i dan-danas golica razne izdavače i žutu štampu.

O predstavi Daria Lorenci Flatz kaže: "U ovoj se predstavi nisam bavila njenim životom pa je i sam pristup priprema za ulogu bio drugačiji. Zapravo me nije zanimao sam prikaz nje kao osobe. Više od činjenice kako se oblačila, na koji način se šminkala i zašto je njezina ljubav poslužila kao opravdanje za zatvaranje očiju pred monstruoznim činovima koji su se ispred nje događale, zanimalo me ono što ona govori. Njezine riječi su poslužile kao platforma da se u fokus stavi problem apolitičnosti i činjenice da je pojedinac fokusiran samo na vlastiti život. Predstava prikazuje činjenicu kako smo toliko egocentrični da pored nas šest milijuna ljudi može otići u plinsku komoru, a da mi to ne znamo."

Dariji Lorenci je za ovu ulogu dodeljena nagrada Zlatni lav za najbolju žensku ulogu na 2. Međunarodnom festivalu Kamernog teatra Zlatni lav u Umagu i nagrada za najbolju žensku ulogu na Festivalu glumca u Vinkovcima.